Сједница из угла хрватских медија

Бурна посебна сједница Народне скупштине Репубиле Српске у хрватским медијима представљена је као окршај предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика и неколицине чланова опозиције, на којој се врло мало говорило о оном због чега је и заказана.

Република Српска 20.07.2019 | 09:44
Сједница из угла хрватских медија
С обзиром да се радило о мосту на територији Хрватске, сједница Народне скупштине Републике Српске била је занимљива и тамошњим медијима.

Помпезним насловима с нагласком на бурне расправе о сједници су извјештавали РТЛ, Јутарњи лист, агенција ХИНА, 24сата, као и многи други медији.

“Иди у неку ствар”

Увреде и тешке ријечи комшијским медијима прве су запеле за ухо, па је наслов у Јутарњем гласио: „Опорба провоцирала Додика, он урликао: Иди ти у неку ствар!“

И новинару агенције ХИНА за ухо су запале увреде, па су навели да је „Додик опетовано викао с говорнице, оптуживао опорбене заступнике да лажу и тврдио како му подмећу и ништа не знају“.



Даље наводе да је Додик Станивуковићу са говоринице НСРС поручио “Иди ти у неку ствар”, а када су му из опозиције поручили како се залаже за интересе Хрватске док предсједница Колинда Грабар-Китаровић оспорава употребу ћирилице у Вуковару, узвратио је како га “не занима Колинда ни што је она изјавила”.

Дневник.хр преноси да се расправа претворила у окршаје Додика с политичким неистомишљеницима, који су га оптужили да му је једини национални интерес новац.

Они су у свом дневнику пренијели и поздраве Небојше Вукановића ”Хваљен Исус и Марија. Хваљен Човић и Колинда за оне који овдје заступају интересе Хрватске”, наводећи да је једна од опозиционих посланика тако започео своју расправу. Они преносе да му Додик није остао дужан и упитао га је како га није срам упадати му у ријеч.



– ‘Ај шути. Што упадаш у ријеч? Како те није срамота? Немаш стрпљења, је ли? Немаш стрпљења? Што сједиш ту? Што хоћеш, држати мени предавање, је ли – цитирали су Додиков одговор.

“Баш ме брига за мост”

Агенција ХИНА пренијела ја и изјаву предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић.

Наводе да је Цвијановићева снажно подупрла Додиков вето на покретање спора због пељешког моста, али је појаснила како је властима у Бањалуци то само инструмент којим желе спријечити да неко сутра блокира оно што је њима битно.



– Баш ме брига за пељешки мост, ја само не желим да неко сутра блокира наше пројекте – рекла је Цвијановићева током расправе, преноси ХИНА.

Занимљиво је да су поједнини хрватски медији Небојшу Вуконовића представили како вођу опозиције, а готово нико од њих није преносио изјаве ниједног другог народног посланика осим Станивуковића и њега.

Новинари шокирани
Упућени да Милорад Додик има двотрећинску већину, репортери из Хрватске су на сједницу дошли очекивајући да ће она бити формална, кратка и са извјесним резултатом.

Међутим, како су у скупштинским паузама коментарисли, они су остали шокирани, коментаришући како никако нису очекивали овако бурне расправе.

(Српскаинфо)
(Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија)

Коментари / 45

Оставите коментар
Name

гуз

20.07.2019 07:52

Сада це РС тузити Хрватску преко Додика и сви це бити одусевљени.....само та тацка неце ни доци на Предсједниство...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан БЛ

20.07.2019 09:03

Вукановиц,Драско и Јелена и јесу водје опозиције..ово све остало је исто.Погледајте СДС.Пола их није досло,пола несто мумуљи кукуљи,не смије се замјерити Додику.Вјероватно се боје своје слике из Додикове торбе....ја да сам на мједту Драска ја бих узео и полијепио слике са оним мотористима и са јос хиљаду људи с којима се сликао...носио бих мајицу са том сликом.

Name

075

20.07.2019 11:00

Нити 24 сата након Милорадовог наступа Хрвати му се "захваљују", то је тек почетак, наредна је "Олуја"! хттпс://www.крстарица.цом/вести/свет/градонацелник-дубровника-трази-извињење-требиња/

Name

Ре СВИМА

20.07.2019 12:05

НС РС има 83 народна посланика, на дан сједници присутно је било 79 народних посланика. Кад је дошао ред на гласање у сали је било 72 народна посланика. 60 ЗА, 6. ПРОТИВ и 6. УЗДРЖАНО о чему ми овде више расправљамо. 2/3 је 56 народних посланика. СНСД, ДНС, ДЕМОС, УС, НДП и 4 из ПДП су били ЗА,укупно 60 народних посланика, 2.из ПДП 1. СДС и 3. Коалиција за БИХ укупно 6 ПРОТИВ 6.СДС УЗДРЖАНИ.Све речено. И шта нам остаје да коментаришемо у празно. Оно што мени лично овде је необјашњиво како је могуће да посланички клубови СДС и ПДП нису имали заједнички став, само 3 посланика из тих партија су гласали ПРОТИВ, за 3. народна посланика из Коалиција за БиХ се знало да ће дати свој глас ПРОТИВ. Овде већина пише како су Станивуковић Вукановић и Тривићка "глас разума", како су они нешто урадили, питам Вас, шта су то урадили кад партије из којих долазе нису имали јединствен став, поред овакве опозиције СНСД ће бити на Власти још дуги низ година.

Name

За Ре Свима

20.07.2019 13:11

Добро рецено сем тога да су ту несто крива ова три посланика из Сдс и Пдп јер не могу они да контролису олос у својим странкама.Једноставно је то немогуце мислим да су много лоси људи.Ко це реци Будали односно Бу(н)дали како да гласа.Народ једино не излазеци на изборе него на улицу мозе несто да промијени и да и позицију и опозицији стане на крај.У противном нама це брзо доци крај.

Name

крадезе дрвар

22.07.2019 17:51

Фаљен Исус и Марија шјор Баја

Name

А

20.07.2019 07:56

По чему је то била бурна? Ја баш поздрављам што су ова два опозиционара ималу свој шоу скупа са Додиком. Нека их, баш су се били уживјели да су неко и нешто, а гласање нам је све показало гдје је ко и ко је ко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

20.07.2019 09:33

АГЛССАЛИ СУ ДУПЕЛИЗЦИ ДОК СЕ ПОШТЕН НАРОД СТИДИМО ШТО ИХ ДОДИК ПРЕТСТАВЉА, БОЉЕ МУ ЈЕ ДА УЗМЕ ОНАЈ НАЛАЗ ШТО ИМА И ДА ИДЕ ДОКТОРИМА ДА СЕ ЛИЈЕЧИ! МОЗГА ИМА КУПИТИ АЛИ ПАМЕТНИ НЕМА НИГДЈЕ!!!!!!

Name

Ре А

20.07.2019 10:06

Да гласање је бас показало да ко мисеви вирите из рупа и ста вам врховни тракториста казе тако ви радите гдје вам је образ морал карактер дзукелетине љигаве

Name

Ре А

20.07.2019 10:58

Па не вјерујем да Рудоњу није пресјекло питање гдје је био кад је настрадао Никола Дјуровиц. Требало га је питати сто је тих Дана користио стап за ходање.

Name

Ре ре А

20.07.2019 12:03

Носио је штап јер се мало угрувао, имао неке поноћне трке аутопутем па се скршио у лимузини. Народ свашта прича, те Чађо возио,те Леми био сувозач....Народ што прича, ил је било ил ће бити.

Name

РЕ А

20.07.2019 12:10

ДА ПОКАЗАЛО ЈЕ. ТАЦНО. ДА НИКО НЕ РАЗМИСЉА СВОЈИМ МОЗГОМ. КАКО СОТОНА КАЗЕ ТАКО СВИ ДЈАВОЛИ РАДЕ.

Name

Познавалац

20.07.2019 07:57

Додик уредно обавља посао служби ЦИА-е и СОА (Сигурносно обавјештајна агенција) Хрватске, за њих ради. Уништио је војску, све институције Републике Српске претворио у свињац, на реду је МУП Републике Српске. МУП Републике Српске је већ одавно вијеће криминалаца, али коначна предаја полиције Републике Српске слиједи. Улазак у НАТО, биће чин када ће Додик рећи: Републике Српске више нема, завршио см Вам посао, пустите ме у Русију, тамо сам већ пренио вјерујте око 2 милијареде Еура, поуздан податак од возача једног министра. којег није битно, али поуздан и пребачано пред прошле изборе, јер је мисло да губи. Тако је то има још, али и ово нећете вјеровати, нисм ни сам вјеровао, нажалост...

ОДГОВОРИТЕ
Name

21век - васкрсење

20.07.2019 08:48

то се значи завршава посао који је отпоћела НДХ , формирање Загребачке жупаније са Бања Луком као главним градом жупаније, ал , та жупанија укључује и Град Бихаћ, па сад повежите зашто је Додиг толико против емиграната и Мектића да се прави мигрантски центар у Унско сасом кантону и против миграната у Бихаћу. Па први објекта који је Додиг саградио одмах након доласка за претседника Владе је католичка црква и то са два звоника. сад је сукладно свим црквама католичким по хрватским кантонима офарбана у жуто.

Name

борац

20.07.2019 08:02

Кад на власт додју сељацке сировине.Доказ је нас напредак према бас нигдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

23.07.2019 05:03

Они су најгора штеточина према народу и борцима РС, јер без кредита не могу изгурати ни десет дана на власти са опљачканом РС.

Name

Спасојка

20.07.2019 08:08

То Милораде!Ако треба ми ћемо цркнути од глади само да би ти владао па да купујеш куће,виле,станове,хотеле,аутомобиле по Српској и Србији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СВЈЕДОК

20.07.2019 08:09

Одлично су су хрватски медији примјетили да осим Вукановића,Станивуковића и Јелене Тривић парламент РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ И НЕМА НАРОДНИХ ПОСЛАНИКА.Ми,градјани знамо да су сви остали ЛАЖНИ ПОСЛАНИЦИ који су до мандата дишли изборном преваром и крадјом.Ово што подржавају у парламенту нису у кампањи смјели ни поменути!Све лаж и превара у РС!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маки

20.07.2019 08:12

Доказао је колико је болестан ниста нас није изненадило. Онакво обрацање не доликује једном цовјеку који је на функцији. Интересује ме само да ли це Вуциц прокоментарисати на његову бруталност

ОДГОВОРИТЕ
Name

21век - васкрсење

20.07.2019 08:50

неће , Вучићуто одговара , да има таквог лика који одрађује за њега и Србију прлајве послове по РС/БИХ , а може га ухитити кад год хоће и одузети му имовину. зато Додиг преде са Вучићем, ал џаба нису га звали , кад је долазио предсједник Србије, тад је Вучић, био Нерон, само ја и никоооооооооооооо.

Name

Познавалац прилика

20.07.2019 08:18

Ма ми имамо прецједника који незна читати. СТРАШНО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.07.2019 10:57

Написали му текст на.цирилици па мало брка.

Name

Бјв

20.07.2019 11:06

Назалост, ем полуписмен, ем безобразан, ем неваспитан, ем некарактеран, све најгоре особине у једном цовеку..

Name

Нострадамус

20.07.2019 08:22

Хрвати нису глупи знају да Додик без потребе покусава да им се показе као пријатељ.Јасно је њима да Додика има само лицни интерес.А свјесни су да се мост ради вец висе од 6 мјесеци и да је то незаустављиво.То сто би се исло у неки Медјународни спор Хрватској то неби сметало јер на крају мост побједјује.Зато им Додиков и Цовицев циркус не знаци ниста.Мада се и опозиција бламирала требала је другације да води расправу и стајати на основама да то није њихов проблем. Подрзати договор измедју двије дрзаве па макар се водио и пред Медјународним судом јер ста је проблем да МС да своју пресуду то је нормално.Такво стајалисте се неби протумацило да се они противе том мосту јер и немају разлога да се противе.Ово је висе показало колико Додик па и они сто га подрзавају користе силу и моц а не право.

ОДГОВОРИТЕ
Name

витални интерес

20.07.2019 09:29

Додика није мост већ Интеграл тј приступни путеви.А да ће мост можда бити готов а без иједног метра приступног пута могуће је то и у РХ а не само у бољем ентитету ( обрнуто за Градишку).Пише данас све у Јутарњем листу

Name

ре

20.07.2019 10:04

Постоји несто сто се зове међународно право, прописи, повеље,..УЗП фасисти Хрватска (земља ЕУ) то не постује, бахати се, такође не ради се само о мосту, него о граници, не плацању за користење воде Буског језера (ХЕП крађа, исто то ради и Србија), крађа имовине, итдитдитдитд,....Али полако, све це то доци на ред, никакав Додик и слицни (којима устасе писају по фаци) не могу то спријецити, гоницемо УЗП-овце до судњег дана, будите увјерени...

Name

Кум

20.07.2019 08:37

Нек тај мили иде у три неке ствари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херц

20.07.2019 08:45

Сједница је највећи погодак за Вукана Тривицка и Драшка...Отворила им је пут да нема нико исто мишљење као њих троје..и створили су услов да оформе своју странку и да се временом докажу.. У противном ће бити увијек минирани од својих из ПДП и СДСа...Сједница је само доказала колико су љигави ти њихови који сједе са њима у истим редовима.. Човјек да се насмије само како тај да притисне погрешан тастер ..или СДС суздржан....Које су то варалице и политички хостаплери....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

20.07.2019 08:59

Јучер Додик са Вучићем. Овдје требају, Комшић и Џеферовић, покренути национални интерес у парламенту Федерације, заиста. Специјалне везе, Србије и Републике Српске, треба да одржавају институције Републике Српске, ту је предсједник, влада и други. ово члан пресједништва није консензусом донешена одлука, а ради се о спољнополитичким активностима Диктаора Додика, у циљу одржања диктатуре, а ту је и интерес напаћеног народа у Републици Српској... Поздрав....

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

20.07.2019 09:50

ВУКАНОВИЋ ЈЕ ПОТКОВАН ЗНАЊЕМ ТО СУ НОВИНАРИ ПРЕПОЗНАЛИ.НАШЕ ВОДЈЕ НЕ ЗНАЈУ СВОЈ ЈЕЗИК И КУЛТУРУ А ДА ЗНАЈУ ТУЂИ.СВЕ СЕ ЧУЛО И ВИДЈЕЛО АЛИ НАЖАЛОСТ ПАРЕ СЕ ВРТЕ А ПАРЕ ВРТЕ ГДЈЕ БУРГИЈА НЕЋЕ .ПАРЕ ГОВОРЕ А НЕ ЗНАЊЕ, ИСТИНА, ХАРИЗМА И МЛАДОСТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пишите ћирилицом

20.07.2019 10:06

Лако је је остваривати своје личне интересе када иза себе имаш исте такве, који о томе сањају. Ова болест тешко се лијечи. Збогом памети. Нама је свакако дошао крај, па ово сада није толико ни битно. Касно је сада сањати о бољим временима. Њих више овдје, гдје су православни Срби вјековима живјели, више неће бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста реци осим

20.07.2019 10:22

МИЛЕ ГРАБАР КИТАРОВИЦ

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

20.07.2019 10:47

МИЛЕ МИЛИЈАН БРКИЋ,, ВАСО,, ЗОВИ ГА ВУЧИЋУ ДА ПЛАТИ ПОРЕЗ СРБИЈИ НА ГРАЂЕВИНСКЕ ФИРМЕ ПО БГ. НА ИМАЊЕ НА ФРУШКОЈ ГОРИ. ГРОБАР.

Name

Бијељина

20.07.2019 10:34

Да сдс...Томица се сакрио..Дарку тетак Мицо савјетовао да цути..он ионако тамо сједи..знамо како је и усао у скупстину..но СДС овци Бијељине казнит це вас гласаци на опстинским..мада сте ви вец у Додиковој странци..мисеви једни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еx

20.07.2019 10:46

Моју породицу је Хрватска у црно завила. Све унистили материјално и троје људи убили. Милорад се игра са нама. Казна це стици и то бозија. Огорцени смо. Има нас много....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

20.07.2019 12:09

Посто је ускоро прослава Олује, фино прослави све то. Апсолутна вецина у скупстини РС ти је то поруцила. Пропаст наса, и брука невиђена.

Name

Хрват

20.07.2019 14:09

Мрконићани и Шиповљани следећи пут неће бити маестрал и нема повратка на огњиште.

Name

ре

21.07.2019 08:32

а баш лијепо што пишеш чирилицом....

Name

но папак

20.07.2019 10:48

он це удар добит због Вукана и Драска

ОДГОВОРИТЕ
Name

НИЈЕ

20.07.2019 12:05

НИЈЕ МИЛЕ ТОЛИКО ЗЛО КОЛИКО ОВАЈ КАРАН КУПРЕШКО - ГЛАМОЧКО СМЕЋЕ. ОН ЈЕ КООРДИНАТОР СА СВИМ ПОГЛАВНИЦИМА РХ.

Name

маки

22.07.2019 20:40

нема Каран везе са Гламоцом..он је Купреско смеће

Name

Директ

20.07.2019 12:49

Хрвати се изненадили сто је сједница била бурна. Мислили су да це све проци без остре расправе. Оцигледно не знају да Додик ван скупстине и скрпљене и купљене скупстинске вецине је цак маргиналац, који се провлаци захваљујуци свој накарадности закона ове земље и људској глупости и наивности, мада није Додик паметан, колико има зелудац за муцку и муцке и то јос од времена када је имао неколико посланика у НСРС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гласац

21.07.2019 13:51

Зашто нису направили референдум интернетом ? Па да видимо како ће се народ РС изјаснити. Посланици су одавно доказали да не представљају бираче већ Папке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

киза

22.07.2019 15:19

Једном трактор увек трактор. Па није ова сељчина од Додика бирала кп ће седето тамо. Друго он нема везе са НСРС. Он битамо требао бити само гост. треће показао је по хиљадити пут своју бахатост, безонразлук и некултуру. Али нема везе ми сви саосећамо са њим пошто му је уништен род јабука од четири милиончета. Јадни ли смо ми са вама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Архимандрит

27.07.2019 19:41

Милокрад агент хос-а

ОДГОВОРИТЕ