Alafilip pobjednik 13. etape Tur d'Fransa!

Alafilip pobednik 13. etape Tur d' Fransa na hronometar, čvrsto prvi u generalnom plasmanu.

Ostali sportovi 20.07.2019 | 08:19
Alafilip pobjednik 13. etape Tur d'Fransa!
Biciklista Kvik-stepa (Quick-Step) Žilijen Alafilip pobednik je13. etape Tur d'Fransa koja se vozila individualno, na hronometar.

Alafilip je 27,2 kilometara u Pou prešao za tačno 35 minuta.

On je tom pobedom uvećao prednost u generalnom plasmanu, pošto je drugoplasiralni Britanac Gerent Tomas iz Ineosa imao 14 sekundi lošije vreme čime je zaostatak za Alafilipom povećao na minut i 26 sekundi.

Treći je bio Belgijanac Tomas de Gent iz Loto sudala, sa zaostatkom od 36 sekundi.

Naredna, 14. brdska etapa Tur d'Fransa od 117,5 kilometara voziće se sutra od Tarbea do Turmale Bareža.

Šampion Nemačke iu debitant na Turu, Maksimilian Šahman (25), pao je tokom današnje etape i ima trostruki prelom desne ruke, te odustaje od trke, saopštio je njegov tim "Bora-Hansgroe".

Alafilip je tako zadržao prednost žute majice pred 14. etapu koja će se voziti u subotu od Tarba do Turmale Barežea u dužini od 117.5 kilometara.

Uoči starta 14. etape Alafilip u odnosu na prošlogodišnjeg pobednika Gerenta Tomasa ima prednost od minuta i 26 sekundi.

Bilo je to na dan kada je trka slavila tačno stotu godišnjicu od utvrđivanja pravila žute majice koja je prvu put dodeljena jednom biciklisti na današnji dan 1919. godine.

"Neverovatan dan, zaista sam srećan. Znao sam da mogu dobro da odvezem deonicu, ali zaista nisam očekivao da ću biti pobednik etape. Išao sam do krajnjih granica, publika mi je dala mnogo snage, dao sam i poslednji atom snage da budem najbolji", izjavio je posle trke Alafilip.

I Tomas je bio iznenađen.

"Nisam očekivao da bude toliko dobar. Kako je vozio od početka do kraja, bilo je neverovatno. Ako nastavi u ovom stilu, biće ukupni pobednik trke", uveren je Gerent Tomas.

Treće mesto u etapi pripalo je Tomasu de Gentu iz Belgije, on je za pobednikom ostao 36 sekundi, koliko je zaostao Rigoberto Uran, dok je peto mesto pripalo Ričiju Porteu.

Zelena majica i dalje je u vlasništvu Petera Sagana, najbolji brdaš je Tim Velens, a mladi biciklista Enrik Mas, dok je najbolji tim Trek Sagafredo.

Generalni poredak: 1. Žilijen Alafilip (Kvik step) 53:01,09 sati, 2. Gerent Tomas (Ineos) +01.26 minuta, Stiven Krujsvik (Džambo Visma) +02.12, 4. Enrik Mas (Kvik Step) +02.44, 5. Egan Bernal (Ineos) +02.52...

Izvor: mondo.rs/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar