Власт не може ријешити проблеме

- Влада континуитета једне те исте политике десет и више година са истим концептом који се не мијења осим што се персонално мјењају актери на челу владе али је диригент увијек исти не може ријешити нагомилане економске, безбједносне и социјалне проблеме у Републици Српској, сматра Шаровић.

Република Српска 20.07.2019 | 11:34
Власт не може ријешити проблеме
Предсједник Српске демократске странке Мирко Шаровић каже да актуелна власт не може ријешити нагомилане економске, безбједносне и социјалне проблеме у Републици Српској.

"Ово је влада континуитета једне те исте политике десет и више година са истим концептом који се не мјења осим што се персонално мјењају актери на челу Владе али је диригент увијек исти. Никаквог провјетравања, нових идеја, не видим иновација, визије засноване на развоју, инвестицијама које доносе раст и запошљавање у компанијама а не у канцеларијама", каже Шаровић и додаје:

- Нема ни отварања Републике Српске, унутрашње демократизације друштва, развоја општих слобода, владавине права, изградње цивилног друштва, грађења привлачније слике о нашој Републици Српској без оволиких унутрашњих јазова.

Према његовим ријечима концепт учвршћења полуга власти и хомогенизација и поларизација друштва на принципу за и против постојећег и одржање владајућег система сталним и упорним задужењима код нестандардних зајмодаваца новца је концепт који он никада не може прихватити јер он у суштини служи не развоју већ одржању свега постојећег.

Упитан како види расплет ситуације у БиХ када је у питању формирање Савјета министара, Шаровић каже да се стање усложњава и да многи потенцијални партнери у власти показују велики степен нервозе и нетолеранције као да је питање бити или не бити.

"А није тако. У суштини сви се боре за неколико министарских мјеста успут не објашњавајући ником шта ће ти министри радити. Додуше неки од учесника рекли су да се то никог од нас не тиче јер је то њихов дио плијена и ничији други. Биће врло занимљиво на јесен. Све опције су у игри укључујући и брзо смиривање које подразумијева ургентну подјелу ресора без било каквог заједничког програма рада али и могуће ширење и продубљивање кризе", казао је Шаровић, који обавља и функцију министра спољне трговине и економских односа у садашњем Савјету министара БиХ.

Очекује да ће се на јесен поново отворити разговори око формирања Савјета министара и нове или старе парламентарне већине.

"Ако ме питате да ли је могуће нова парламентарна већина, мој одговор је да је све могуће јер је постојећи потенцијални коалициони тројац предвођен СНСД-ом након пуних десет мјесеци доживио ипак класичан политички неуспјех непостизањем договора о формирању власти. Штета је видљива и очигледна и због тога и наша намјера као странке да у процесима који слиједе имамо активнију улогу не оптерећујући се тиме који ће домети бити те наше намјере", казао је Шаровић у интервјуу Инсајдеру.

На питање како коментарише стање у правосуђу у Босни и Херцеговини, одговара:

- Правосуђе нам је пресликано стање цјелокупног друштва. Као да једни друге гледају у огледалу. Баш не вјерујем да једни друге могу поправљати и лијечити без неке шок варијанте. Нека врста „великог праска“ треба да се деси али...

Што се тиче сарадње са СНСД, Шаровић каже да се у међувремену није ништа посебно десило што би могло да утиче на промјену наших односа или раније изнесених ставова. "Ми у СДС-у смо у овом тренутку прије свега окренути својим унутрашњим сређивањем прилика".

Како мисли успоставити јединство у странци на чијем је челу, Шаровић одговара: 

- Тако што ћемо између осталог имати јасан и препознатљив став о сваком друштвеном питању и сучељавати га са другим мишљењима наше конкуренције те да се за такве своје ставове сви у странци боримо и снажно их заступамо. 

Он потврђује да ће  у наредном периоду разговарати и са ДНС и СП.

"У овом тренутку желимо само да разговарамо о томе како они виде будућност Републике Српске као и наступ у заједничким институцијама БиХ. За почетак то је сасвим довољно", казао је Шаровић у Инсајдеру.

Ко ће бити евентуални партнери СДС-у за локалне изборе у БиХ, који ће бити следеће године, Шаровић каже се старих страначких пријатеља не одриче али нема проблем да шири круг сарадње са онима са којима има СДС има исте или сличне погледе и визију развоја локалних заједница.

БН ТВ

Коментари / 40

Оставите коментар
Name

Пропало

20.07.2019 09:37

Твој СДС пријатељу је пропао изнутра...треба вас рестартовати..Имали сте све а сада тонете све дубље и дубље...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

20.07.2019 10:39

није било сендвицара

Name

борац

20.07.2019 11:45

Потпис ти је прави.

Name

Днк

20.07.2019 11:53

СДС КАО И ХДЗ И СДА НИКАД НЕЦЕ ПРОПАСТИ, НЕГО ТИ ШАРОВИЋУ ОДМАХ ХВАТАЈ ПАВИЋА И ДЈОКИЋА И ПОНУДИ ИМ ДОБРЕ ПОЗИЦИЈЕ И ОБАРАЈ СНСД,ОНИ ЋЕ ПРИСТАТУ ПОГОТОВО САДА КАДА ДОДИК ОДУГОВЛАЧИ СА ПОТПИСИВАЊЕМ КОАЛИЦИОНОГ СПОРАЗУМА СА ДНС И СП ПА ИМ ЈЕ ПОЛА ЧЛАНСТВА НЕЗАДОВОЉНО ЗБОГ ТОГА.ОБЕЋО ИМ МИЛЕ ФУНКЦИЈЕ,ПА СЛАГАО!САД ЈЕ ШАНСА!

Name

Мирко

20.07.2019 11:54

Па шта ти предлазес умна главо..

Name

Пропало

20.07.2019 12:36

Ако мене питаш.. ја предлажем нову странку Вукан.Тривицка.Драско...и ново чланство...јер ово је доказало сви да раде против интереса странака којима припадају..и да раде за СНСД...

Name

Србо

20.07.2019 13:14

е ПРОПАЛО залуд се радујес. врацамо се ! ! !

Name

Концепт развоја:

20.07.2019 13:25

Папцине свих земаља објединимо се! Фактицки.

Name

УСА

20.07.2019 13:26

Твоја секта твој СНСД је досао на власт уз помоц Медлин Олбрајт и војном силом. Смијенили сте легалног председника Српске професора Попласена а онда Есдаун смењује редом све српске политицаре из СДС. Наравно СНСД даје спискове и аплаудира. Јадни сте а Српска са вама је најјаднија и најсиромаснија. Унистили сте нас.

Name

Пропало

20.07.2019 13:33

Зато се ја не врацам из ЕУ ..јер сам видео да ту нема мјеста за мене..а за ,,борац ""...ја сам се тако потписао од 91-95...и жао ми је сваке секунде проведене тог времена кад видим данашњи СДС..са којим свак млати како хоће....од СДА до СНСД ...

Name

Слободан

20.07.2019 16:32

ИНТЕРВЈУ Шаровић: Што се ми натурамо као фактор и ломимо копља око Пељешког моста, то је можда питање за ФБиХ

Name

Вупер

20.07.2019 09:43

Све се може решити, само ником не одговара, власти добро а народ их подржава и шта сад теби то смета кад народ ужива

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.07.2019 21:24

Па И Саровиц је на власти, ста се сад прави мутав

Name

Рајко

20.07.2019 10:19

Тек сада се види колики је подвиг постигао Вукота, сацувавси странку од оних који су зелели да СДС испоруце Додику! На крају се господски повукао у корист господина Саровица, показујуци сву људску велицину. Господине Саровицу, Ви и Вукота у тандему мозете СДС вратити на стазе победе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Рајко

20.07.2019 11:29

Одличан закључак

Name

КСС

20.07.2019 11:58

Свака част на коментару Гдин -е Рајко

Name

Србо

20.07.2019 13:23

тако је с Вукотом Александром.проф ом, . .до победе

Name

ЈЕБЕМ ТИ ТИТА

20.07.2019 10:26

Нико висе помоци .ово је Тхе Енд Републико Српска изгласали сте дезертере.лопове и Усташке потомке.Борце и породице погинулих понизили са Устаским. унуком.Ето вам патриота Додик и његова породица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

20.07.2019 13:26

јесте тако али СДС це це реанимирати РС

Name

!!!

20.07.2019 13:55

Онај на кога мислис овим коментаром свакако није крива сто је дјед Пејо Мариц имао вртоглаву бојовницку каријеру од обицног редова до сатника устаског, појасњења ради цасника са 3 звијезде. Свакако да није крива ни за то сто је Пејин син Иво Мариц био комадант 102 Дервентске бригаде ХВО. Крив је снсд сто кад се то процуло из уста Вукоте Говедарице који јос би и казњен од ЦИК а са 5000 км тобоз због говора мрзње па ја тад разумих да се о устаству убудуце аман мора говорити бираним рјецником. Казем крив је снсд сто није изасао са детаљним објасњењем пред народ. Ипак кад је у питању дјед Пејо Мариц за ради свеопстег мира у куци овај народ заслузује да сазна пуну истину, ма каква год она била.

Name

ЈЕБЕМ ТИ ТИТА

20.07.2019 17:07

Нема овдје помоци.нико висе немозе помоци.

Name

НЕ БУДИМО СУЈЕТНИ

20.07.2019 10:26

Препусти лидерску позицију у странци најпаметнијем и најхрабријем медју нама,гисподину Небојши Вукановићу.Станите у строј и слијједите овог младог и енергичног човјека који нема ораха у џепу и једини у СДС има петљу да се супротстави тиранину мд!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лео

20.07.2019 10:56

Хаххахахаха...

Name

Ре

20.07.2019 21:47

Нецемо таке ликове у странци са Вукановицем. Овај годисње да једну изјаву И хоце да се пита, а Вукановиц сваких пола сата се огласи. Мозе Мирко бити у Удрузењу пензионера. Питам се, колико би И ту имао успјеха.

Name

Лео

20.07.2019 10:55

Ја бих њега поставио на цело Републике Српске дозивитно! Једини мудар цовјек који би знао да нас изведе из овог тамног вилајета и муља у које нас је увукла авантуристицка политика СНСД-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

и ја

20.07.2019 18:16

потписујем

Name

РЕАЛНО

20.07.2019 10:56

Влада континуитета (црвене боје) је растјерала око 30% становништва из Републике Српске својом репресијом,а економски су је довели на дно у потпуну зависност од ММФ као наркомана од дроге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре пропало

20.07.2019 11:40

Глуп си , СДС је сада једина права државотворна странка , Шпирић, Тегелтија , Стевандић , обрен Петровић , Кајо, И остала гамад , због таквих ви владате , доста је Бањалучанима ове гамади а кад изгубите Бањалуку изгубили сте власт и видјецес како би ти исти опет са сваким а ови папци они би и са црним ђаволом ради фотеље , народ Бањалуке је устао и подржава господина Шаровића и Станивуковица и Тривиц Јелену , живи били па видјели

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

20.07.2019 12:05

То би било добро

Name

Пропало

20.07.2019 12:49

Слажем се са тобом да сам глуп...да нисам глуп не би био у рату 4 године за ништа....и нису то моји ни једни ни други...а добро сам упућен и те како а што се тиче СДСа и ПДПа све су показали на овој сједници..и кога подржавају...Једина права опозиција је Вукан Драшко и Тривицка...Сви остали калкулишу и раде за себе и лични интерес...Мени не требају ни једни ни други...а ја сам њима требао кад је почео рат 4 године ...Борци су гинули и ратовали а не за ово данас ..Данас владају и полажу вијенце ови што нису ни учествовали у рату и стварању РС..Сто казе Вукан РС је њихова прћија...

Name

Тит

20.07.2019 12:54

По стоти ти пут указујем да треба распустити ОО СДС а Соколац и све одборе који су стали на страну СНСД а. Он је змија у њедрима СДС а. У рату, после рата Центрекс, данас опстина Соколац све криминал а кривицне одговорности нема јер га стити велики Баја. Сокоцани кукавице, и цуде се сто образовни људи и радно способни одосе. А он се хвали да Соколац најмање у РС има процентуално не заполених. Цовјек који се ницега не стиди и несрами. Саровицу прво спасавај Соколац Пале и Лукавицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тит-тит

20.07.2019 13:33

Тачно тако тит, ако остану главни људи Бабаљ, Ћицко, Ковачевић и Караџићка на Романији, онда их се Мирко нећеш ријешити ни за републичке изборе. Другим ријечима, имаћеш Сташе Кошарце за будуће посланике, а тебе ће ишутати са ноге на ногу, што они, што ми стари и прави из СДС-а.

Name

Перо

20.07.2019 13:01

Мирко, само тако, они никад нису били способни да ураде било шта. Покупили су сав отпад из СДС - а , па како би могли урадити нешто позитивно? СДС, сада је поприлично очишћен, Саровиц искусан, мудар и чини ми се поштен човјек. "велики вођо" гдје ћеш ти сада?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

20.07.2019 14:31

Рс је прција једног цовјека и његових слугу. Спаса нам нема,бице на власти јос најмање 2 изборна циклуса. Паре су у њиховим рукама,на изборима их немогуце побједити. Снсд+днс+ сп + папци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пропало

20.07.2019 17:07

да идем у ЕУ трбухом за крухом сто казу....Спасавај се ко мозе јер добро си написао са оваквим проданим це ови владати ..колико зеле.....ако сам изгубио преко 20 година нецу висе но секунде...Кад сам требао 91 ту сам био ..а да Богдо нисам

Name

Мирко Мирко

20.07.2019 17:31

Био сам цлан СДС висе нисам. Једино добро у СДС је Небојса Вукановиц. Који це вас вјероватно напустити. Сто се тице освјезења не мозете ви госп. Саровицу говорити, први ви сте конзервирани 20 година на политицкој сцени. Гдје је омладина СДС? Све неке Бјелице, Карадзицке И слицна банда која се поистовјетила са странком, као да је лицно Док вам цланство умире, омладина одлази, а ви годинама позиционирате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЈЕШЕЊЕ

20.07.2019 18:46

У закон о платама и накнадама у БиХ институцијама додати члан "Након спроведених избора и потврдјених резултата избора, плата изабраним представницима креце након формирања комплетне власти на нивоу БиХ......за пет радних дана све би било формирано

ОДГОВОРИТЕ
Name

Банана

20.07.2019 19:18

Ово овдје сваким даном све више и све јаче подсјећа на банану. Мада је банана јужно воће које не успијева овдје, већ у неким далеким, другим и другачијим поднебљима, топлијим и влажнијим крајевима. Зато је и чудно, откуда сад да све асоцира баш на ту воћкарицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бубана

21.07.2019 06:40

Хоцемо референдум о бананама, уф, уф..

Name

Добој

20.07.2019 23:22

Власт је факат неспособна, али много сте допринијели и ви тзв. опозиција. Знате ви тацно до кад ово треба да траје, па се ни не трудите да преузмете власт, вец балавите. Фуј, срам вас било све с изузетком оних троје младих посланика, Драска, Тривицке и Вукановица. Мрс куци покрити се поњавом

ОДГОВОРИТЕ