Vlast ne može riješiti probleme

- Vlada kontinuiteta jedne te iste politike deset i više godina sa istim konceptom koji se ne mijenja osim što se personalno mjenjaju akteri na čelu vlade ali je dirigent uvijek isti ne može riješiti nagomilane ekonomske, bezbjednosne i socijalne probleme u Republici Srpskoj, smatra Šarović.

Republika Srpska 20.07.2019 | 11:34
Vlast ne može riješiti probleme
Predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović kaže da aktuelna vlast ne može riješiti nagomilane ekonomske, bezbjednosne i socijalne probleme u Republici Srpskoj.

"Ovo je vlada kontinuiteta jedne te iste politike deset i više godina sa istim konceptom koji se ne mjenja osim što se personalno mjenjaju akteri na čelu Vlade ali je dirigent uvijek isti. Nikakvog provjetravanja, novih ideja, ne vidim inovacija, vizije zasnovane na razvoju, investicijama koje donose rast i zapošljavanje u kompanijama a ne u kancelarijama", kaže Šarović i dodaje:

- Nema ni otvaranja Republike Srpske, unutrašnje demokratizacije društva, razvoja opštih sloboda, vladavine prava, izgradnje civilnog društva, građenja privlačnije slike o našoj Republici Srpskoj bez ovolikih unutrašnjih jazova.

Prema njegovim riječima koncept učvršćenja poluga vlasti i homogenizacija i polarizacija društva na principu za i protiv postojećeg i održanje vladajućeg sistema stalnim i upornim zaduženjima kod nestandardnih zajmodavaca novca je koncept koji on nikada ne može prihvatiti jer on u suštini služi ne razvoju već održanju svega postojećeg.

Upitan kako vidi rasplet situacije u BiH kada je u pitanju formiranje Savjeta ministara, Šarović kaže da se stanje usložnjava i da mnogi potencijalni partneri u vlasti pokazuju veliki stepen nervoze i netolerancije kao da je pitanje biti ili ne biti.

"A nije tako. U suštini svi se bore za nekoliko ministarskih mjesta usput ne objašnjavajući nikom šta će ti ministri raditi. Doduše neki od učesnika rekli su da se to nikog od nas ne tiče jer je to njihov dio plijena i ničiji drugi. Biće vrlo zanimljivo na jesen. Sve opcije su u igri uključujući i brzo smirivanje koje podrazumijeva urgentnu podjelu resora bez bilo kakvog zajedničkog programa rada ali i moguće širenje i produbljivanje krize", kazao je Šarović, koji obavlja i funkciju ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u sadašnjem Savjetu ministara BiH.

Očekuje da će se na jesen ponovo otvoriti razgovori oko formiranja Savjeta ministara i nove ili stare parlamentarne većine.

"Ako me pitate da li je moguće nova parlamentarna većina, moj odgovor je da je sve moguće jer je postojeći potencijalni koalicioni trojac predvođen SNSD-om nakon punih deset mjeseci doživio ipak klasičan politički neuspjeh nepostizanjem dogovora o formiranju vlasti. Šteta je vidljiva i očigledna i zbog toga i naša namjera kao stranke da u procesima koji slijede imamo aktivniju ulogu ne opterećujući se time koji će dometi biti te naše namjere", kazao je Šarović u intervjuu Insajderu.

Na pitanje kako komentariše stanje u pravosuđu u Bosni i Hercegovini, odgovara:

- Pravosuđe nam je preslikano stanje cjelokupnog društva. Kao da jedni druge gledaju u ogledalu. Baš ne vjerujem da jedni druge mogu popravljati i liječiti bez neke šok varijante. Neka vrsta „velikog praska“ treba da se desi ali...

Što se tiče saradnje sa SNSD, Šarović kaže da se u međuvremenu nije ništa posebno desilo što bi moglo da utiče na promjenu naših odnosa ili ranije iznesenih stavova. "Mi u SDS-u smo u ovom trenutku prije svega okrenuti svojim unutrašnjim sređivanjem prilika".

Kako misli uspostaviti jedinstvo u stranci na čijem je čelu, Šarović odgovara: 

- Tako što ćemo između ostalog imati jasan i prepoznatljiv stav o svakom društvenom pitanju i sučeljavati ga sa drugim mišljenjima naše konkurencije te da se za takve svoje stavove svi u stranci borimo i snažno ih zastupamo. 

On potvrđuje da će  u narednom periodu razgovarati i sa DNS i SP.

"U ovom trenutku želimo samo da razgovaramo o tome kako oni vide budućnost Republike Srpske kao i nastup u zajedničkim institucijama BiH. Za početak to je sasvim dovoljno", kazao je Šarović u Insajderu.

Ko će biti eventualni partneri SDS-u za lokalne izbore u BiH, koji će biti sledeće godine, Šarović kaže se starih stranačkih prijatelja ne odriče ali nema problem da širi krug saradnje sa onima sa kojima ima SDS ima iste ili slične poglede i viziju razvoja lokalnih zajednica.

BN TV

Komentari / 40

Ostavite komentar
Name

Propalo

20.07.2019 09:37

Tvoj SDS prijatelju je propao iznutra...treba vas restartovati..Imali ste sve a sada tonete sve dublje i dublje...

ODGOVORITE
Name

Da

20.07.2019 10:39

nije bilo sendvicara

Name

borac

20.07.2019 11:45

Potpis ti je pravi.

Name

Dnk

20.07.2019 11:53

SDS KAO I HDZ I SDA NIKAD NECE PROPASTI, NEGO TI ŠAROVIĆU ODMAH HVATAJ PAVIĆA I DJOKIĆA I PONUDI IM DOBRE POZICIJE I OBARAJ SNSD,ONI ĆE PRISTATU POGOTOVO SADA KADA DODIK ODUGOVLAČI SA POTPISIVANJEM KOALICIONOG SPORAZUMA SA DNS I SP PA IM JE POLA ČLANSTVA NEZADOVOLJNO ZBOG TOGA.OBEĆO IM MILE FUNKCIJE,PA SLAGAO!SAD JE ŠANSA!

Name

Mirko

20.07.2019 11:54

Pa šta ti predlazes umna glavo..

Name

Propalo

20.07.2019 12:36

Ako mene pitaš.. ja predlažem novu stranku Vukan.Trivicka.Drasko...i novo članstvo...jer ovo je dokazalo svi da rade protiv interesa stranaka kojima pripadaju..i da rade za SNSD...

Name

Srbo

20.07.2019 13:14

e PROPALO zalud se radujes. vracamo se ! ! !

Name

Koncept razvoja:

20.07.2019 13:25

Papcine svih zemalja objedinimo se! Fakticki.

Name

USA

20.07.2019 13:26

Tvoja sekta tvoj SNSD je dosao na vlast uz pomoc Medlin Olbrajt i vojnom silom. Smijenili ste legalnog predsednika Srpske profesora Poplasena a onda Esdaun smenjuje redom sve srpske politicare iz SDS. Naravno SNSD daje spiskove i aplaudira. Jadni ste a Srpska sa vama je najjadnija i najsiromasnija. Unistili ste nas.

Name

Propalo

20.07.2019 13:33

Zato se ja ne vracam iz EU ..jer sam video da tu nema mjesta za mene..a za ,,borac ""...ja sam se tako potpisao od 91-95...i žao mi je svake sekunde provedene tog vremena kad vidim današnji SDS..sa kojim svak mlati kako hoće....od SDA do SNSD ...

Name

Slobodan

20.07.2019 16:32

INTERVJU Šarović: Što se mi naturamo kao faktor i lomimo koplja oko Pelješkog mosta, to je možda pitanje za FBiH

Name

Vuper

20.07.2019 09:43

Sve se može rešiti, samo nikom ne odgovara, vlasti dobro a narod ih podržava i šta sad tebi to smeta kad narod uživa

ODGOVORITE
Name

Re

20.07.2019 21:24

Pa I Sarovic je na vlasti, sta se sad pravi mutav

Name

Rajko

20.07.2019 10:19

Tek sada se vidi koliki je podvig postigao Vukota, sacuvavsi stranku od onih koji su zeleli da SDS isporuce Dodiku! Na kraju se gospodski povukao u korist gospodina Sarovica, pokazujuci svu ljudsku velicinu. Gospodine Sarovicu, Vi i Vukota u tandemu mozete SDS vratiti na staze pobede.

ODGOVORITE
Name

re Rajko

20.07.2019 11:29

Odličan zaključak

Name

КСС

20.07.2019 11:58

Свака част на коментару Гдин -е Рајко

Name

Srbo

20.07.2019 13:23

tako je s Vukotom Aleksandrom.prof om, . .do pobede

Name

JEBEM TI TITA

20.07.2019 10:26

Niko vise pomoci .ovo je The End Republiko Srpska izglasali ste dezertere.lopove i Ustaške potomke.Borce i porodice poginulih ponizili sa Ustaskim. unukom.Eto vam patriota Dodik i njegova porodica.

ODGOVORITE
Name

Srbo

20.07.2019 13:26

jeste tako ali SDS ce ce reanimirati RS

Name

!!!

20.07.2019 13:55

Onaj na koga mislis ovim komentarom svakako nije kriva sto je djed Pejo Maric imao vrtoglavu bojovnicku karijeru od obicnog redova do satnika ustaskog, pojasnjenja radi casnika sa 3 zvijezde. Svakako da nije kriva ni za to sto je Pejin sin Ivo Maric bio komadant 102 Derventske brigade HVO. Kriv je snsd sto kad se to proculo iz usta Vukote Govedarice koji jos bi i kaznjen od CIK a sa 5000 km toboz zbog govora mrznje pa ja tad razumih da se o ustastvu ubuduce aman mora govoriti biranim rjecnikom. Kazem kriv je snsd sto nije izasao sa detaljnim objasnjenjem pred narod. Ipak kad je u pitanju djed Pejo Maric za radi sveopsteg mira u kuci ovaj narod zasluzuje da sazna punu istinu, ma kakva god ona bila.

Name

JEBEM TI TITA

20.07.2019 17:07

Nema ovdje pomoci.niko vise nemoze pomoci.

Name

NE BUDIMO SUJETNI

20.07.2019 10:26

Prepusti lidersku poziciju u stranci najpametnijem i najhrabrijem medju nama,gispodinu Nebojši Vukanoviću.Stanite u stroj i slijjedite ovog mladog i energičnog čovjeka koji nema oraha u džepu i jedini u SDS ima petlju da se suprotstavi tiraninu md!

ODGOVORITE
Name

Leo

20.07.2019 10:56

Hahhahahaha...

Name

Re

20.07.2019 21:47

Necemo take likove u stranci sa Vukanovicem. Ovaj godisnje da jednu izjavu I hoce da se pita, a Vukanovic svakih pola sata se oglasi. Moze Mirko biti u Udruzenju penzionera. Pitam se, koliko bi I tu imao uspjeha.

Name

Leo

20.07.2019 10:55

Ja bih njega postavio na celo Republike Srpske dozivitno! Jedini mudar covjek koji bi znao da nas izvede iz ovog tamnog vilajeta i mulja u koje nas je uvukla avanturisticka politika SNSD-a.

ODGOVORITE
Name

i ja

20.07.2019 18:16

potpisujem

Name

РЕАЛНО

20.07.2019 10:56

Влада континуитета (црвене боје) је растјерала око 30% становништва из Републике Српске својом репресијом,а економски су је довели на дно у потпуну зависност од ММФ као наркомана од дроге.

ODGOVORITE
Name

Re propalo

20.07.2019 11:40

Glup si , SDS je sada jedina prava državotvorna stranka , Špirić, Tegeltija , Stevandić , obren Petrović , Kajo, I ostala gamad , zbog takvih vi vladate , dosta je Banjalučanima ove gamadi a kad izgubite Banjaluku izgubili ste vlast i vidjeces kako bi ti isti opet sa svakim a ovi papci oni bi i sa crnim đavolom radi fotelje , narod Banjaluke je ustao i podržava gospodina Šarovića i Stanivukovica i Trivic Jelenu , živi bili pa vidjeli

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

20.07.2019 12:05

To bi bilo dobro

Name

Propalo

20.07.2019 12:49

Slažem se sa tobom da sam glup...da nisam glup ne bi bio u ratu 4 godine za ništa....i nisu to moji ni jedni ni drugi...a dobro sam upućen i te kako a što se tiče SDSa i PDPa sve su pokazali na ovoj sjednici..i koga podržavaju...Jedina prava opozicija je Vukan Draško i Trivicka...Svi ostali kalkulišu i rade za sebe i lični interes...Meni ne trebaju ni jedni ni drugi...a ja sam njima trebao kad je počeo rat 4 godine ...Borci su ginuli i ratovali a ne za ovo danas ..Danas vladaju i polažu vijence ovi što nisu ni učestvovali u ratu i stvaranju RS..Sto kaze Vukan RS je njihova prćija...

Name

Tit

20.07.2019 12:54

Po stoti ti put ukazujem da treba raspustiti OO SDS a Sokolac i sve odbore koji su stali na stranu SNSD a. On je zmija u njedrima SDS a. U ratu, posle rata Centreks, danas opstina Sokolac sve kriminal a krivicne odgovornosti nema jer ga stiti veliki Baja. Sokocani kukavice, i cude se sto obrazovni ljudi i radno sposobni odose. A on se hvali da Sokolac najmanje u RS ima procentualno ne zapolenih. Covjek koji se nicega ne stidi i nesrami. Sarovicu prvo spasavaj Sokolac Pale i Lukavicu.

ODGOVORITE
Name

tit-tit

20.07.2019 13:33

Tačno tako tit, ako ostanu glavni ljudi Babalj, Ćicko, Kovačević i Karadžićka na Romaniji, onda ih se Mirko nećeš riješiti ni za republičke izbore. Drugim riječima, imaćeš Staše Košarce za buduće poslanike, a tebe će išutati sa noge na nogu, što oni, što mi stari i pravi iz SDS-a.

Name

Pero

20.07.2019 13:01

Mirko, samo tako, oni nikad nisu bili sposobni da urade bilo šta. Pokupili su sav otpad iz SDS - a , pa kako bi mogli uraditi nešto pozitivno? SDS, sada je poprilično očišćen, Sarovic iskusan, mudar i čini mi se pošten čovjek. "veliki vođo" gdje ćeš ti sada?

ODGOVORITE
Name

Pero

20.07.2019 14:31

Rs je prcija jednog covjeka i njegovih slugu. Spasa nam nema,bice na vlasti jos najmanje 2 izborna ciklusa. Pare su u njihovim rukama,na izborima ih nemoguce pobjediti. Snsd+dns+ sp + papci.

ODGOVORITE
Name

Propalo

20.07.2019 17:07

da idem u EU trbuhom za kruhom sto kazu....Spasavaj se ko moze jer dobro si napisao sa ovakvim prodanim ce ovi vladati ..koliko zele.....ako sam izgubio preko 20 godina necu vise no sekunde...Kad sam trebao 91 tu sam bio ..a da Bogdo nisam

Name

Mirko Mirko

20.07.2019 17:31

Bio sam clan SDS vise nisam. Jedino dobro u SDS je Nebojsa Vukanovic. Koji ce vas vjerovatno napustiti. Sto se tice osvjezenja ne mozete vi gosp. Sarovicu govoriti, prvi vi ste konzervirani 20 godina na politickoj sceni. Gdje je omladina SDS? Sve neke Bjelice, Karadzicke I slicna banda koja se poistovjetila sa strankom, kao da je licno Dok vam clanstvo umire, omladina odlazi, a vi godinama pozicionirate.

ODGOVORITE
Name

RJEŠENJE

20.07.2019 18:46

U zakon o platama i naknadama u BiH institucijama dodati član "Nakon sprovedenih izbora i potvrdjenih rezultata izbora, plata izabranim predstavnicima krece nakon formiranja kompletne vlasti na nivou BiH......za pet radnih dana sve bi bilo formirano

ODGOVORITE
Name

Banana

20.07.2019 19:18

Ovo ovdje svakim danom sve više i sve jače podsjeća na bananu. Mada je banana južno voće koje ne uspijeva ovdje, već u nekim dalekim, drugim i drugačijim podnebljima, toplijim i vlažnijim krajevima. Zato je i čudno, otkuda sad da sve asocira baš na tu voćkaricu.

ODGOVORITE
Name

Bubana

21.07.2019 06:40

Hocemo referendum o bananama, uf, uf..

Name

Doboj

20.07.2019 23:22

Vlast je fakat nesposobna, ali mnogo ste doprinijeli i vi tzv. opozicija. Znate vi tacno do kad ovo treba da traje, pa se ni ne trudite da preuzmete vlast, vec balavite. Fuj, sram vas bilo sve s izuzetkom onih troje mladih poslanika, Draska, Trivicke i Vukanovica. Mrs kuci pokriti se ponjavom

ODGOVORITE