Интервју - Јовић: Хјустон ме је звао, али није дао гаранције!

Зато сам спремио шубаре и бунде! Нови плејмејкер Химкија за Моззарт Спорт причао о новом клубу, очекивањима у Подмосковљу, о томе шта је пресудило да оде у Химки, љубави према Русији, позиву Хјустона и трејду Криса Пола, али и репрезентацији Србије, предстојећим припремама и свему што екипу чека у Кини.

Кошарка 19.07.2019 | 16:33
Интервју - Јовић: Хјустон ме је звао, али није дао гаранције!
Није врелина Тексаса, већ чувена руска зима. Није Џејмс Харден, већ Алексеј Швед. Стефан Јовић је Минхен заменио Подмосковљем, где је од пре два дана и званично постао нови плејмејкер Химкија, са којим је потписао двогодишњи уговор.

Нови велики „бум“ националног тима у у последњој деценији, а поготово откако је кормило преузео Александар Ђорђевић, српски кошаркаши почели су да добијају оне најважније улоге у највећим и најбогатијим европским и светским клубовима, а Јовић је преласком у Химки добио још једну потврду добро вишегодишњег рада који се огледа кроз праве потезе повучене на клупском и репрезентативном нивоу. Зато смо разговор са Јовићем отпочели управо актуелном темом његовог новог ангажмана и селидбе у Подмосковље.

„Ево, могу да ти кажем шта се дешавало последња три-четири дана. Ступили смо у контакт, договорили се брзо и драго ми је да ћу бити део Химкија наредне две сезоне. Амбиције су велике, појачања су, мислим на друге, не на себе, доведена сходно томе. Надам се да ћемо све циљеве које је клуб зацртао за наредне две године да испунимо. Радујем се новом изазову“, прича Стефан Јовић за МОЗЗАРТ Спорт.

Шта је превагнуло ка томе да задужиш опрему Химкија?

„Искрено, дуже време причам о томе како бих волео да се опробам у Русији. Да одиграм неку сезону тамо. Јако волим Русију, не само због кошарке, већ и генерално. Кум ми такође живи тамо. Бићемо у Подмосковљу, то је практично Москва. Изузетан је то град. Биће хладно, али спремили смо шубаре и бунде“.

Претходних седмица се доста причало о интересовању Хјустон Рокетса за тебе?

„Могу да кажем само оно што знам лично. Чињеница је да су они били заинтересовани и да јавност о томе зна последње две недеље, ја нешто дуже. За њихово интересовање сам сазнао пред почетак плеј-офа. Била је прича, а наставак свега био је везан за трејд Криса Пола“.

Шта се потом десило?

„Остало је још једно место и дан данас је оно упражњено. Чекали смо да видимо да ли они желе да потпишу на тој позицији Американца или плејмејкера из Европе. Нико није могао да нам да гаранције у некој блиској будућности, у наредна два-три дана. А ја сам већ овде имао уговор који сам желео. Велики је ризик био чекати Хјустон или решити то сада и одмах. Мој став је био да не идем негде по сваку цену и чекати било шта“.

Сада си у Подмосковљу, да ли те је Стефан Марковић већ упутио већ у најбитније ствари?

„Са Стефаном сам у сталном контакту, помогао ми је доста већ сада. Искрено мислим да је Химки идеална средина за мој даљи напредак и професионалну каријеру“.

Да се вратимо само кратко на причу са Хјустоном. У време када је интересовање било актуелно, да ли си размишљао о томе колико би добро било да одеш у НБА и заиграш у истом тиму са Џејмсом Харденом и свим тим звездама у Тексасу?

„Искрено, нисам много размишљао о томе превише, с обзиром да је и ранијих година постојало интересовање за мене из НБА. Све што кружи около и што није на папиру и столу за мене је само виртуелно и није то оно право. Из мог аспекта глупо је размишљати о томе с ким ћу играти и где ћу бити, када већ заиста нисам тамо. Нисам био ни под каквом еуфоријом, јер ничег није ни било на крају“.

Осврнимо се сада мало и на окупљање националног тима и предстојеће припреме. Колико вама, као члановима екипе, прија што је екипа поново на окупу и што сте мислима на истом путу - освајању медаље?

„Као и сваки пут када се репрезентација окупља првенствено је присутна позитивна атмосфера и тимски дух. Битно је да смо сви здрави, што је јако добро и да смо спремни за нови почетак“.

Селектор је најавио озбиљан рад на Копаонику пошто одрадите лекарске прегледе и сместите се у вашу базу. Упознати смо са тим колико базичне припреме на планини могу да буду исцрпљујуће и захтевне...

„Пази, у репрезентацији сам од 2014. године и код селектора се припреме спроводе готово увек на исти начин. Базични део припрема ћемо сигурно добро одрадити на Копаонику, самим тим и добро припремити наша тела, као и тактику. Убрзо нас чекају и припремне утакмице, где ћемо клесати форму за Кину. Сви се радујемо одласку на Копаоник. То је наш дом за старт припрема“.

Колико вам је битно то што се сви познајете већ јако добро, па не морате да пролазите можда и кроз непријатне периоде адаптације једни на друге, упознавање, што познајете систем, а и он вас?

„Биће нам много лакше. Систем се већ зна и знамо како почињемо припреме, финесе су у питању. Велика је предност што се репрезентација не мења, што се тиче играча. Увек има неколико момака који су будућност наше кошарке и репрезентације и лепо  је када се направи микс младих нада и искуснијих кајли“.

Теби ће бити још лакше јер си довољно времена провео с Владимиром Лучићем и Миланом Мачваном у Бајерну?

„С Лучом и Макијем сам већ две године. Али, како да објасним, неће то донети неку већу превагу него иначе. Ми имамо овде систем који сви јако добро познајемо и у који смо уиграни. Пријатељство које је створено између нас јесте битан фактор, али је овде ипак најбитнији тај систем који толико дуго траје и доноси резултате. За садашњост и будућност“.

Откако је објављен списак, па чак и када је први пут скраћен, нација само говори о јачини ростера, самим тим су и очекивања велика...

„О томе сам баш имао прилике да читам током плеј-офа. Велика је еуфорија што се тиче Светског купа и наше репрезентације“, застао је Јовић, а ми смо га питали - да ли је еуфорија оправдана?

„Јесте. С друге стране, из мог угла, никада нисам волео да причам о крајњим дометима и свему што тек треба да се деси. Не практикујем то. Увек ми је била жеља да будем на постољу. Опет, желим да искључиво добрим радом кроз Копаоник и пријатељске утакмице дођемо до жељеног нивоа и будемо спремне за почетак Мундобаскета. То нам је најважније и на то треба да гледамо. А то да ли ће бити укрштања касније с овим или оним, то је много далеко. Лично не желим да се бавим тим стварима. Очекивања и притисак су увек велики и досад смо се добро носили с тим. Треба мало спустити лопту и ићи корак, по корак“.

Извор: моззартспорт

Фото: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар