DW: Haradinaj treći put u Hagu

Optužbe za ratne zločine i mafijaške aktivnosti dugo prate Haradinaja koji je u Hagu dvaput oslobođen, nakon nerazjašnjene smrti svjedoka, piše njemačka štampa.

Srbija 20.07.2019 | 09:28
DW: Haradinaj treći put u Hagu
Postavlja pitanje da li će sada situacija biti drugačija.

"Ramuš Haradinaj je umjetnik političkog preživljavanja“, piše berlinski Tagesšpigel. „Bez obzira da li su u pitanju ratni zločini ili mafijaške aktivnosti - nekadašnjem komandantu OVK nikada ništa nije dokazano. Za sada“, navodi list.

Većina njemačkih medija prenijela je da je kosovski premijer iznenađujuće podnio ostavku nakon što je dobio poziv Specijalnog suda za zločine OVK u svojstvu osumnjičenog i trebalo bi da bude ispitan u Hagu sledeće sedmice.

"Haradinaj već ima turbulentni istorijat odnosa sa Haškim tribunalom“, piše dalje Tagesšpigel. Taj sud ga je dvaput - 2005. i 2011. godine - optužio zbog ratnih zločina.

"U oba slučaja je oslobođen. Upadljivo je pri tome bilo što su brojni svjedoci ginuli na djelimično nerazjašnjene načine“, dodaje list.

Švajcarski "Noje cirher cajtung" podsjeća da se bivša glavna tužiteljka Tribunala Karla del Ponte i u svojoj biografiji žalila na "masivno zastrašivanje svjedoka koje je onemogućilo valjano izvođenje dokaza“.

"Otvoreno je pitanje da li će novi sud bolje izaći na kraj sa ovim problemom. Dvadeset godina nakon događaja svaka optužnica počiva skoro isključivo na iskazima svjedoka. Skepsu budi to što mlada institucija ima već trećeg glavnog tužioca, ali još nijednu optužnicu“, zaključuje ugledni švajcarski list.

Portal hamburškog nedeljnika "Cajt" podsjeća da su bivši komandanti OVK Rustem Mustafa Remi i Sami Luštaku u januaru već morali da se pojave u Hagu.

"Kosovski mediji izvještavaju da bi već tokom godine mogle da budu podignute prve optužnice. Ima spekulacija da bi Haradinaj kao i predsjednik Hašim Tači i predsjednik parlamenta Kadri Veselji mogli biti optuženi“, navodi "Cajt".

(Tanjug)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Nemanja

20.07.2019 07:33

Kakavica pa se odazvao sudu. Zasto se nije herojski krio kao Srpski generali?

ODGOVORITE
Name

Ceca

20.07.2019 09:07

Vjerovatno zna da ce biti oslobodjen, a generali su unaprijed bili osudjeni, sudjenje nije ni bilo potrebno, valjda vam je to vise jasno.

Name

Skeptik

20.07.2019 09:08

Stalno ponavljam da je Haradinaj najbolji primjer kako zapad drži domaće političare u šaci, kako ih ucjenjuju i disciplinuju. Kad god se Haradinaj, ali i Tači, otrgnu kontroli i krenu samostalno, na svoju ruku, raditi odmah ih steanci strpaju u zatvor ili pritvor. Pa još da bi izašli na slobodu moraju njima ( Bleru @comp) platiti milonski iznos. Tako je i sa našim političarima. Sjetimo se Biljane Plavšić ali i Dragana Čavića koji je smijenjen ali poslije se popravio, postao pouzdaniji nego ikada ranije. Zato je i Dodik nervozan, u strahu je, podočnjaci, drhtanje...

Name

E

20.07.2019 09:16

Morao je skloniti“ svjedoke, sto nisu morali srpski generali. I zna se da su srpski generali uvijek osudjenici u Hagu, a ovi ostali su „ nevinasca“…

Name

re nemanja

20.07.2019 11:51

Dobar komentar ko je shvatio. Bravo!

Name

Banjalučanin

20.07.2019 07:34

Pa daj da ga ovaj put objese, dosadilo mi čitat o njemu...

ODGOVORITE
Name

А

20.07.2019 07:59

Никада ништа није ни доказивано ни истраживано. Све је то била као и ово сада једна велика фарса.

ODGOVORITE
Name

Treca

21.07.2019 02:17

sreca, sve je ovo namijestaljka za masu !

ODGOVORITE