Kako do programa Evropske unije

U cilju približavanja Evropske unije građanima BiH, Info centar EU u BiH u saradnji sa Deskom kreativne Evrope i ministarstvima civilnih poslova i pravde BiH organizovali su Info dan pod nazivom „Od ideje do cilja – programi Evropske unije“. Organizatori kažu da je ovo mogućnost da se ustanove i organizacije u BiH pripreme za kandidovanje projekata za razvoj kulturnog i kreativnog sektora.

Bosna i Hercegovina 19.07.2019 | 18:05
Kako do programa Evropske unije
Evropa za građane je program Evropske unije čiji je cilj promocija koncepta aktivnog evropskog građanstva i pružanja podrške uključivanju građana u procese evropskih integracija. Projekat se odnosi na period od 2014 do 2020 godine, a za istraživanje i inovacije ima budžet od skoro 80 milijardi eura. Zato je potrebno sve ideje u projektu približiti građanima da bi imali jasniju sliku Evropske unije.

“Sam cilj programa je povezivanje građana zemalja članica programa da raspravljaju o različitim temama koje se tiču problema unutar tih zemalja članica a koji se opet mogu izdići na jednu evropsku dimenziju”, kaže Goran Kučara, Ministarstvo pravde BiH.

 “U zadnjih 20 godina Evropa je bila snažan partner BiH gdje je kroz razne projekte podržavala razvoj BiH. Najveći resursi BiH su njeni ljudi i nadamo se da će kroz projekte izvući što više sredstava iz fondova EU i upoznavati ljude i sklapati prijateljstva i koristitit sredstva EU”, kaže Viara Valtchanova, predstavnica Regionalne kancelarije EU BL.

Ipak, još uvijek među građanima postoji bojazan od pristupanja BiH EU jer, kako kažu organizatori, među građanima još uvijek vlada nepovjerenje prema svemu što dolazi iz Unije. Jedan od problema je,ističu, i to što se ni sama država BiH ne uključuje u projekte kako  bi građanima dodatno približili Evropsku uniju.

 “Jedan od najvećih problema za bolje učešće u programima je sufinansiranje jer kad dobijete sredstva od EU dobijete samo 60% za projekat a 40% morate naći iz vlastitih sredstava međutim naše vlasti ni na jednom nivou ne izdvajaju sredstva za kofinansiranje projekata”, ističe Aida Kalender, voditelj Deska Kreativna Evropa BiH.

 “Uspješnost nam je negdje oko 15% što je nekakva prosječna uspješnost i možemo djelimično biti zadovoljni ali to nije razlog da budemo u potpunosti zadovoljni jer to su bespovratna sredstva nisu kreditna i treba ih u što većoj mjeri uzimati”, kaže Dalibor Drljača, program Horizont 2020 BiH Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Korisnici ovih projekata su uglavnom neprofitne organizacije i lokalni organi vlasti u cilju izgradnje boljeg društva odnosno zajedničkog evropskog intetgriteta.  Novi projekti su planirani u periodu od 2021-2027. godine, a rok za prijavu je 2.septembar ove godine.BN TV

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Mrki

20.07.2019 08:55

Program vam je na peljeskom mostu al samo presednik Dodik smije otic po njega .

ODGOVORITE