Скривени драгуљ Швајцарске и Алпа

Гимелвалд је сеоце које је ушушкано у обронке Алпа, а до које можете доћи само жичаром која води до Шилтхорна, једног од најбознатијих видиковаца на свету.

Путовања 19.07.2019 | 10:27
Скривени драгуљ Швајцарске и Алпа
Постоји још један начин, а то је челичним степеницама које воде екстремном планинском рутом.

Ако желите да уживате у недирнутој пироди и нестварно лепим крајолицима, да осећате мир и тишину, Гимелвалд је идеално место за ваш одмор. Ово село се налази на 1.367 метара надморске висине.

Школа у Гимелвалду је затворена јер нема довољног броја ученика, па они морају да иду у школу у Лутербрунен.

До овог тајновитог места не можете да дођете аутомобилом, јер не постоје путеви. Жицара Шилтхорн се зауставља у Гимелвалду и на тај начин се превози 130 становника овог села.

Постоји и пут који води до оближњег места Мурен, уз помоћ челичне стазе (виа феррата) која пролази стрмим литицама, пише "Пун Куфер".

Становници Гимелвалда су се навикли на темпо који им је наметнула неприступачна планина, као и на константно одушевљење туриста који веома тешко прихватају да такво место заиста постоји.

Старији становници знају да кажу да у селу има више крава, него поштанских сандучића. Зато овде у сваком домаћинству можете да купитие свеж сир од домаћег млека. 

У овом "скривеном драгуљу" Швајцарске људи се баве још и рударством и туризмом. Иако је село релативно мало, места у хотелима и приватном смештају су приступачна.

Локалци верују да је свет неискварен, и њима је потпуно нормално да им неко уђе без куцања у кућу, узме неки производ и остави новац. Не сумњају да ћете их преварити.

Гимелвалд је јединствено место у којем стрес готово да не постоји, а становници живе као да савремено доба ни не постоји.

Иако им туризам доноси највећу зараду, заустављен је развој овог места. Објавили су да спадају у зону лавине, што није у потпуности тачно, јер нису желели да се претворе у ски стазу.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар