ДW: Харадинај трећи пут у Хагу

Оптужбе за ратне злочине и мафијашке активности дуго прате Харадинаја који је у Хагу двапут ослобођен, након неразјашњене смрти свједока, пише њемачка штампа.

Србија 20.07.2019 | 09:28
ДW: Харадинај трећи пут у Хагу
Поставља питање да ли ће сада ситуација бити другачија.

"Рамуш Харадинај је умјетник политичког преживљавања“, пише берлински Тагесшпигел. „Без обзира да ли су у питању ратни злочини или мафијашке активности - некадашњем команданту ОВК никада ништа није доказано. За сада“, наводи лист.

Већина њемачких медија пренијела је да је косовски премијер изненађујуће поднио оставку након што је добио позив Специјалног суда за злочине ОВК у својству осумњиченог и требало би да буде испитан у Хагу следеће седмице.

"Харадинај већ има турбулентни историјат односа са Хашким трибуналом“, пише даље Тагесшпигел. Тај суд га је двапут - 2005. и 2011. године - оптужио због ратних злочина.

"У оба случаја је ослобођен. Упадљиво је при томе било што су бројни свједоци гинули на дјелимично неразјашњене начине“, додаје лист.

Швајцарски "Ноје цирхер цајтунг" подсјећа да се бивша главна тужитељка Трибунала Карла дел Понте и у својој биографији жалила на "масивно застрашивање свједока које је онемогућило ваљано извођење доказа“.

"Отворено је питање да ли ће нови суд боље изаћи на крај са овим проблемом. Двадесет година након догађаја свака оптужница почива скоро искључиво на исказима свједока. Скепсу буди то што млада институција има већ трећег главног тужиоца, али још ниједну оптужницу“, закључује угледни швајцарски лист.

Портал хамбуршког недељника "Цајт" подсјећа да су бивши команданти ОВК Рустем Мустафа Реми и Сами Луштаку у јануару већ морали да се појаве у Хагу.

"Косовски медији извјештавају да би већ током године могле да буду подигнуте прве оптужнице. Има спекулација да би Харадинај као и предсједник Хашим Тачи и предсједник парламента Кадри Весељи могли бити оптужени“, наводи "Цајт".

(Тањуг)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Немања

20.07.2019 07:33

Какавица па се одазвао суду. Засто се није херојски крио као Српски генерали?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цеца

20.07.2019 09:07

Вјероватно зна да це бити ослободјен, а генерали су унапријед били осудјени, судјење није ни било потребно, ваљда вам је то висе јасно.

Name

Скептик

20.07.2019 09:08

Стално понављам да је Харадинај најбољи примјер како запад држи домаће политичаре у шаци, како их уцјењују и дисциплинују. Кад год се Харадинај, али и Тачи, отргну контроли и крену самостално, на своју руку, радити одмах их стеанци стрпају у затвор или притвор. Па још да би изашли на слободу морају њима ( Блеру @цомп) платити милонски износ. Тако је и са нашим политичарима. Сјетимо се Биљане Плавшић али и Драгана Чавића који је смијењен али послије се поправио, постао поузданији него икада раније. Зато је и Додик нервозан, у страху је, подочњаци, дрхтање...

Name

Е

20.07.2019 09:16

Морао је склонити“ свједоке, сто нису морали српски генерали. И зна се да су српски генерали увијек осудјеници у Хагу, а ови остали су „ невинасца“…

Name

ре немања

20.07.2019 11:51

Добар коментар ко је схватио. Браво!

Name

Бањалучанин

20.07.2019 07:34

Па дај да га овај пут објесе, досадило ми читат о њему...

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

20.07.2019 07:59

Никада ништа није ни доказивано ни истраживано. Све је то била као и ово сада једна велика фарса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Треца

21.07.2019 02:17

среца, све је ово намијестаљка за масу !

ОДГОВОРИТЕ