Kako da mijenjaš stari stadion za novi i pritom zaradiš?!

U vreme kada je Totenhem platio renoviranje "Lejna" okruglo milijardu, ispostavilo se da je Atletiko kupio i sredio "Metropolitano" za oko 60 miliona evra. . . Kako?

Fudbal 20.07.2019 | 14:58
Kako da mijenjaš stari stadion za novi i pritom zaradiš?!
Kada budu rasprodati stanovi izgrađeni na mestu nekadašnjeg "Visente Kalderona" i Atletiko Madrid dobije svoj procenat, ispostaviće se da je selidba crveno-belih na novi stadion sa pet UEFA zvezdica koštala svega 60-ak miliona evra!

Odnosno, da je to cena koju su "jorgandžije" platile "menjajući" vremenšni "Kalderon" kapiciteta 54.907 mesta, sa jednom pokrivenom tribinom, za moderni "Metropolitano" od 67.829 pokrivenih stolica, ali i znatno više kvadrata namenjenih u komercijalne svrhe.

Kako?

Višegodišnji spor kluba sa pivarom "Mahou", sa kojom je Atletiko delio parcelu na kojoj je 1966. završena izgradnja "Kalderona", okončan je pre 12 godina nagodbom prema kojoj je klub prihvatio da se odseli, ali uz brojne ustupke i povlastice - kako pivare, tako i budućeg investitora, ali i Grada Madrida.

Gradske vlasti po veoma povoljnim uslovima ustupile su Atletiku retko upotrebljivani "Olimpijski stadion", izgrađen za fudbalski turnir na Igrama 1992. u Barseloni, koji je potom češće teretio budžet prestonice nego što je od njega bilo konkretne koristi. 

Vlasnici Migel Anhel Hil Martin (51%), Enrike Serezo (19%) i Idan Ofer (30%), suočeni sa gnevom navijača zbog odricanja od kultnog "Kalderona", nezavidnu situaciju okrenuli su u svoju korist, pa je popularna "La Peineta" dobila novi život i unapređena u "Metropolitano", ali i prepisana novom vlasniku.

Prihod Atletiko Madrida od organizacija utakmica na "Kalderonu" u sezoni 2016/17 bio je 17, a selidbom na "Metropolitano" već u prvoj sezoni narastao do 62 miliona evra. Još veću razlika ostvarena je na ostalim komercijalnim prihodima, koji su u sezoni 2017/18 skočili sa 18 na 93 miliona evra.

Sve to Atletiko je uspeo za ukupno 240 miliona, otprilike u isto vreme kada je engleski Totenhem ušao u projekat renoviranja svog "Vajt hart lejna" za okruglo milijardu evra.

Međutim, to nije sve.

Kada investitor luksuznog stambenog bloka bude prodao kvadrate koji će nići na mestu "Kalderona", Atletiku bi trebalo da pripadne oko 180 miliona evra.

Razliku od 60 miliona klub je verovatno već "pokrio" i razlikom u prihodu od sezonskih i pojedinačnih ulaznica za dodatnih 12.922 mesta na "Metropolitanu". Već u drugoj sezoni po napuštanju "Kalderona", koji nije ispunjavao visoke UEFA standarde, Atletiko je kao vlasnik luskuznog stadiona dobio nagrađen finalnom utakmicom Lige šampiona u kojoj je Liverpul pobedio, Totenhem izgubio, a Atletiko zaradio.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar