И Јака Блажич у Цедевита-Олимпији!

Ствара се озбиљна екипа! Опет тандем: Симоновић и Јака Блажич нападају АБА лигу! Едо Мурић, Мартин Крампељ, Мирко Мулалић и Саша Загорац такође су појачали екипу тренера Славена Римца, који је данас званично добио и највеће појачање пред старт прве "уједињене" сезоне за клубове из Загреба и Љубљање.

Кошарка 20.07.2019 | 16:14
И Јака Блажич у Цедевита-Олимпији!
Едо Мурић, Мартин Крампл, Мирко Мулалић, Саша Загорац, а садаи – Јака Блажич! Домаћа база на основу које ће Емил Тедески зидати неку нову Цедевиту. Некадашњи бек Црвене звезде последњи је у низу новајлија који су стигли у Љубљану, пошто се у словеначку кошарку вратио после шест сезона у иностранству.

Уговор са Цедевитом Олимпијом 29-годишњи Блажич је потписао на две сезоне.

Подсетимо, Блажич је каријеру почео у Триглаву, потом је био у Словану и Унион Олимпији да би га српска јавност упознала у период од 2013. до 2015. када је са успехом носио дрес Црвене звезде. Играо је потом и у Басконији, Андори, па и Барселони. Са репрезентацијом Словеније био је првак Европе 2017. године.

Прошле сезоне је у дресу Барселоне у Евролиги у просеку играо 13,2 минута на терену и бележио 5,2 поена уз 2,3 скока по мечу. Врло сличан учинак имао је и у АЦБ лиги, али за првенство Јадрана биће озбиљно појачање.

Спортски директор Цедевите Сани Бећировић тако је решио још једну битну позицију. Претходно је на центру довео Микаела Хопкинса, а уговор је потписао и са некадашњим Звездиним капитеном Марком Симоновићем.

Марко Симоновић и Јака Блажич играће поново заједно, као током сезоне 2013/14 у Црвеној звезди.

После српског, и словеначки репрезентативац потписао је уговор са Цедевита Олимпијом, која је после спајања два клуба наставила да се амбициозно појачава.

Едо Мурић, Мартин Крампељ, Мирко Мулалић и Саша Загорац такође су појачали екипу тренераСлавена Римца, који је данас званично добио и највеће појачање пред старт прве "уједињене" сезоне за клубове из Загреба и Љубљање.

Блажич (29) је већ наступао за ону стару Олимпију од 2011. до 2013, када је постао Симоновићев (33) саиграч у Црвеној звезди. Старији је напустио Мали Калемегдан наредног лета и отишао у Пау Ортез, млађи остао још једну у Београду, па потписао за Басконију за коју је играо наредне две и Андору у којој је провео прошлу сезону.

Блажич је са Црвеном звездом освојио АБА лигу (2015), титулу првака Србије (2015) и два Купа Радивоја Кораћа (2014, 2015), уз изборен пласман у Топ 16 фазу Евролиге у сезони 2014/15 када је бележио просечно 9,1 поен и 2,8 скокова и 1,1 асистенцију.

Најбољу сезону у каријери, када је евролигашка конкуренција у питању, Блажич је одиграо у дресу Олимпије. Те 2012/13 бележио је просечно 12,4 поена, уз 4,1 скок и 1,9 асистенција.

Блажич је био важан играч репрезентације Словеније током похода на титулу првака Европе 2017. године. У систему нашег тренера Игора Кокошкова имао је улогу "бекап" опције неприкосновеним Горану Драгићу и Луки Дончићу, али је за 13,6 минута у просеку доноссио 6,3, поена, 2,7 скокова и 0,7 асистенција. Клемен Препелич и он одиграли су неке од одлучујућих улога у финалу са Србијом.

"Лепо је поново бити овде. Срећан сам што сам у Љубљани после шест сезона. Надам се да ће осећај бити само још бољи када почне сезона. Лако је потписати уговор, али много је важније оправдати га на терену", рекао је 29-годишњак, који је потписао до 2021.

Цедевита Олимпија наступаће у "Стожицама" и такмичити се у Еврокупу, АБА лиги, првенству и Купу Словеније.

Извор: моззартспорт/мондо.рс

ФОТО: цедевита.олимпија.цом

Коментари / 0

Оставите коментар