Како да мијењаш стари стадион за нови и притом зарадиш?!

У време када је Тотенхем платио реновирање "Лејна" округло милијарду, испоставило се да је Атлетико купио и средио "Метрополитано" за око 60 милиона евра. . . Како?

Фудбал 20.07.2019 | 14:58
Како да мијењаш стари стадион за нови и притом зарадиш?!
Када буду распродати станови изграђени на месту некадашњег "Висенте Калдерона" и Атлетико Мадрид добије свој проценат, испоставиће се да је селидба црвено-белих на нови стадион са пет УЕФА звездица коштала свега 60-ак милиона евра!

Односно, да је то цена коју су "јорганџије" платиле "мењајући" временшни "Калдерон" капицитета 54.907 места, са једном покривеном трибином, за модерни "Метрополитано" од 67.829 покривених столица, али и знатно више квадрата намењених у комерцијалне сврхе.

Како?

Вишегодишњи спор клуба са пиваром "Махоу", са којом је Атлетико делио парцелу на којој је 1966. завршена изградња "Калдерона", окончан је пре 12 година нагодбом према којој је клуб прихватио да се одсели, али уз бројне уступке и повластице - како пиваре, тако и будућег инвеститора, али и Града Мадрида.

Градске власти по веома повољним условима уступиле су Атлетику ретко употребљивани "Олимпијски стадион", изграђен за фудбалски турнир на Играма 1992. у Барселони, који је потом чешће теретио буџет престонице него што је од њега било конкретне користи. 

Власници Мигел Анхел Хил Мартин (51%), Енрике Серезо (19%) и Идан Офер (30%), суочени са гневом навијача због одрицања од култног "Калдерона", незавидну ситуацију окренули су у своју корист, па је популарна "Ла Пеинета" добила нови живот и унапређена у "Метрополитано", али и преписана новом власнику.

Приход Атлетико Мадрида од организација утакмица на "Калдерону" у сезони 2016/17 био је 17, а селидбом на "Метрополитано" већ у првој сезони нарастао до 62 милиона евра. Још већу разлика остварена је на осталим комерцијалним приходима, који су у сезони 2017/18 скочили са 18 на 93 милиона евра.

Све то Атлетико је успео за укупно 240 милиона, отприлике у исто време када је енглески Тотенхем ушао у пројекат реновирања свог "Вајт харт лејна" за округло милијарду евра.

Међутим, то није све.

Када инвеститор луксузног стамбеног блока буде продао квадрате који ће нићи на месту "Калдерона", Атлетику би требало да припадне око 180 милиона евра.

Разлику од 60 милиона клуб је вероватно већ "покрио" и разликом у приходу од сезонских и појединачних улазница за додатних 12.922 места на "Метрополитану". Већ у другој сезони по напуштању "Калдерона", који није испуњавао високе УЕФА стандарде, Атлетико је као власник лускузног стадиона добио награђен финалном утакмицом Лиге шампиона у којој је Ливерпул победио, Тотенхем изгубио, а Атлетико зарадио.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар