Како до програма Европске уније

У циљу приближавања Европске уније грађанима БиХ, Инфо центар ЕУ у БиХ у сарадњи са Деском креативне Европе и министарствима цивилних послова и правде БиХ организовали су Инфо дан под називом „Од идеје до циља – програми Европске уније“. Организатори кажу да је ово могућност да се установе и организације у БиХ припреме за кандидовање пројеката за развој културног и креативног сектора.

Босна и Херцеговина 19.07.2019 | 18:05
Како до програма Европске уније
Европа за грађане је програм Европске уније чији је циљ промоција концепта активног европског грађанства и пружања подршке укључивању грађана у процесе европских интеграција. Пројекат се односи на период од 2014 до 2020 године, а за истраживање и иновације има буџет од скоро 80 милијарди еура. Зато је потребно све идеје у пројекту приближити грађанима да би имали јаснију слику Европске уније.

“Сам циљ програма је повезивање грађана земаља чланица програма да расправљају о различитим темама које се тичу проблема унутар тих земаља чланица а који се опет могу издићи на једну европску димензију”, каже Горан Кучара, Министарство правде БиХ.

 “У задњих 20 година Европа је била снажан партнер БиХ гдје је кроз разне пројекте подржавала развој БиХ. Највећи ресурси БиХ су њени људи и надамо се да ће кроз пројекте извући што више средстава из фондова ЕУ и упознавати људе и склапати пријатељства и користитит средства ЕУ”, каже Виара Валтцханова, представница Регионалне канцеларије ЕУ БЛ.

Ипак, још увијек међу грађанима постоји бојазан од приступања БиХ ЕУ јер, како кажу организатори, међу грађанима још увијек влада неповјерење према свему што долази из Уније. Један од проблема је,истичу, и то што се ни сама држава БиХ не укључује у пројекте како  би грађанима додатно приближили Европску унију.

 “Један од највећих проблема за боље учешће у програмима је суфинансирање јер кад добијете средства од ЕУ добијете само 60% за пројекат а 40% морате наћи из властитих средстава међутим наше власти ни на једном нивоу не издвајају средства за кофинансирање пројеката”, истиче Аида Календер, водитељ Деска Креативна Европа БиХ.

 “Успјешност нам је негдје око 15% што је некаква просјечна успјешност и можемо дјелимично бити задовољни али то није разлог да будемо у потпуности задовољни јер то су бесповратна средства нису кредитна и треба их у што већој мјери узимати”, каже Далибор Дрљача, програм Хоризонт 2020 БиХ Министарство цивилних послова БиХ.

Корисници ових пројеката су углавном непрофитне организације и локални органи власти у циљу изградње бољег друштва односно заједничког европског интетгритета.  Нови пројекти су планирани у периоду од 2021-2027. године, а рок за пријаву је 2.септембар ове године.



БН ТВ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мрки

20.07.2019 06:55

Програм вам је на пељеском мосту ал само преседник Додик смије отиц по њега .

ОДГОВОРИТЕ