НБА пијаца, дивизија Северозапад...

Денвер фаворит за врх Запада, Јута му прети, Оклахома на новом почетку.

Кошарка 20.07.2019 | 22:45
НБА пијаца, дивизија Северозапад...
Пошто смо претходних дана анализирали потезе у три дивизије Источне конференције – Атлантик, Централ и Југоисток, дошао је ред на Западну конференцију у којој крећемо с дивизијом Северозапад.

ДЕНВЕР НАГЕТС

Нови уговори: Џамал Мареј (продужење на пет година, 170.000.000 долара)

Драфт: Бол Бол (44. пик)

Дошли: Џереми Грент (Оклахома)

Отишли: Треј Лајлс (Сан Антонио), Ајзеја Томас (Вашингтон), Тајлер Лајдон

Денвер је овог лета имао само једну дилему – 'покупити' или не последњу годину уговора Пола Милсапа. Овај ветеран је у следећој сезони био предвиђен да заради 30.000.000 долара, а у Денверу су паметно одлучили да је боље да наставе са њим него да ризикују и да доведу неку нову 'четворку'. Иако је Милсапзаиста скуп, уговор му истиче следеће године, а свима је јасно како се одлично уклапа с Николом Јокићемшто је посебно показао у плеј-офу где је играо одличну кошарку.

Након тога су Нагетси одлучили да покажу Џамалу Мареју да су он и Јокић будућност клуба продуживши му уговор и пре него што су то номинално могли и већ тада су изгледали одлично, јер су практично једина екипа која у следећу сезону улази с истим играчима као и раније, а онда им се осмехнула игра судбине и преслагања у Оклахоми, па су добили Џеремија Грента. Он ће заиста бити велико појачање за Денвер на обе стране паркета – Грент игра одличну обрану, а док је био у Тандеру имао је просек шута тек нешто мањи од 50%, а тројке је „пуцао“ с готово 40% успешности.

Тренер Мајкл Малон тако сада има две ротације одличних играча и има невероватно много опција, а ван те десеторице су остали Мајкл Портер и Бол Бол, још један таленат којем се предвиђала позиција унутар првих 15 на драфту, а на крају је завршио као 44. пик. Денвер је тако две године заредом ризиковао са талентима који имају здравствених проблема, али ни Портер ни Бол нису толики ризици с обзиром на позиције када су изабрани, односно с обзиром на већ сложену екипу.

Чињеница да је Денвер задржао комплетну екипу од претходне сезоне на окупу, те се додатно појачао, све га то ставља у круг фаворита за освајање Запада, али и НБА прстена. Аутор овог текста Нагетсе види као најбољу екипу конференције у регуларном делу сезоне, јер ће други имати проблема с уигравање,

МИНЕСОТА ТИМБЕРВУЛВС

Нови уговори: -

Драфт: Џерет Калвер (шести пик), Џејлен Новел (43. пик)

Дошли: Џејк Лејмен (три године, 11.500.000 долара), Шабаз Нејпиер (трејд, Голден Стејт), Тревон Грејем (трејд, Голден Стејд), Џордан Бел (једна година, 1.600.000 долара), Ноа Вонле (једна година, 2.600.000 долара), Тајрон Волес (једна година, 1.500.000 долара)

Отишли: Дарио Шарић (Финикс), Тајус Џонс (Мемфис), Таџ Гибсон (Њујорк), Дерик Роуз (Детроит), Ентони Толивер (Портланд), Џерид Бејлес, Луол Денг

Није лако Карл-Ентони Таунсу. Звезда Минесоте је везана дугорочним уговором за Тимбервулвсе, па не може баш тако да напусти клуб, а тренутно му је ситуација таква да је упитно може ли Минесота уопште да се бори за улазак у плеј-оф. Да се разумемо, и Таунс има свој део кривице за неуспехе Минесоте и дефинитивно не пружа све оно што смо очекивали када је дошао у лигу, али пуно већу кривицу за ситуацију у клубу има слаб развој Ендруа Вигинса, катастрофално вођење клуба бившег тренера и ГМ-а Тома Тибодоа, али и тешки карактер Џимија Батлера који није могао да функционише заједно са Таунсом и Вигинсом. Уместо да се боре за предност домаћег терена у плеј-офу, Вукови нису ни међу екипама које ће се борити за место међу осам најбољих на Западу.

Овог су лета у Минесоти направили неколико занимљивих потеза. Одрекли су се Дарија Шарића како би дошли до шестог пика и Џерета Калвера од којег се надају да ће им помоћи већ у руки сезони. Покушали су да склоне и Џефа Тига, али он је остао стартни плејмејкер екипе, но остали су без јако важног Дерика Роуза. Тимбервулвси су довели још неколико младих играча, верују у Тајрона Волса, а и Џордан Бел је у Голден Стејту на тренутке показао да је занимљив играч. Ти неки потези итекако имају смисла, али опет је све на Вигинсу – он има такав уговор да ће у следеће четири године зарадити више од 120.000.000 долара, а мало је рећи како те паре није оправдао.

Ако би Вигинс ипак успео да направи искорак, Минесота би могла да изгледа озбиљно. Ветеранског вође више нема, сада је јасно да је ово Таунсова екипа, па ћемо видети како ће то изгледати. Изненадило би нас да успеју да дођу до плеј-офа, али никада се не зна.

ОКЛАХОМА СИТИ ТАНДЕР

Нови уговори: Нерленс Ноел (једна година, 2.000.000 долара)

Драфт: Дериус Бејзли (23. пик)

Дошли: Крис Пол (трејд, Хјустон), Шај Гилџес-Александер (трејд, ЛА Клиперс), Данило Галинари (трејд, ЛА Клиперс), Мајк Мускала (две године, 4.300.000 долара)

Отишли: Расел Вестбрук (трејд, Хјустон), Пол Џорџ (трејд, ЛА Клиперс), Маркиф Морис (Детроит), Рејмонд Фелтон

Готово је, ера Расела Вестбрука је готова! Дошло је ово све помало изненада. Као гром из ведра неба је пре неке две недеље одјекнула вест да је Пол Џорџ затражио трејд како би се прикључио Кавају Ленарду у Клиперсима, а ГМ Тандера Сем Прести је тај посао маестрално одиграо и добио пет пикова прве рунде те Шај Гилџес-Александера и Данила Галинарија. Тада је било јасно да се распада сан о неком врхунском резултату Тандера под водством Расела Вестбрука, а Прести је одмах одлучио и да то прекине. У разговору с Вестбруком договорено је да ће и он у трејд, а одмах се нашао и заинтересовани клуб у виду Хјустона. Прести је добио нову туру пикова прве рунде, овај пут два уз могућност даље замјене два пика, а ту је и Крис Пол.

Самим тим цела прича око Оклахоме овог лета није завршена, јер Прести сигурно не намерава градити екипу око Пола. Додуше, могуће је да Тандер уђе у сезону с ветераном на позицији плејмејкера, јер ће бити много лакше направити нову замену око Нове године, када ће у посао моћи да буду укључени и играчи који су овог лета потписали нове уговоре, а вероватно ће главни човек Оклахоме покушати у цели посао да укључи и Стивена Адамса који се такође не уклапа у планове око рибилдинга.

Додуше, Оклахома би с петорком Пол – Гидлжер-Александер – Андре Робертсон – Галинари – Адамс уз Дениса Шредера и још неке занимљиве играче на клупи теоретски могла да нападне и плеј-оф, али то не би донело ништа важно клубу. Слагање нове екипе је осигурано с овим и мноштвом пикова прве рунде, а најбоље од свега је што Прести већ има првог младог играча око којег може да гради нови Тандер:  Гидлжер-Александер је раније у Клиперсима имао сјајну сезону и екипа из Лос Анђелеса га се тешко одрекла, али једноставно је морала. То је велика победа Престија који је пропустио да дође до титуле са Вестбруком, Кевином Дурантом, Џејмсом Харденом и осталима. Такав скуп играча више неће бити лако окупити, али једно је сигурно – он зна посао и даће све од себе да Оклахома за коју годину изгледа смислено.

ПОРТЛАНД ТРЕЈЛ БЛЕЈЗЕРС

Нови уговори: Дејмијан Лилард (продужење уговора на четири године, 196.000.000 долара), Родни Худ (две године, 16.000.000 долара)

Драфт: Насир Литл (25. пик)

Дошли: Хасан Вајтсајд (трејд, Мајами), Кент Бејзмор (трејд, Атланта), Марио Хезоња (две године, 3.600.000 долара), Ентони Толивер (једна година, 2.600.000 долара)

Отишли: Иван Тарнер (Атланта), Сет Кари (Далас), Ал-Фарук Амину (Орландо), Енес Кантер (Бостон), Џејк Лејмен (Минесота)

Портланд је помало изненађујуће у прошлој сезони дошао до финала Западне конференције, али у њему није имао никакве шансе против Голден Стејта. Блејзерси су играли добро, те искористили све оно што им је Запад понудио.

Овог лета направили су јако добре потезе и сачували све изгледе за добар пласман које су имали и на крају прошле сезоне. Дејмијана Лиларда су наградили богатим продужењем уговора, а онда су искористили чињеницу да Мајами није могао лако да потпише Џимија Батлера, те довели Хасана Вајтсајда. Он ће савршено закрпати рупу под кошем насталу повредом Јусуфа Нуркића за којег се још увек не зна када ће бити у пуној форми након тешке повреде. Сада не мора ни да жури, јер је ту Вајтсајд, а Портланд не мора да се брине за гужву на центарској позицији, јер Вајтсајду уговор истиче на крају следеће сезоне.

Тако је Портланд „позајмио“ центра који му је био неопходан на једну годину, а изгубио је МорисаХарклеса, једног од крилних играча који је прошлих сезона био неизоставан у екипи Блејзерса. Отишао је и Ал-Фарук Амину, тако да ће Портланд морати да пронађе ново решење, а ту се намећу нови играч КентБејзмур и Родни Худ, који је добио нови уговор.

Портланд је одрадио добар посао. Њихов ударни двојац Лилард – Мекалум и даље ће носити екипу, а остатак тима је добро укомпонован. Опет се могу надати „горњем дому“ Запада.

ЈУТА ЏЕЗ

Нови уговори: -

Драфт: Џерел Брентли (50. пик), Џастин Рајт-Формен (53. пик), Мије Они (58. пик)

Дошли: Мајк Конли (Мемфис), Бојан Богдановић (четири године, 76.000.000 долара), Ед Дејвис (две године, 10.000.000 долара), Џеф Грин (једна година, 2.500.000 долара), Емануел Мудиеј (једна година, 1.700.000 долара)

Отишли: Дерик Фејворс (Њу Орлеанс), Рики Рубио (Финикс), Грејсон Ален (Мемфис), Џеј Краудер (Мемфис), Кајл Корвер (Мемфис), Раул Нето (Филаделфија), Табо Сефолоша, Екпе Удо

Јута је једна од екипа која је одрадила сјајан посао. Они су последњих неколико година под водством тренера Квина Снајдера изградили одличан систем, али им је за прави резултат био неопходан врхунски плејмејкер, те једна „стреч четворка“, односно високо крило које је јако опасно у шуту за три поена. И обе ствари су одлично закрпили.

Како је Мемфис у „рибилдингу“, тако је Мајк Конли био доступан, а он се одлично уклапа у игру Џеза. Конлиће дириговати нападом, те га растеретити и бити сјајан ментор Доновану Мичелу који је програмиран да буде главна звезда тима. Након што су довели Конлија, било је неопходно решити позицију 'четворке', а и ту је посао експресно одрађен. Циљали су у Јути Николу Миротића, али он се одлучио на повратак у Европу, па су уместо њега довели Бојана Богдановића. Хрватски репрезентативац је добио сјајан уговор, а иако номинално није 'четворка', ту је позицију у Индијани претходних година знао добро да покрива. Његове одбрамбене недостатке ће покрити Руди Гобер, а Џи Инглес ће с њим играти на крилним позицијама, те уопште неће бити важно ко је 'тројка', а ко 'четворка'.

Но, то није било све. Јута је на клупу довела додатна три одлична играча – Ед Дејвис је раније у Бруклину показао колико је сјајан скакач и обрамбени играч, па ће Јута свих 48 минута имати центра који брани прилаз кошу. Џеф Грин није испао звезда како му се предвиђало на почетку каријере, али и даље игра јако добро у ограниченој улози, а Емануел Мудиеј је још раније у Њујорку показао да је његова каријера далеко од готове.

Овим набројеним играчима додајте Дантеа Екзума, Ројса Онила и Жоржа Нијанга и добићете ротацију која Јуту може да доведе до борбе за сам врх Запада. Тренутно једна од најзанимљивијих екипа уочи следеће сезоне.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар