Čast je što ''Trka kroz Srbiju'' startuje iz Istočnog Sarajeva!

Od 29. jula do 2. avgusta biće vožrna 59. medjunarodna biciklistička trka Kroz Srbiju.

Ostali sportovi 21.07.2019 | 09:35
Čast je što ''Trka kroz Srbiju'' startuje iz Istočnog Sarajeva!
Poslednje pripreme su uveliko u toku, a na Jahorini je održana prezentacija trke i konferencija za štampu kojoj je prisustvovao veliki broj medija.

Ovogodišnja trka Kroz Srbiju biće posvećena velikom jubileju, 80 godina od osnivanja, a kuriozitet je da će trka prvi put startovati iz druge države, to jest iz Istočnog Sarajeva, gde će se 29. jula održati i svečana ceremonija otvaranja i prezentacija timova.

“Velika nam je čast i zadovoljstvo što će ovogodišnja traka Kroz Srbiju startovati iz Istočnog Sarajeva. Sve je spremno za početak i ovo će biti jedinstvena prilika za sve stanovnike našeg grada da uživaju u biciklističkom spektaklu i da pozdrave karavan da biciklistima iz celog sveta. Ovo je još jedna odlična potvrda saradnje Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Srpske, i nama je veliko zadovoljstvo i čast što će trka Kroz Srbiju prvi put startovati iz Istočnog Sarajeva", naglasio je predsednik skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić.

Karavan sa više od 150 vozača iz 30 svetskih zemalja biće dva dana smešten na prelepoj olimpijskoj planinskoj lepotici Jahorini.

“I nama je čast i zadovoljstvo što će Jahotina biti u organozaciji 59. madjunarodne trke Kroz Srbiju. Ovo je jedinstvena prilika da celom svetu predstavimo našu turističku infrastrukturu i kapacitete, a nadamo se da će svi učesnici biti zadovoljni i da će poneti lepe utiske sa Jahorine. Naš Olimpijski centar je poznat u svetu po svojoj prebogatoj zimskoj turističkoj ponudi, ali uveliko radimo i na predstavljanju naših letnjih turističkih potencijala. Sporovodimo u delo veliki broj infrastrukturnih projekata na Jahorini i sve će to moći da vide kako takmičari, tako i svi mediji iz zemlje i sveta koji budu pratili trku", rekla je Sanja Ćerrmidžić, portparol Olimpijskog centra Jahorina.

30. jula biće odtžan i zvaničan start trke a prva etapa biće kružna i voziće se u Istočnom Sarajevu.

Drugog dana trke Kroz Srbiju, karavan će startovati sa Jahorine, a tog 31. jula biciklisti će u zatvorenoj vožnji stići do Pala odakle će krenuti druga etapa koja će se voziti sve do Priboja.

“Činjenica da će biciklisti krenuti sa Pala i da će preći državnu granicu bez zaustavljanja sve do Priboja, dovoljno govori o fantastičnij saradnji Srbije i Republike Srpske. Jahorina i Pale prvi put dočekuju trku kroz Srbiju posle osam godina i to je velika stvar za sve nas. Za Paljane je ovo dogadjaj od posebnog značaja. Opština Pale je spremna za organizaciju i veliko nam je zadovoljstvo i čast što smo dobili priliku da učetsvujemo u ovako značajnom medjunarodnom dogadjaju koji ima ogromnu važnost za naš narod i promociju Istočnog Sarajeva, Pala i Jahorine, kao i svih naših prirodnih lepota i turističkih potencijala". naglasio je Boško Jugović, predsetnik opštine Pale.

Trećeg takmičarakog dana, karavan će doći i na Zlatibor, čuveni turistički centar gde će u samom centru biti vožena kružna trka. Istog dana, 1. avgusta karavan nastavlja transferom do Mionice, gde će se voziti još jedna poluetapa u centru Mionice.

"Trka Kroz Srbiju je svojevrsni brend, prepoznatljiv u celom svetu. Ovogodišnja trka biće jedna od najinteresantnijih u poslednjoj deceniji, a posebja nam je čast što ove godine startujemo iz Republike Srpske i što ćemo imati na ruti trke dva velika turistučka centra kakvi su i Jahorina i Zlatibor. Zainteresovanost ekipa za jedan ovako veliki i značajan dogadjaj je ogromna, a mi ćemo se truditi da u organizacionom smislu ovo bude jedna od najbolje organizovanih trka do sada" rekao je direktor trke Kroz Srbiju Vladimir Kuvalja.

Poslednjeg takmičatakog dana, karavan će startovati iz Mionice, a tog 2. avgusta proćiće se kroz Beograd, dok će cilj trke Kroz Srbiju biti u centru Požarevca.

"Zahvalio bih se Vladi Republike Srbije i Vladi Republike Srpske koje su prepoznale ono što radimo i uvrstile kao i u prethodnim godinama trku Kroz Srbiju u manifestaciju od posebnog značaja. Biciklistički savez Srbije je već danas spreman za organizaciju, sve ide po planu, gradovi spremno dočekuju karavan sa 300 učesnika i nadamo se da ćemo opravdati očekivanja", rekao je Branko Banović, predsednik Biciklističkig saveza Srbije.

Istočno Sarajevo, Pale i Jahorina su drugi put na trasi trke Kroz Srbiju posle 2011, dok će Priboj takodje drugi put biti domaćin etapa, posle 2016. kada je cilj bio u Pribojskoj Banji. Opština Priboj je sponzor plave majice namenjene najboljem brdskom vozaču na trci, a cilj u Priboju biće u samom centru grada. Zlatibor se u trku uključuje prvi put posle 2008, dok je Mionica drugu godinu za redom domaćin etape.

Što ce tiče Požarevca, ovaj grad je tradicionalni domaćin trke Kroz Srbiju, a ove godine Požarevac je dobio priliku da organizuje cilj trke. Bane Spasović, gradonačelnik Požarevca ističe da će grad koji je više puta proglašavan za najbolje etapno mesto na trci, i ove godine predstaviti svetu prirodne lepote ovog kraja, infrastrukturu i turističke potencijale Požarevca, kao i svoje turističke bisere Viminacijum i manifestaciju Ljubičevske konjičke igre koja okuplja veliki broj gledalaca svake godine. Idealna prilika za promociju, po rečima Baneta Spasovića biće upravo medjunarodna trka Kroz Srbiju koja u našu zemlju dovodi ekipe iz 30 svetskih zemalja.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar