NBA pijaca, divizija Jugoistok...

Atlanta za udžbenike, Orlando zadržao sve najbolje, još čekamo nove poteze Majamija. . .

Košarka 19.07.2019 | 23:50
NBA pijaca, divizija Jugoistok...
Nakon što smo u prethodna dva dana analizirali učinjeno u divizijama Atlantik i Central, došao je red na treću diviziju u Istočnoj konferenciji – Jugoistok. U njoj se kriju tri ekipe koje su u „ribildingu“, dok društvo s Floride želi da postigne što bolji rezultat.

ATLANTA HOUKS

Novi ugovori: -

Došli: Alen Krab (trejd, Bruklin), Čandler Parsons (trejd, Memfis), Džabari Parker (dve godine, 13.000.000 dolara), Demijan Džons (trejd, Golden Stejt)

Draft: Deandre Hanter (četvrti pik), Kem Rediš (10. pik), Bruno Fernando (34. pik)

Otišli: Torejn Prins (Bruklin), Solomon Hil (Memfis), Majls Plamli (Memfis), Omari Spelman (Golden Stejt), Divejn Dedmon (Sakramento), Vins Karter, Džastin Anderson, Džejlen Adams

Ovako školski „ribilding“ odavno nismo gledali. Atlanta je poslednjih godina krenula u gradnju nove, mlade ekipe i pri tome nije napravila niti jedan pogrešan potez. U redu, jasno je da će mnogi reći kako je bilo pogrešno ranije na draftu preskočiti Luku Dončića, ali u tom trenutku je Atlanti potrebniji bio TreJang, igrač koji se razvija i koji je, uostalom, u svojoj ruki sezoni pokazao da je sjajan igrač. Houksima ni tada, a ni sada nije bio potreban praktično gotov igrač oko kojeg treba slagati pobedničku ekipu, već talenat koji će imati strpljenja i biti predvodnik ekipe koja će tek za nekoliko godina biti kompletna.

Ovog leta Atlanta je povukla klasične poteze ekipe koja se nalazi u procesu stvaranja. Uoči drafta je napravila trejd kako bi se dokopala četvrtog pika i Deandrea Hantera za kojeg smatraju da će se odlično uklopiti s Jangom i Džonom Kolinsom, mladim nositeljima igre, a u ruke im je dopao i Kem Rediš koji bi mogao da bude krađa drafta. Nakon toga nisu bili previše aktivni, ali su radili ono što ekipe koje su u njihovoj situaciji treba da rade – 'iznajmljivali' su prostor koji su imali u „seleri kepu“ kako bi u trejdovima dobili još poneki pik, ali i teoretski zanimljivog igrača.

Atlanta će tako sledeće sezone dati šansu Čendleru Parsonsu, Alanu Krabeu i Džabariju Parkeru da pokažu da mogu da budu NBA igrači, a to ih nominalno neće ništa koštati jer neće kočiti razvoj svojih mladih igrača. Neće Houksi biti kandidati za plej-of, niti to traže, ali imaju zanimljivu ekipu koju će biti lepo gledati i pratiti razvoj njihovih mladih zvezda.

ŠARLOT HORNETS

Novi ugovori: -

Došli: Teri Rozijer (tri godine, 58.000.000 dolara)

Draft: Pi-Džej Vošington (12. pik), Kodi Martin (36. pik), Džejlen Mekdenijels (52. pik)

Otišli: Kemba Voker (Boston), Džeremi Lemb (Indiana), Frenk Kaminski (Finiks), Šelvin Mek

Dobrodošli u zonu sumraka, navijači Šarlote. Godinama je ova ekipa bila predvođena Kembom Vokerom i plesala na rubu plej-ofa. To joj je bio plafon, jer do pravih pojačanja nisu uspeli da dođu, a sada je vlasnik Majkl Džordan odlučio da ide u „ribilding“. Odbili su Hornetsi da daju 'supermaks' ugovor Vokeru što je prilično hrabar potez s obzirom da će Šarlot teško privući neke slobodne igrače, jer je reč o malom tržištu, ali i opravdan potez.

Jednostavno, Šarlot je pod Vokerom dosegao maksimum, a barem u sledećoj sezoni, dok je ekipa opterećena nekim lošim ugovorima, Hornetsi ne bi mogli da dovedu nikoga da mu pomogne u napadu na neke veće rezultate. S druge strane, iako je Voker navodno bio spreman da pristane na nešto manji ugovor od famoznog 'supermaksa', činjenica da se radi o niskom igraču koji bi u sledećih pet godina uzimao veliki deo „seleri kepa“ je naterala Džordana na ovu odluku.

I sada kreću godine neizvesnosti. Koje i ne moraju nužno biti loše. Šarlot je uspeo da dovede TerijaRozijera koji je u plej-ofu sezone 2017./18. igrao sjajno i mnoge naterao na pitanje da li je Boston prošlog leta morao da trejduje Kajrija Irvinga, te da njega instalira kao startnog plejmejkera. Imaju Hornetsi Malika Monka i Majlsa Bridžsa, dva mlada igrača koji su nagovestili potencijal i koji bi se mogli razviti u dobre igrače, a tu je i ovogodišnji ruki Pi-Džej Vošington.

Ima Šarlot i nekoliko zanimljivih igrača u zadnjoj godini ugovora koje bi mogli tokom godine da pošalju u neku od ekipa koje se bore za titulu u zamenu za poneki pik. Imaće i prostora na seleri kepu u sledeća dva leta za pokušaj dovođenja potencijalno zanimljivih igrača...

...ali sve u svemu, Šarlot nema puno. Verovatno najgora ekipa Istoka.

MAJAMI HIT

Novi ugovori: -

Draft: Tajler Hiro (13. pik), Kej-Zi Opala (32. pik)

Došli: Džimi Batler (četiri godine, 142.000.000

dolara), Majers Leonard (trejd, Portland)

Otišli: Džoš Ričardson (Filadelfija), Hasan Vajtsajd (Portland), Rajan Anderson, Udonis Haslem

Pet Rajli ne može biti miran, a ovo je prva ekipa koju smo obradili u ovom pregledu za koju možemo biti sigurni da će napraviti još neke promene pre početka sezone. Kada je Džimi Batler pomalo iznenađujuće izabrao Majami za nastavak svoje karijere sigurno se nadao nekoj boljoj ekipi od ove koju sada ima u redovima Hita. Doduše, ekipa s Floride nema neke prevelike resurse da popravi svoje redove, ali nikad ne ne treba potcenjivati Rajlija.

Iako je prošle sezone tvrdio kako je Džoš Ričardson nedodirljiv u rosteru Hita, Rajli ga je poslao u Filadelfiju kako bi doveo Batlera, a da bi posao mogao biti kompletiran, odnosno da bi Batlerov ugovor mogao ući 'u knjige' poslao je Hasana Vajtsajda u Portland. Ni to nije bilo dovoljno pa je Morisa Harklesa, kojeg je dobio od Blejzersa, poslao u Kliperse, a uz njega je u Los Anđeles poslao i pik prve runde 2023. godine. Kako od ranije Majami nema pik prve runde 2021., tako Hit nema previše resursa u vidu pikova. Klubovi u NBA ligi ne smeju trejdovati pikove godinu za godinom, odnosno moraju jednom u dve godine imati svoj pik.

Trenutni roster ne garantuje Majamiju neki veći uspeh, a sledećeg leta mogu da se oslobode nekih 30.000.000 dolara ugovora Gorana Dragića i Majersa Leonarda. Bio je Hit i u kombinacijama, a još uvek je, za dovođenje Krisa Pola kojeg Oklahoma ne želi, ali ni Rajli nije siguran da bi mu on doneo neki veliki napredak. No, ne bi nas čudilo da Pol ipak završi u Majamiju, a postoji opcija da iz Tandera dođe i StivenAdams. Ne bi to bila ekipa koja bi bila favorit za titulu, ali bi donela nešto više od sadašnje, a to je borba za ulazak u plej-of.

Iako je Erik Spolstra odličan trener, ova ekipa nema veliki potencijal. Dragić je u evidentnom padu, a ostatak tima je pun nedorečenih igrača. Nešto se tu mora promeniti, a baš nas zanima šta će Rajli uspeti da napravi.

ORLANDO MEDŽIK

Novi ugovori: Nikola Vučević (četiri godine, 100.000.000 dolara), Terens Ros (četiri godine, 54.000.000 dolara), Kem Birč (dve godine, 6.000.000 dolara), Majkl Karter-Vilijams (jedna godina, 2.000.000 dolara)

Draft: Čuma Okeke (16. pik)

Došli: Al-Faruk Aminu (tri godine, 29.000.000 dolara)

Otišli: Timofej Mozgov, Džerijan Grant, Džerel Martin

Nakon nekoliko godina u kojima je svojim navijačima priuštio mnogo razočarenja, Orlando je prošle sezone uspeo da uđe u plej-of i tamo čak i dobro da izgleda. To je značilo upravi kluba da napravi sve kako bi zadržala tim na okupu.

Najvažnija stvar je bila zadržati Nikolu Vučevića, najboljeg igrača ekipe, koji je ranije zaista igrao sjajno, a koji je bio ponajbolji centar među slobodnim igračima ovog leta. Za Crnogorca su interes pokazali mnogi klubovi i svi su bili spremni da mu daju maksimalan ugovor, ali on se na kraju odlučio da ostane u Orlandu za okruglih 100.000.000 dolara. Verovatno je porezno rasterećenje na Floridi i činjenica da je u Medžiku ipak prvi igrač ekipe presudio u njegovom izboru.

Nakon toga Orlando se odlučio da pomalo preplati Terensa Rosa koji im je bio važan igrač za klupu, ali koji nikako ne može konstantno igra na visokom nivou. No, ni tih par milona viška nije bio (previše) loš potez, jer klubovi često to rade sa svojim igračima, ali prilično je čudno bilo dovođenje Al-Faruk Aminuakojem su dali gotovo 10.000.000 po sezoni da bi ulazio s klupe. Doduše, Aminu može da pokriva obe krilne pozicije i tako je Orlando zaokružio  rotaciju na pozicijama 'tri' i 'četiri' gde imaju Erona Gordona i Džonatana Ajsaksa, ali puno bi im bolje bilo da su taj novac potrošili na plejmejkera, jer su sada ostali na Di-Džej Ogustinu, Majkl Karter-Vilijamsu i Markele Fulcu za kojeg niko ne zna kada će se i u kojem stanju vratiti na parket.

Doduše, poslednjih dana oko Orlanda se spominju potencijalni trejdovi u kojima bi možda uspeli da se reše rezervnog centra Mohameda Bambe i francuskog beka Evana Furnijera. Ako bi za njih mogli da dobiju nekog poštenog plejmejkera, bila bi to ekipa koja bi možda mogla i napraviti nešto i biti više od prolaznika u plejofu. Ne puno više, da se razumemo.

VAŠINGTON VIZARDS

Novi ugovori: Tomas Brajant (tri godine, 25.000.000 dolara)

Draft: Rui Hačimura (deveti pik), Admiral Šofild (42. pik)

Došli: Išmael Smit (dve godine, 12.000.000 dolara), Ajzeja Tomas (jedna godina, 2.300.000 dolara), Moric Vagner (trejd, LA Lejkers), Ajzak Bonga (trejd, LA Lejkers), Džermerio Džons (trejd, LA Lejkers), Si-Džej Majls (trejd, Memfis), Davis Bertans (trejd, San Antonio), Džonaton Simons (trejd, Filadelfia)

Otišli: Tomas Satoranski (Čikago), Trevor Ariza (Sakramento), Bobi Portis (Njujork), Džabari Parker(Atlanta), Džef Grin (Juta), Devin Robinson (Toronto)

Dvojac Džon Vol – Bredli Bil je bio predviđen da nosi Vašington prema vrhu Istoka, ali njih dvojica nikada nisu uspeli da dobiju pravu pomoć od ostatka ekipe, ali ni da „kliknu“ međusobno toliko dobro da bi postali udarna sila Istočne konferencije i NBA lige. Već početkom prošle sezone Vizardsi su počeli da se urušavaju, a kada se Vol krajem prošle godine povredio, a ubrzo zatim i pogoršao svoju povredu zbog kojeg ga na parketu verovatno neće biti cele sledeće sezone, sve je otišlo „do vraga“. Vašington se rešio Ota Portera i Kelija Ubrea i neslužbeno počeo „ribilding“.

Ovog leta Vašington je od svojih slobodnih igrača zadržao samo Tomasa Brajanta, mladog centra koji je prošle godine pokazao lep napredak i to je svakako dobar potez, a čudno je da nisu išli na to da zadrže Tomasa Satoranskog koji je igrao sasvim dobro nakon Volove povrede. Umesto njega, oni su doveli Išmaela Smita i Ajseju Tomasa što nikako nisu potezi za pohvalu.

Osim toga, Vašington je ove godine „pomagao“ drugim klubovima u raznim poslovima, pa su tako u ekipi završili Davis Bertans, Moric Vagner, Ajsak Bonga i Džermerio Džons, koji će imati priliku za dokazivanje, ali i veteran Si-Džej Majls koji može da bude koristan u ekipi, ali i kao „žeton“ za neki novi trejd. A što se trejdova tiče, tu na Vašington svakako treba obratiti pažnju, jer bi oni vrlo lako mogli da se odreknu Bredlija Bila. On ulazi u pretposlednju godinu ugovora i ima odličnu tržišnu vrednost, a kako je upitno kako će Vol izgledati nakon povrede, nekako ne verujemo da će Bil želeti da potpiše novi ugovor. Ako ga se Vizardsi reše pre početka sezone, to će značiti i poneku pobedu manje, te lakši lov na što bolji pik sledeće godine na draftu. Ovo je početak teških vremena za navijače Vašingtona.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar