Sjednica iz ugla hrvatskih medija

Burna posebna sjednica Narodne skupštine Repubile Srpske u hrvatskim medijima predstavljena je kao okršaj predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i nekolicine članova opozicije, na kojoj se vrlo malo govorilo o onom zbog čega je i zakazana.

Republika Srpska 20.07.2019 | 09:44
Sjednica iz ugla hrvatskih medija
S obzirom da se radilo o mostu na teritoriji Hrvatske, sjednica Narodne skupštine Republike Srpske bila je zanimljiva i tamošnjim medijima.

Pompeznim naslovima s naglaskom na burne rasprave o sjednici su izvještavali RTL, Jutarnji list, agencija HINA, 24sata, kao i mnogi drugi mediji.

“Idi u neku stvar”

Uvrede i teške riječi komšijskim medijima prve su zapele za uho, pa je naslov u Jutarnjem glasio: „Oporba provocirala Dodika, on urlikao: Idi ti u neku stvar!“

I novinaru agencije HINA za uho su zapale uvrede, pa su naveli da je „Dodik opetovano vikao s govornice, optuživao oporbene zastupnike da lažu i tvrdio kako mu podmeću i ništa ne znaju“.



Dalje navode da je Dodik Stanivukoviću sa govorinice NSRS poručio “Idi ti u neku stvar”, a kada su mu iz opozicije poručili kako se zalaže za interese Hrvatske dok predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović osporava upotrebu ćirilice u Vukovaru, uzvratio je kako ga “ne zanima Kolinda ni što je ona izjavila”.

Dnevnik.hr prenosi da se rasprava pretvorila u okršaje Dodika s političkim neistomišljenicima, koji su ga optužili da mu je jedini nacionalni interes novac.

Oni su u svom dnevniku prenijeli i pozdrave Nebojše Vukanovića ”Hvaljen Isus i Marija. Hvaljen Čović i Kolinda za one koji ovdje zastupaju interese Hrvatske”, navodeći da je jedna od opozicionih poslanika tako započeo svoju raspravu. Oni prenose da mu Dodik nije ostao dužan i upitao ga je kako ga nije sram upadati mu u riječ.



– ‘Aj šuti. Što upadaš u riječ? Kako te nije sramota? Nemaš strpljenja, je li? Nemaš strpljenja? Što sjediš tu? Što hoćeš, držati meni predavanje, je li – citirali su Dodikov odgovor.

“Baš me briga za most”

Agencija HINA prenijela ja i izjavu predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović.

Navode da je Cvijanovićeva snažno poduprla Dodikov veto na pokretanje spora zbog pelješkog mosta, ali je pojasnila kako je vlastima u Banjaluci to samo instrument kojim žele spriječiti da neko sutra blokira ono što je njima bitno.



– Baš me briga za pelješki most, ja samo ne želim da neko sutra blokira naše projekte – rekla je Cvijanovićeva tokom rasprave, prenosi HINA.

Zanimljivo je da su pojednini hrvatski mediji Nebojšu Vukonovića predstavili kako vođu opozicije, a gotovo niko od njih nije prenosio izjave nijednog drugog narodnog poslanika osim Stanivukovića i njega.

Novinari šokirani
Upućeni da Milorad Dodik ima dvotrećinsku većinu, reporteri iz Hrvatske su na sjednicu došli očekivajući da će ona biti formalna, kratka i sa izvjesnim rezultatom.

Međutim, kako su u skupštinskim pauzama komentarisli, oni su ostali šokirani, komentarišući kako nikako nisu očekivali ovako burne rasprave.

(Srpskainfo)
(Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija)

Komentari / 45

Ostavite komentar
Name

guz

20.07.2019 07:52

Sada ce RS tuziti Hrvatsku preko Dodika i svi ce biti odusevljeni.....samo ta tacka nece ni doci na Predsjednistvo...

ODGOVORITE
Name

Dejan BL

20.07.2019 09:03

Vukanovic,Drasko i Jelena i jesu vodje opozicije..ovo sve ostalo je isto.Pogledajte SDS.Pola ih nije doslo,pola nesto mumulji kukulji,ne smije se zamjeriti Dodiku.Vjerovatno se boje svoje slike iz Dodikove torbe....ja da sam na mjedtu Draska ja bih uzeo i polijepio slike sa onim motoristima i sa jos hiljadu ljudi s kojima se slikao...nosio bih majicu sa tom slikom.

Name

075

20.07.2019 11:00

Niti 24 sata nakon Miloradovog nastupa Hrvati mu se "zahvaljuju", to je tek početak, naredna je "Oluja"! https://www.krstarica.com/vesti/svet/gradonacelnik-dubrovnika-trazi-izvinjenje-trebinja/

Name

Re SVIMA

20.07.2019 12:05

NS RS ima 83 narodna poslanika, na dan sjednici prisutno je bilo 79 narodnih poslanika. Kad je došao red na glasanje u sali je bilo 72 narodna poslanika. 60 ZA, 6. PROTIV i 6. UZDRŽANO o čemu mi ovde više raspravljamo. 2/3 je 56 narodnih poslanika. SNSD, DNS, DEMOS, US, NDP i 4 iz PDP su bili ZA,ukupno 60 narodnih poslanika, 2.iz PDP 1. SDS i 3. Koalicija za BIH ukupno 6 PROTIV 6.SDS UZDRŽANI.Sve rečeno. I šta nam ostaje da komentarišemo u prazno. Ono što meni lično ovde je neobjašnjivo kako je moguće da poslanički klubovi SDS i PDP nisu imali zajednički stav, samo 3 poslanika iz tih partija su glasali PROTIV, za 3. narodna poslanika iz Koalicija za BiH se znalo da će dati svoj glas PROTIV. Ovde većina piše kako su Stanivuković Vukanović i Trivićka "glas razuma", kako su oni nešto uradili, pitam Vas, šta su to uradili kad partije iz kojih dolaze nisu imali jedinstven stav, pored ovakve opozicije SNSD će biti na Vlasti još dugi niz godina.

Name

Za Re Svima

20.07.2019 13:11

Dobro receno sem toga da su tu nesto kriva ova tri poslanika iz Sds i Pdp jer ne mogu oni da kontrolisu olos u svojim strankama.Jednostavno je to nemoguce mislim da su mnogo losi ljudi.Ko ce reci Budali odnosno Bu(n)dali kako da glasa.Narod jedino ne izlazeci na izbore nego na ulicu moze nesto da promijeni i da i poziciju i opoziciji stane na kraj.U protivnom nama ce brzo doci kraj.

Name

kradeze drvar

22.07.2019 17:51

Faljen Isus i Marija šjor Baja

Name

А

20.07.2019 07:56

По чему је то била бурна? Ја баш поздрављам што су ова два опозиционара ималу свој шоу скупа са Додиком. Нека их, баш су се били уживјели да су неко и нешто, а гласање нам је све показало гдје је ко и ко је ко.

ODGOVORITE
Name

XL

20.07.2019 09:33

AGLSSALI SU DUPELIZCI DOK SE POŠTEN NAROD STIDIMO ŠTO IH DODIK PRETSTAVLJA, BOLJE MU JE DA UZME ONAJ NALAZ ŠTO IMA I DA IDE DOKTORIMA DA SE LIJEČI! MOZGA IMA KUPITI ALI PAMETNI NEMA NIGDJE!!!!!!

Name

Re A

20.07.2019 10:06

Da glasanje je bas pokazalo da ko misevi virite iz rupa i sta vam vrhovni traktorista kaze tako vi radite gdje vam je obraz moral karakter dzukeletine ljigave

Name

Re A

20.07.2019 10:58

Pa ne vjerujem da Rudonju nije presjeklo pitanje gdje je bio kad je nastradao Nikola Djurovic. Trebalo ga je pitati sto je tih Dana koristio stap za hodanje.

Name

Re re A

20.07.2019 12:03

Nosio je štap jer se malo ugruvao, imao neke ponoćne trke autoputem pa se skršio u limuzini. Narod svašta priča, te Čađo vozio,te Lemi bio suvozač....Narod što priča, il je bilo il će biti.

Name

RE A

20.07.2019 12:10

DA POKAZALO JE. TACNO. DA NIKO NE RAZMISLJA SVOJIM MOZGOM. KAKO SOTONA KAZE TAKO SVI DJAVOLI RADE.

Name

Poznavalac

20.07.2019 07:57

Dodik uredno obavlja posao službi CIA-e i SOA (Sigurnosno obavještajna agencija) Hrvatske, za njih radi. Uništio je vojsku, sve institucije Republike Srpske pretvorio u svinjac, na redu je MUP Republike Srpske. MUP Republike Srpske je već odavno vijeće kriminalaca, ali konačna predaja policije Republike Srpske slijedi. Ulazak u NATO, biće čin kada će Dodik reći: Republike Srpske više nema, završio sm Vam posao, pustite me u Rusiju, tamo sam već prenio vjerujte oko 2 milijarede Eura, pouzdan podatak od vozača jednog ministra. kojeg nije bitno, ali pouzdan i prebačano pred prošle izbore, jer je mislo da gubi. Tako je to ima još, ali i ovo nećete vjerovati, nism ni sam vjerovao, nažalost...

ODGOVORITE
Name

21vek - vaskrsenje

20.07.2019 08:48

to se znači završava posao koji je otpoćela NDH , formiranje Zagrebačke županije sa Banja Lukom kao glavnim gradom županije, al , ta županija uključuje i Grad Bihać, pa sad povežite zašto je Dodig toliko protiv emigranata i Mektića da se pravi migrantski centar u Unsko sasom kantonu i protiv migranata u Bihaću. Pa prvi objekta koji je Dodig sagradio odmah nakon dolaska za pretsednika Vlade je katolička crkva i to sa dva zvonika. sad je sukladno svim crkvama katoličkim po hrvatskim kantonima ofarbana u žuto.

Name

borac

20.07.2019 08:02

Kad na vlast dodju seljacke sirovine.Dokaz je nas napredak prema bas nigdje.

ODGOVORITE
Name

re

23.07.2019 05:03

Oni su najgora štetočina prema narodu i borcima RS, jer bez kredita ne mogu izgurati ni deset dana na vlasti sa opljačkanom RS.

Name

Spasojka

20.07.2019 08:08

To Milorade!Ako treba mi ćemo crknuti od gladi samo da bi ti vladao pa da kupuješ kuće,vile,stanove,hotele,automobile po Srpskoj i Srbiji.

ODGOVORITE
Name

SVJEDOK

20.07.2019 08:09

Odlično su su hrvatski mediji primjetili da osim Vukanovića,Stanivukovića i Jelene Trivić parlament REPUBLIKE SRPSKE I NEMA NARODNIH POSLANIKA.Mi,gradjani znamo da su svi ostali LAŽNI POSLANICI koji su do mandata dišli izbornom prevarom i kradjom.Ovo što podržavaju u parlamentu nisu u kampanji smjeli ni pomenuti!Sve laž i prevara u RS!

ODGOVORITE
Name

Maki

20.07.2019 08:12

Dokazao je koliko je bolestan nista nas nije iznenadilo. Onakvo obracanje ne dolikuje jednom covjeku koji je na funkciji. Interesuje me samo da li ce Vucic prokomentarisati na njegovu brutalnost

ODGOVORITE
Name

21vek - vaskrsenje

20.07.2019 08:50

neće , Vučićuto odgovara , da ima takvog lika koji odrađuje za njega i Srbiju prlajve poslove po RS/BIH , a može ga uhititi kad god hoće i oduzeti mu imovinu. zato Dodig prede sa Vučićem, al džaba nisu ga zvali , kad je dolazio predsjednik Srbije, tad je Vučić, bio Neron, samo ja i nikoooooooooooooo.

Name

Poznavalac prilika

20.07.2019 08:18

Ma mi imamo precjednika koji nezna čitati. STRAŠNO!

ODGOVORITE
Name

Re

20.07.2019 10:57

Napisali mu tekst na.cirilici pa malo brka.

Name

Bjv

20.07.2019 11:06

Nazalost, em polupismen, em bezobrazan, em nevaspitan, em nekarakteran, sve najgore osobine u jednom coveku..

Name

Nostradamus

20.07.2019 08:22

Hrvati nisu glupi znaju da Dodik bez potrebe pokusava da im se pokaze kao prijatelj.Jasno je njima da Dodika ima samo licni interes.A svjesni su da se most radi vec vise od 6 mjeseci i da je to nezaustavljivo.To sto bi se islo u neki Medjunarodni spor Hrvatskoj to nebi smetalo jer na kraju most pobjedjuje.Zato im Dodikov i Covicev cirkus ne znaci nista.Mada se i opozicija blamirala trebala je drugacije da vodi raspravu i stajati na osnovama da to nije njihov problem. Podrzati dogovor izmedju dvije drzave pa makar se vodio i pred Medjunarodnim sudom jer sta je problem da MS da svoju presudu to je normalno.Takvo stajaliste se nebi protumacilo da se oni protive tom mostu jer i nemaju razloga da se protive.Ovo je vise pokazalo koliko Dodik pa i oni sto ga podrzavaju koriste silu i moc a ne pravo.

ODGOVORITE
Name

vitalni interes

20.07.2019 09:29

Dodika nije most već Integral tj pristupni putevi.A da će most možda biti gotov a bez ijednog metra pristupnog puta moguće je to i u RH a ne samo u boljem entitetu ( obrnuto za Gradišku).Piše danas sve u Jutarnjem listu

Name

re

20.07.2019 10:04

Postoji nesto sto se zove međunarodno pravo, propisi, povelje,..UZP fasisti Hrvatska (zemlja EU) to ne postuje, bahati se, takođe ne radi se samo o mostu, nego o granici, ne placanju za koristenje vode Buskog jezera (HEP krađa, isto to radi i Srbija), krađa imovine, itditditditd,....Ali polako, sve ce to doci na red, nikakav Dodik i slicni (kojima ustase pisaju po faci) ne mogu to sprijeciti, gonicemo UZP-ovce do sudnjeg dana, budite uvjereni...

Name

Kum

20.07.2019 08:37

Nek taj mili ide u tri neke stvari.

ODGOVORITE
Name

Herc

20.07.2019 08:45

Sjednica je najveći pogodak za Vukana Trivicka i Draška...Otvorila im je put da nema niko isto mišljenje kao njih troje..i stvorili su uslov da oforme svoju stranku i da se vremenom dokažu.. U protivnom će biti uvijek minirani od svojih iz PDP i SDSa...Sjednica je samo dokazala koliko su ljigavi ti njihovi koji sjede sa njima u istim redovima.. Čovjek da se nasmije samo kako taj da pritisne pogrešan taster ..ili SDS suzdržan....Koje su to varalice i politički hostapleri....

ODGOVORITE
Name

Đorđe

20.07.2019 08:59

Jučer Dodik sa Vučićem. Ovdje trebaju, Komšić i Džeferović, pokrenuti nacionalni interes u parlamentu Federacije, zaista. Specijalne veze, Srbije i Republike Srpske, treba da održavaju institucije Republike Srpske, tu je predsjednik, vlada i drugi. ovo član presjedništva nije konsenzusom donešena odluka, a radi se o spoljnopolitičkim aktivnostima Diktaora Dodika, u cilju održanja diktature, a tu je i interes napaćenog naroda u Republici Srpskoj... Pozdrav....

ODGOVORITE
Name

BOBA

20.07.2019 09:50

VUKANOVIĆ JE POTKOVAN ZNANJEM TO SU NOVINARI PREPOZNALI.NAŠE VODJE NE ZNAJU SVOJ JEZIK I KULTURU A DA ZNAJU TUĐI.SVE SE ČULO I VIDJELO ALI NAŽALOST PARE SE VRTE A PARE VRTE GDJE BURGIJA NEĆE .PARE GOVORE A NE ZNANJE, ISTINA, HARIZMA I MLADOST.

ODGOVORITE
Name

Пишите ћирилицом

20.07.2019 10:06

Лако је је остваривати своје личне интересе када иза себе имаш исте такве, који о томе сањају. Ова болест тешко се лијечи. Збогом памети. Нама је свакако дошао крај, па ово сада није толико ни битно. Касно је сада сањати о бољим временима. Њих више овдје, гдје су православни Срби вјековима живјели, више неће бити.

ODGOVORITE
Name

Sta reci osim

20.07.2019 10:22

MILE GRABAR KITAROVIC

ODGOVORITE
Name

RE

20.07.2019 10:47

MILE MILIJAN BRKIĆ,, VASO,, ZOVI GA VUČIĆU DA PLATI POREZ SRBIJI NA GRAĐEVINSKE FIRME PO BG. NA IMANJE NA FRUŠKOJ GORI. GROBAR.

Name

Bijeljina

20.07.2019 10:34

Da sds...Tomica se sakrio..Darku tetak Mico savjetovao da cuti..on ionako tamo sjedi..znamo kako je i usao u skupstinu..no SDS ovci Bijeljine kaznit ce vas glasaci na opstinskim..mada ste vi vec u Dodikovoj stranci..misevi jedni

ODGOVORITE
Name

Ex

20.07.2019 10:46

Moju porodicu je Hrvatska u crno zavila. Sve unistili materijalno i troje ljudi ubili. Milorad se igra sa nama. Kazna ce stici i to bozija. Ogorceni smo. Ima nas mnogo....

ODGOVORITE
Name

re

20.07.2019 12:09

Posto je uskoro proslava Oluje, fino proslavi sve to. Apsolutna vecina u skupstini RS ti je to porucila. Propast nasa, i bruka neviđena.

Name

Хрват

20.07.2019 14:09

Мрконићани и Шиповљани следећи пут неће бити маестрал и нема повратка на огњиште.

Name

re

21.07.2019 08:32

a baš lijepo što pišeš čirilicom....

Name

no papak

20.07.2019 10:48

on ce udar dobit zbog Vukana i Draska

ODGOVORITE
Name

NIJE

20.07.2019 12:05

NIJE MILE TOLIKO ZLO KOLIKO OVAJ KARAN KUPREŠKO - GLAMOČKO SMEĆE. ON JE KOORDINATOR SA SVIM POGLAVNICIMA RH.

Name

maki

22.07.2019 20:40

nema Karan veze sa Glamocom..on je Kupresko smeće

Name

Direkt

20.07.2019 12:49

Hrvati se iznenadili sto je sjednica bila burna. Mislili su da ce sve proci bez ostre rasprave. Ocigledno ne znaju da Dodik van skupstine i skrpljene i kupljene skupstinske vecine je cak marginalac, koji se provlaci zahvaljujuci svoj nakaradnosti zakona ove zemlje i ljudskoj gluposti i naivnosti, mada nije Dodik pametan, koliko ima zeludac za mucku i mucke i to jos od vremena kada je imao nekoliko poslanika u NSRS.

ODGOVORITE
Name

Glasac

21.07.2019 13:51

Zašto nisu napravili referendum internetom ? Pa da vidimo kako će se narod RS izjasniti. Poslanici su odavno dokazali da ne predstavljaju birače već Papke.

ODGOVORITE
Name

kiza

22.07.2019 15:19

Jednom traktor uvek traktor. Pa nije ova seljčina od Dodika birala kp će sedeto tamo. Drugo on nema veze sa NSRS. On bitamo trebao biti samo gost. treće pokazao je po hiljaditi put svoju bahatost, bezonrazluk i nekulturu. Ali nema veze mi svi saosećamo sa njim pošto mu je uništen rod jabuka od četiri miliončeta. Jadni li smo mi sa vama.

ODGOVORITE
Name

Arhimandrit

27.07.2019 19:41

Milokrad agent hos-a

ODGOVORITE