НБА пијаца, дивизија Југоисток...

Атланта за уџбенике, Орландо задржао све најбоље, још чекамо нове потезе Мајамија. . .

Кошарка 19.07.2019 | 23:50
НБА пијаца, дивизија Југоисток...
Након што смо у претходна два дана анализирали учињено у дивизијама Атлантик и Централ, дошао је ред на трећу дивизију у Источној конференцији – Југоисток. У њој се крију три екипе које су у „рибилдингу“, док друштво с Флориде жели да постигне што бољи резултат.

АТЛАНТА ХОУКС

Нови уговори: -

Дошли: Ален Краб (трејд, Бруклин), Чандлер Парсонс (трејд, Мемфис), Џабари Паркер (две године, 13.000.000 долара), Демијан Џонс (трејд, Голден Стејт)

Драфт: Деандре Хантер (четврти пик), Кем Редиш (10. пик), Бруно Фернандо (34. пик)

Отишли: Торејн Принс (Бруклин), Соломон Хил (Мемфис), Мајлс Пламли (Мемфис), Омари Спелман (Голден Стејт), Дивејн Дедмон (Сакраменто), Винс Картер, Џастин Андерсон, Џејлен Адамс

Овако школски „рибилдинг“ одавно нисмо гледали. Атланта је последњих година кренула у градњу нове, младе екипе и при томе није направила нити један погрешан потез. У реду, јасно је да ће многи рећи како је било погрешно раније на драфту прескочити Луку Дончића, али у том тренутку је Атланти потребнији био ТреЈанг, играч који се развија и који је, уосталом, у својој руки сезони показао да је сјајан играч. Хоуксима ни тада, а ни сада није био потребан практично готов играч око којег треба слагати победничку екипу, већ таленат који ће имати стрпљења и бити предводник екипе која ће тек за неколико година бити комплетна.

Овог лета Атланта је повукла класичне потезе екипе која се налази у процесу стварања. Уочи драфта је направила трејд како би се докопала четвртог пика и Деандреа Хантера за којег сматрају да ће се одлично уклопити с Јангом и Џоном Колинсом, младим носитељима игре, а у руке им је допао и Кем Редиш који би могао да буде крађа драфта. Након тога нису били превише активни, али су радили оно што екипе које су у њиховој ситуацији треба да раде – 'изнајмљивали' су простор који су имали у „селери кепу“ како би у трејдовима добили још понеки пик, али и теоретски занимљивог играча.

Атланта ће тако следеће сезоне дати шансу Чендлеру Парсонсу, Алану Крабеу и Џабарију Паркеру да покажу да могу да буду НБА играчи, а то их номинално неће ништа коштати јер неће кочити развој својих младих играча. Неће Хоукси бити кандидати за плеј-оф, нити то траже, али имају занимљиву екипу коју ће бити лепо гледати и пратити развој њихових младих звезда.

ШАРЛОТ ХОРНЕТС

Нови уговори: -

Дошли: Тери Розијер (три године, 58.000.000 долара)

Драфт: Пи-Џеј Вошингтон (12. пик), Коди Мартин (36. пик), Џејлен Мекденијелс (52. пик)

Отишли: Кемба Вокер (Бостон), Џереми Лемб (Индиана), Френк Камински (Финикс), Шелвин Мек

Добродошли у зону сумрака, навијачи Шарлоте. Годинама је ова екипа била предвођена Кембом Вокером и плесала на рубу плеј-офа. То јој је био плафон, јер до правих појачања нису успели да дођу, а сада је власник Мајкл Џордан одлучио да иде у „рибилдинг“. Одбили су Хорнетси да дају 'супермакс' уговор Вокеру што је прилично храбар потез с обзиром да ће Шарлот тешко привући неке слободне играче, јер је реч о малом тржишту, али и оправдан потез.

Једноставно, Шарлот је под Вокером досегао максимум, а барем у следећој сезони, док је екипа оптерећена неким лошим уговорима, Хорнетси не би могли да доведу никога да му помогне у нападу на неке веће резултате. С друге стране, иако је Вокер наводно био спреман да пристане на нешто мањи уговор од фамозног 'супермакса', чињеница да се ради о ниском играчу који би у следећих пет година узимао велики део „селери кепа“ је натерала Џордана на ову одлуку.

И сада крећу године неизвесности. Које и не морају нужно бити лоше. Шарлот је успео да доведе ТеријаРозијера који је у плеј-офу сезоне 2017./18. играо сјајно и многе натерао на питање да ли је Бостон прошлог лета морао да трејдује Кајрија Ирвинга, те да њега инсталира као стартног плејмејкера. Имају Хорнетси Малика Монка и Мајлса Бриџса, два млада играча који су наговестили потенцијал и који би се могли развити у добре играче, а ту је и овогодишњи руки Пи-Џеј Вошингтон.

Има Шарлот и неколико занимљивих играча у задњој години уговора које би могли током године да пошаљу у неку од екипа које се боре за титулу у замену за понеки пик. Имаће и простора на селери кепу у следећа два лета за покушај довођења потенцијално занимљивих играча...

...али све у свему, Шарлот нема пуно. Вероватно најгора екипа Истока.

МАЈАМИ ХИТ

Нови уговори: -

Драфт: Тајлер Хиро (13. пик), Кеј-Зи Опала (32. пик)

Дошли: Џими Батлер (четири године, 142.000.000

долара), Мајерс Леонард (трејд, Портланд)

Отишли: Џош Ричардсон (Филаделфија), Хасан Вајтсајд (Портланд), Рајан Андерсон, Удонис Хаслем

Пет Рајли не може бити миран, а ово је прва екипа коју смо обрадили у овом прегледу за коју можемо бити сигурни да ће направити још неке промене пре почетка сезоне. Када је Џими Батлер помало изненађујуће изабрао Мајами за наставак своје каријере сигурно се надао некој бољој екипи од ове коју сада има у редовима Хита. Додуше, екипа с Флориде нема неке превелике ресурсе да поправи своје редове, али никад не не треба потцењивати Рајлија.

Иако је прошле сезоне тврдио како је Џош Ричардсон недодирљив у ростеру Хита, Рајли га је послао у Филаделфију како би довео Батлера, а да би посао могао бити комплетиран, односно да би Батлеров уговор могао ући 'у књиге' послао је Хасана Вајтсајда у Портланд. Ни то није било довољно па је Мориса Харклеса, којег је добио од Блејзерса, послао у Клиперсе, а уз њега је у Лос Анђелес послао и пик прве рунде 2023. године. Како од раније Мајами нема пик прве рунде 2021., тако Хит нема превише ресурса у виду пикова. Клубови у НБА лиги не смеју трејдовати пикове годину за годином, односно морају једном у две године имати свој пик.

Тренутни ростер не гарантује Мајамију неки већи успех, а следећег лета могу да се ослободе неких 30.000.000 долара уговора Горана Драгића и Мајерса Леонарда. Био је Хит и у комбинацијама, а још увек је, за довођење Криса Пола којег Оклахома не жели, али ни Рајли није сигуран да би му он донео неки велики напредак. Но, не би нас чудило да Пол ипак заврши у Мајамију, а постоји опција да из Тандера дође и СтивенАдамс. Не би то била екипа која би била фаворит за титулу, али би донела нешто више од садашње, а то је борба за улазак у плеј-оф.

Иако је Ерик Сполстра одличан тренер, ова екипа нема велики потенцијал. Драгић је у евидентном паду, а остатак тима је пун недоречених играча. Нешто се ту мора променити, а баш нас занима шта ће Рајли успети да направи.

ОРЛАНДО МЕЏИК

Нови уговори: Никола Вучевић (четири године, 100.000.000 долара), Теренс Рос (четири године, 54.000.000 долара), Кем Бирч (две године, 6.000.000 долара), Мајкл Картер-Вилијамс (једна година, 2.000.000 долара)

Драфт: Чума Океке (16. пик)

Дошли: Ал-Фарук Амину (три године, 29.000.000 долара)

Отишли: Тимофеј Мозгов, Џеријан Грант, Џерел Мартин

Након неколико година у којима је својим навијачима приуштио много разочарења, Орландо је прошле сезоне успео да уђе у плеј-оф и тамо чак и добро да изгледа. То је значило управи клуба да направи све како би задржала тим на окупу.

Најважнија ствар је била задржати Николу Вучевића, најбољег играча екипе, који је раније заиста играо сјајно, а који је био понајбољи центар међу слободним играчима овог лета. За Црногорца су интерес показали многи клубови и сви су били спремни да му дају максималан уговор, али он се на крају одлучио да остане у Орланду за округлих 100.000.000 долара. Вероватно је порезно растерећење на Флориди и чињеница да је у Меџику ипак први играч екипе пресудио у његовом избору.

Након тога Орландо се одлучио да помало преплати Теренса Роса који им је био важан играч за клупу, али који никако не може константно игра на високом нивоу. Но, ни тих пар милона вишка није био (превише) лош потез, јер клубови често то раде са својим играчима, али прилично је чудно било довођење Ал-Фарук Аминуакојем су дали готово 10.000.000 по сезони да би улазио с клупе. Додуше, Амину може да покрива обе крилне позиције и тако је Орландо заокружио  ротацију на позицијама 'три' и 'четири' где имају Ерона Гордона и Џонатана Ајсакса, али пуно би им боље било да су тај новац потрошили на плејмејкера, јер су сада остали на Ди-Џеј Огустину, Мајкл Картер-Вилијамсу и Маркеле Фулцу за којег нико не зна када ће се и у којем стању вратити на паркет.

Додуше, последњих дана око Орланда се спомињу потенцијални трејдови у којима би можда успели да се реше резервног центра Мохамеда Бамбе и француског бека Евана Фурнијера. Ако би за њих могли да добију неког поштеног плејмејкера, била би то екипа која би можда могла и направити нешто и бити више од пролазника у плејофу. Не пуно више, да се разумемо.

ВАШИНГТОН ВИЗАРДС

Нови уговори: Томас Брајант (три године, 25.000.000 долара)

Драфт: Руи Хачимура (девети пик), Адмирал Шофилд (42. пик)

Дошли: Ишмаел Смит (две године, 12.000.000 долара), Ајзеја Томас (једна година, 2.300.000 долара), Мориц Вагнер (трејд, ЛА Лејкерс), Ајзак Бонга (трејд, ЛА Лејкерс), Џермерио Џонс (трејд, ЛА Лејкерс), Си-Џеј Мајлс (трејд, Мемфис), Давис Бертанс (трејд, Сан Антонио), Џонатон Симонс (трејд, Филаделфиа)

Отишли: Томас Саторански (Чикаго), Тревор Ариза (Сакраменто), Боби Портис (Њујорк), Џабари Паркер(Атланта), Џеф Грин (Јута), Девин Робинсон (Торонто)

Двојац Џон Вол – Бредли Бил је био предвиђен да носи Вашингтон према врху Истока, али њих двојица никада нису успели да добију праву помоћ од остатка екипе, али ни да „кликну“ међусобно толико добро да би постали ударна сила Источне конференције и НБА лиге. Већ почетком прошле сезоне Визардси су почели да се урушавају, а када се Вол крајем прошле године повредио, а убрзо затим и погоршао своју повреду због којег га на паркету вероватно неће бити целе следеће сезоне, све је отишло „до врага“. Вашингтон се решио Ота Портера и Келија Убреа и неслужбено почео „рибилдинг“.

Овог лета Вашингтон је од својих слободних играча задржао само Томаса Брајанта, младог центра који је прошле године показао леп напредак и то је свакако добар потез, а чудно је да нису ишли на то да задрже Томаса Саторанског који је играо сасвим добро након Волове повреде. Уместо њега, они су довели Ишмаела Смита и Ајсеју Томаса што никако нису потези за похвалу.

Осим тога, Вашингтон је ове године „помагао“ другим клубовима у разним пословима, па су тако у екипи завршили Давис Бертанс, Мориц Вагнер, Ајсак Бонга и Џермерио Џонс, који ће имати прилику за доказивање, али и ветеран Си-Џеј Мајлс који може да буде користан у екипи, али и као „жетон“ за неки нови трејд. А што се трејдова тиче, ту на Вашингтон свакако треба обратити пажњу, јер би они врло лако могли да се одрекну Бредлија Била. Он улази у претпоследњу годину уговора и има одличну тржишну вредност, а како је упитно како ће Вол изгледати након повреде, некако не верујемо да ће Бил желети да потпише нови уговор. Ако га се Визардси реше пре почетка сезоне, то ће значити и понеку победу мање, те лакши лов на што бољи пик следеће године на драфту. Ово је почетак тешких времена за навијаче Вашингтона.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар