Intervju - Jović: Hjuston me je zvao, ali nije dao garancije!

Zato sam spremio šubare i bunde! Novi plejmejker Himkija za Mozzart Sport pričao o novom klubu, očekivanjima u Podmoskovlju, o tome šta je presudilo da ode u Himki, ljubavi prema Rusiji, pozivu Hjustona i trejdu Krisa Pola, ali i reprezentaciji Srbije, predstojećim pripremama i svemu što ekipu čeka u Kini.

Košarka 19.07.2019 | 16:33
Intervju - Jović: Hjuston me je zvao, ali nije dao garancije!
Nije vrelina Teksasa, već čuvena ruska zima. Nije Džejms Harden, već Aleksej Šved. Stefan Jović je Minhen zamenio Podmoskovljem, gde je od pre dva dana i zvanično postao novi plejmejker Himkija, sa kojim je potpisao dvogodišnji ugovor.

Novi veliki „bum“ nacionalnog tima u u poslednjoj deceniji, a pogotovo otkako je kormilo preuzeo Aleksandar Đorđević, srpski košarkaši počeli su da dobijaju one najvažnije uloge u najvećim i najbogatijim evropskim i svetskim klubovima, a Jović je prelaskom u Himki dobio još jednu potvrdu dobro višegodišnjeg rada koji se ogleda kroz prave poteze povučene na klupskom i reprezentativnom nivou. Zato smo razgovor sa Jovićem otpočeli upravo aktuelnom temom njegovog novog angažmana i selidbe u Podmoskovlje.

„Evo, mogu da ti kažem šta se dešavalo poslednja tri-četiri dana. Stupili smo u kontakt, dogovorili se brzo i drago mi je da ću biti deo Himkija naredne dve sezone. Ambicije su velike, pojačanja su, mislim na druge, ne na sebe, dovedena shodno tome. Nadam se da ćemo sve ciljeve koje je klub zacrtao za naredne dve godine da ispunimo. Radujem se novom izazovu“, priča Stefan Jović za MOZZART Sport.

Šta je prevagnulo ka tome da zadužiš opremu Himkija?

„Iskreno, duže vreme pričam o tome kako bih voleo da se oprobam u Rusiji. Da odigram neku sezonu tamo. Jako volim Rusiju, ne samo zbog košarke, već i generalno. Kum mi takođe živi tamo. Bićemo u Podmoskovlju, to je praktično Moskva. Izuzetan je to grad. Biće hladno, ali spremili smo šubare i bunde“.

Prethodnih sedmica se dosta pričalo o interesovanju Hjuston Roketsa za tebe?

„Mogu da kažem samo ono što znam lično. Činjenica je da su oni bili zainteresovani i da javnost o tome zna poslednje dve nedelje, ja nešto duže. Za njihovo interesovanje sam saznao pred početak plej-ofa. Bila je priča, a nastavak svega bio je vezan za trejd Krisa Pola“.

Šta se potom desilo?

„Ostalo je još jedno mesto i dan danas je ono upražnjeno. Čekali smo da vidimo da li oni žele da potpišu na toj poziciji Amerikanca ili plejmejkera iz Evrope. Niko nije mogao da nam da garancije u nekoj bliskoj budućnosti, u naredna dva-tri dana. A ja sam već ovde imao ugovor koji sam želeo. Veliki je rizik bio čekati Hjuston ili rešiti to sada i odmah. Moj stav je bio da ne idem negde po svaku cenu i čekati bilo šta“.

Sada si u Podmoskovlju, da li te je Stefan Marković već uputio već u najbitnije stvari?

„Sa Stefanom sam u stalnom kontaktu, pomogao mi je dosta već sada. Iskreno mislim da je Himki idealna sredina za moj dalji napredak i profesionalnu karijeru“.

Da se vratimo samo kratko na priču sa Hjustonom. U vreme kada je interesovanje bilo aktuelno, da li si razmišljao o tome koliko bi dobro bilo da odeš u NBA i zaigraš u istom timu sa Džejmsom Hardenom i svim tim zvezdama u Teksasu?

„Iskreno, nisam mnogo razmišljao o tome previše, s obzirom da je i ranijih godina postojalo interesovanje za mene iz NBA. Sve što kruži okolo i što nije na papiru i stolu za mene je samo virtuelno i nije to ono pravo. Iz mog aspekta glupo je razmišljati o tome s kim ću igrati i gde ću biti, kada već zaista nisam tamo. Nisam bio ni pod kakvom euforijom, jer ničeg nije ni bilo na kraju“.

Osvrnimo se sada malo i na okupljanje nacionalnog tima i predstojeće pripreme. Koliko vama, kao članovima ekipe, prija što je ekipa ponovo na okupu i što ste mislima na istom putu - osvajanju medalje?

„Kao i svaki put kada se reprezentacija okuplja prvenstveno je prisutna pozitivna atmosfera i timski duh. Bitno je da smo svi zdravi, što je jako dobro i da smo spremni za novi početak“.

Selektor je najavio ozbiljan rad na Kopaoniku pošto odradite lekarske preglede i smestite se u vašu bazu. Upoznati smo sa tim koliko bazične pripreme na planini mogu da budu iscrpljujuće i zahtevne...

„Pazi, u reprezentaciji sam od 2014. godine i kod selektora se pripreme sprovode gotovo uvek na isti način. Bazični deo priprema ćemo sigurno dobro odraditi na Kopaoniku, samim tim i dobro pripremiti naša tela, kao i taktiku. Ubrzo nas čekaju i pripremne utakmice, gde ćemo klesati formu za Kinu. Svi se radujemo odlasku na Kopaonik. To je naš dom za start priprema“.

Koliko vam je bitno to što se svi poznajete već jako dobro, pa ne morate da prolazite možda i kroz neprijatne periode adaptacije jedni na druge, upoznavanje, što poznajete sistem, a i on vas?

„Biće nam mnogo lakše. Sistem se već zna i znamo kako počinjemo pripreme, finese su u pitanju. Velika je prednost što se reprezentacija ne menja, što se tiče igrača. Uvek ima nekoliko momaka koji su budućnost naše košarke i reprezentacije i lepo  je kada se napravi miks mladih nada i iskusnijih kajli“.

Tebi će biti još lakše jer si dovoljno vremena proveo s Vladimirom Lučićem i Milanom Mačvanom u Bajernu?

„S Lučom i Makijem sam već dve godine. Ali, kako da objasnim, neće to doneti neku veću prevagu nego inače. Mi imamo ovde sistem koji svi jako dobro poznajemo i u koji smo uigrani. Prijateljstvo koje je stvoreno između nas jeste bitan faktor, ali je ovde ipak najbitniji taj sistem koji toliko dugo traje i donosi rezultate. Za sadašnjost i budućnost“.

Otkako je objavljen spisak, pa čak i kada je prvi put skraćen, nacija samo govori o jačini rostera, samim tim su i očekivanja velika...

„O tome sam baš imao prilike da čitam tokom plej-ofa. Velika je euforija što se tiče Svetskog kupa i naše reprezentacije“, zastao je Jović, a mi smo ga pitali - da li je euforija opravdana?

„Jeste. S druge strane, iz mog ugla, nikada nisam voleo da pričam o krajnjim dometima i svemu što tek treba da se desi. Ne praktikujem to. Uvek mi je bila želja da budem na postolju. Opet, želim da isključivo dobrim radom kroz Kopaonik i prijateljske utakmice dođemo do željenog nivoa i budemo spremne za početak Mundobasketa. To nam je najvažnije i na to treba da gledamo. A to da li će biti ukrštanja kasnije s ovim ili onim, to je mnogo daleko. Lično ne želim da se bavim tim stvarima. Očekivanja i pritisak su uvek veliki i dosad smo se dobro nosili s tim. Treba malo spustiti loptu i ići korak, po korak“.

Izvor: mozzartsport

Foto: Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar