NBA pijaca, divizija Severozapad...

Denver favorit za vrh Zapada, Juta mu preti, Oklahoma na novom početku.

Košarka 20.07.2019 | 22:45
NBA pijaca, divizija Severozapad...
Pošto smo prethodnih dana analizirali poteze u tri divizije Istočne konferencije – Atlantik, Central i Jugoistok, došao je red na Zapadnu konferenciju u kojoj krećemo s divizijom Severozapad.

DENVER NAGETS

Novi ugovori: Džamal Marej (produženje na pet godina, 170.000.000 dolara)

Draft: Bol Bol (44. pik)

Došli: Džeremi Grent (Oklahoma)

Otišli: Trej Lajls (San Antonio), Ajzeja Tomas (Vašington), Tajler Lajdon

Denver je ovog leta imao samo jednu dilemu – 'pokupiti' ili ne poslednju godinu ugovora Pola Milsapa. Ovaj veteran je u sledećoj sezoni bio predviđen da zaradi 30.000.000 dolara, a u Denveru su pametno odlučili da je bolje da nastave sa njim nego da rizikuju i da dovedu neku novu 'četvorku'. Iako je Milsapzaista skup, ugovor mu ističe sledeće godine, a svima je jasno kako se odlično uklapa s Nikolom Jokićemšto je posebno pokazao u plej-ofu gde je igrao odličnu košarku.

Nakon toga su Nagetsi odlučili da pokažu Džamalu Mareju da su on i Jokić budućnost kluba produživši mu ugovor i pre nego što su to nominalno mogli i već tada su izgledali odlično, jer su praktično jedina ekipa koja u sledeću sezonu ulazi s istim igračima kao i ranije, a onda im se osmehnula igra sudbine i preslaganja u Oklahomi, pa su dobili Džeremija Grenta. On će zaista biti veliko pojačanje za Denver na obe strane parketa – Grent igra odličnu obranu, a dok je bio u Tanderu imao je prosek šuta tek nešto manji od 50%, a trojke je „pucao“ s gotovo 40% uspešnosti.

Trener Majkl Malon tako sada ima dve rotacije odličnih igrača i ima neverovatno mnogo opcija, a van te desetorice su ostali Majkl Porter i Bol Bol, još jedan talenat kojem se predviđala pozicija unutar prvih 15 na draftu, a na kraju je završio kao 44. pik. Denver je tako dve godine zaredom rizikovao sa talentima koji imaju zdravstvenih problema, ali ni Porter ni Bol nisu toliki rizici s obzirom na pozicije kada su izabrani, odnosno s obzirom na već složenu ekipu.

Činjenica da je Denver zadržao kompletnu ekipu od prethodne sezone na okupu, te se dodatno pojačao, sve ga to stavlja u krug favorita za osvajanje Zapada, ali i NBA prstena. Autor ovog teksta Nagetse vidi kao najbolju ekipu konferencije u regularnom delu sezone, jer će drugi imati problema s uigravanje,

MINESOTA TIMBERVULVS

Novi ugovori: -

Draft: Džeret Kalver (šesti pik), Džejlen Novel (43. pik)

Došli: Džejk Lejmen (tri godine, 11.500.000 dolara), Šabaz Nejpier (trejd, Golden Stejt), Trevon Grejem (trejd, Golden Stejd), Džordan Bel (jedna godina, 1.600.000 dolara), Noa Vonle (jedna godina, 2.600.000 dolara), Tajron Voles (jedna godina, 1.500.000 dolara)

Otišli: Dario Šarić (Finiks), Tajus Džons (Memfis), Tadž Gibson (Njujork), Derik Rouz (Detroit), Entoni Toliver (Portland), Džerid Bejles, Luol Deng

Nije lako Karl-Entoni Taunsu. Zvezda Minesote je vezana dugoročnim ugovorom za Timbervulvse, pa ne može baš tako da napusti klub, a trenutno mu je situacija takva da je upitno može li Minesota uopšte da se bori za ulazak u plej-of. Da se razumemo, i Tauns ima svoj deo krivice za neuspehe Minesote i definitivno ne pruža sve ono što smo očekivali kada je došao u ligu, ali puno veću krivicu za situaciju u klubu ima slab razvoj Endrua Viginsa, katastrofalno vođenje kluba bivšeg trenera i GM-a Toma Tibodoa, ali i teški karakter Džimija Batlera koji nije mogao da funkcioniše zajedno sa Taunsom i Viginsom. Umesto da se bore za prednost domaćeg terena u plej-ofu, Vukovi nisu ni među ekipama koje će se boriti za mesto među osam najboljih na Zapadu.

Ovog su leta u Minesoti napravili nekoliko zanimljivih poteza. Odrekli su se Darija Šarića kako bi došli do šestog pika i Džereta Kalvera od kojeg se nadaju da će im pomoći već u ruki sezoni. Pokušali su da sklone i Džefa Tiga, ali on je ostao startni plejmejker ekipe, no ostali su bez jako važnog Derika Rouza. Timbervulvsi su doveli još nekoliko mladih igrača, veruju u Tajrona Volsa, a i Džordan Bel je u Golden Stejtu na trenutke pokazao da je zanimljiv igrač. Ti neki potezi itekako imaju smisla, ali opet je sve na Viginsu – on ima takav ugovor da će u sledeće četiri godine zaraditi više od 120.000.000 dolara, a malo je reći kako te pare nije opravdao.

Ako bi Vigins ipak uspeo da napravi iskorak, Minesota bi mogla da izgleda ozbiljno. Veteranskog vođe više nema, sada je jasno da je ovo Taunsova ekipa, pa ćemo videti kako će to izgledati. Iznenadilo bi nas da uspeju da dođu do plej-ofa, ali nikada se ne zna.

OKLAHOMA SITI TANDER

Novi ugovori: Nerlens Noel (jedna godina, 2.000.000 dolara)

Draft: Derius Bejzli (23. pik)

Došli: Kris Pol (trejd, Hjuston), Šaj Gildžes-Aleksander (trejd, LA Klipers), Danilo Galinari (trejd, LA Klipers), Majk Muskala (dve godine, 4.300.000 dolara)

Otišli: Rasel Vestbruk (trejd, Hjuston), Pol Džordž (trejd, LA Klipers), Markif Moris (Detroit), Rejmond Felton

Gotovo je, era Rasela Vestbruka je gotova! Došlo je ovo sve pomalo iznenada. Kao grom iz vedra neba je pre neke dve nedelje odjeknula vest da je Pol Džordž zatražio trejd kako bi se priključio Kavaju Lenardu u Klipersima, a GM Tandera Sem Presti je taj posao maestralno odigrao i dobio pet pikova prve runde te Šaj Gildžes-Aleksandera i Danila Galinarija. Tada je bilo jasno da se raspada san o nekom vrhunskom rezultatu Tandera pod vodstvom Rasela Vestbruka, a Presti je odmah odlučio i da to prekine. U razgovoru s Vestbrukom dogovoreno je da će i on u trejd, a odmah se našao i zainteresovani klub u vidu Hjustona. Presti je dobio novu turu pikova prve runde, ovaj put dva uz mogućnost dalje zamjene dva pika, a tu je i Kris Pol.

Samim tim cela priča oko Oklahome ovog leta nije završena, jer Presti sigurno ne namerava graditi ekipu oko Pola. Doduše, moguće je da Tander uđe u sezonu s veteranom na poziciji plejmejkera, jer će biti mnogo lakše napraviti novu zamenu oko Nove godine, kada će u posao moći da budu uključeni i igrači koji su ovog leta potpisali nove ugovore, a verovatno će glavni čovek Oklahome pokušati u celi posao da uključi i Stivena Adamsa koji se takođe ne uklapa u planove oko ribildinga.

Doduše, Oklahoma bi s petorkom Pol – Gidlžer-Aleksander – Andre Robertson – Galinari – Adams uz Denisa Šredera i još neke zanimljive igrače na klupi teoretski mogla da napadne i plej-of, ali to ne bi donelo ništa važno klubu. Slaganje nove ekipe je osigurano s ovim i mnoštvom pikova prve runde, a najbolje od svega je što Presti već ima prvog mladog igrača oko kojeg može da gradi novi Tander:  Gidlžer-Aleksander je ranije u Klipersima imao sjajnu sezonu i ekipa iz Los Anđelesa ga se teško odrekla, ali jednostavno je morala. To je velika pobeda Prestija koji je propustio da dođe do titule sa Vestbrukom, Kevinom Durantom, Džejmsom Hardenom i ostalima. Takav skup igrača više neće biti lako okupiti, ali jedno je sigurno – on zna posao i daće sve od sebe da Oklahoma za koju godinu izgleda smisleno.

PORTLAND TREJL BLEJZERS

Novi ugovori: Dejmijan Lilard (produženje ugovora na četiri godine, 196.000.000 dolara), Rodni Hud (dve godine, 16.000.000 dolara)

Draft: Nasir Litl (25. pik)

Došli: Hasan Vajtsajd (trejd, Majami), Kent Bejzmor (trejd, Atlanta), Mario Hezonja (dve godine, 3.600.000 dolara), Entoni Toliver (jedna godina, 2.600.000 dolara)

Otišli: Ivan Tarner (Atlanta), Set Kari (Dalas), Al-Faruk Aminu (Orlando), Enes Kanter (Boston), Džejk Lejmen (Minesota)

Portland je pomalo iznenađujuće u prošloj sezoni došao do finala Zapadne konferencije, ali u njemu nije imao nikakve šanse protiv Golden Stejta. Blejzersi su igrali dobro, te iskoristili sve ono što im je Zapad ponudio.

Ovog leta napravili su jako dobre poteze i sačuvali sve izglede za dobar plasman koje su imali i na kraju prošle sezone. Dejmijana Lilarda su nagradili bogatim produženjem ugovora, a onda su iskoristili činjenicu da Majami nije mogao lako da potpiše Džimija Batlera, te doveli Hasana Vajtsajda. On će savršeno zakrpati rupu pod košem nastalu povredom Jusufa Nurkića za kojeg se još uvek ne zna kada će biti u punoj formi nakon teške povrede. Sada ne mora ni da žuri, jer je tu Vajtsajd, a Portland ne mora da se brine za gužvu na centarskoj poziciji, jer Vajtsajdu ugovor ističe na kraju sledeće sezone.

Tako je Portland „pozajmio“ centra koji mu je bio neophodan na jednu godinu, a izgubio je MorisaHarklesa, jednog od krilnih igrača koji je prošlih sezona bio neizostavan u ekipi Blejzersa. Otišao je i Al-Faruk Aminu, tako da će Portland morati da pronađe novo rešenje, a tu se nameću novi igrač KentBejzmur i Rodni Hud, koji je dobio novi ugovor.

Portland je odradio dobar posao. Njihov udarni dvojac Lilard – Mekalum i dalje će nositi ekipu, a ostatak tima je dobro ukomponovan. Opet se mogu nadati „gornjem domu“ Zapada.

JUTA DŽEZ

Novi ugovori: -

Draft: Džerel Brentli (50. pik), Džastin Rajt-Formen (53. pik), Mije Oni (58. pik)

Došli: Majk Konli (Memfis), Bojan Bogdanović (četiri godine, 76.000.000 dolara), Ed Dejvis (dve godine, 10.000.000 dolara), Džef Grin (jedna godina, 2.500.000 dolara), Emanuel Mudiej (jedna godina, 1.700.000 dolara)

Otišli: Derik Fejvors (Nju Orleans), Riki Rubio (Finiks), Grejson Alen (Memfis), Džej Krauder (Memfis), Kajl Korver (Memfis), Raul Neto (Filadelfija), Tabo Sefološa, Ekpe Udo

Juta je jedna od ekipa koja je odradila sjajan posao. Oni su poslednjih nekoliko godina pod vodstvom trenera Kvina Snajdera izgradili odličan sistem, ali im je za pravi rezultat bio neophodan vrhunski plejmejker, te jedna „streč četvorka“, odnosno visoko krilo koje je jako opasno u šutu za tri poena. I obe stvari su odlično zakrpili.

Kako je Memfis u „ribildingu“, tako je Majk Konli bio dostupan, a on se odlično uklapa u igru Džeza. Konliće dirigovati napadom, te ga rasteretiti i biti sjajan mentor Donovanu Mičelu koji je programiran da bude glavna zvezda tima. Nakon što su doveli Konlija, bilo je neophodno rešiti poziciju 'četvorke', a i tu je posao ekspresno odrađen. Ciljali su u Juti Nikolu Mirotića, ali on se odlučio na povratak u Evropu, pa su umesto njega doveli Bojana Bogdanovića. Hrvatski reprezentativac je dobio sjajan ugovor, a iako nominalno nije 'četvorka', tu je poziciju u Indijani prethodnih godina znao dobro da pokriva. Njegove odbrambene nedostatke će pokriti Rudi Gober, a Dži Ingles će s njim igrati na krilnim pozicijama, te uopšte neće biti važno ko je 'trojka', a ko 'četvorka'.

No, to nije bilo sve. Juta je na klupu dovela dodatna tri odlična igrača – Ed Dejvis je ranije u Bruklinu pokazao koliko je sjajan skakač i obrambeni igrač, pa će Juta svih 48 minuta imati centra koji brani prilaz košu. Džef Grin nije ispao zvezda kako mu se predviđalo na početku karijere, ali i dalje igra jako dobro u ograničenoj ulozi, a Emanuel Mudiej je još ranije u Njujorku pokazao da je njegova karijera daleko od gotove.

Ovim nabrojenim igračima dodajte Dantea Ekzuma, Rojsa Onila i Žorža Nijanga i dobićete rotaciju koja Jutu može da dovede do borbe za sam vrh Zapada. Trenutno jedna od najzanimljivijih ekipa uoči sledeće sezone.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar