Алафилип побједник 13. етапе Тур д'Франса!

Алафилип победник 13. етапе Тур д' Франса на хронометар, чврсто први у генералном пласману.

Остали спортови 20.07.2019 | 08:19
Алафилип побједник 13. етапе Тур д'Франса!
Бициклиста Квик-степа (Qуицк-Степ) Жилијен Алафилип победник је13. етапе Тур д'Франса која се возила индивидуално, на хронометар.

Алафилип је 27,2 километара у Поу прешао за тачно 35 минута.

Он је том победом увећао предност у генералном пласману, пошто је другопласирални Британац Герент Томас из Инеоса имао 14 секунди лошије време чиме је заостатак за Алафилипом повећао на минут и 26 секунди.

Трећи је био Белгијанац Томас де Гент из Лото судала, са заостатком од 36 секунди.

Наредна, 14. брдска етапа Тур д'Франса од 117,5 километара возиће се сутра од Тарбеа до Турмале Барежа.

Шампион Немачке иу дебитант на Туру, Максимилиан Шахман (25), пао је током данашње етапе и има троструки прелом десне руке, те одустаје од трке, саопштио је његов тим "Бора-Хансгрое".

Алафилип је тако задржао предност жуте мајице пред 14. етапу која ће се возити у суботу од Тарба до Турмале Барежеа у дужини од 117.5 километара.

Уочи старта 14. етапе Алафилип у односу на прошлогодишњег победника Герента Томаса има предност од минута и 26 секунди.

Било је то на дан када је трка славила тачно стоту годишњицу од утврђивања правила жуте мајице која је прву пут додељена једном бициклисти на данашњи дан 1919. године.

"Невероватан дан, заиста сам срећан. Знао сам да могу добро да одвезем деоницу, али заиста нисам очекивао да ћу бити победник етапе. Ишао сам до крајњих граница, публика ми је дала много снаге, дао сам и последњи атом снаге да будем најбољи", изјавио је после трке Алафилип.

И Томас је био изненађен.

"Нисам очекивао да буде толико добар. Како је возио од почетка до краја, било је невероватно. Ако настави у овом стилу, биће укупни победник трке", уверен је Герент Томас.

Треће место у етапи припало је Томасу де Генту из Белгије, он је за победником остао 36 секунди, колико је заостао Ригоберто Уран, док је пето место припало Ричију Портеу.

Зелена мајица и даље је у власништву Петера Сагана, најбољи брдаш је Тим Веленс, а млади бициклиста Енрик Мас, док је најбољи тим Трек Сагафредо.

Генерални поредак: 1. Жилијен Алафилип (Квик степ) 53:01,09 сати, 2. Герент Томас (Инеос) +01.26 минута, Стивен Крујсвик (Џамбо Висма) +02.12, 4. Енрик Мас (Квик Степ) +02.44, 5. Еган Бернал (Инеос) +02.52...

Извор: мондо.рс/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар