ЛЕ: Брукање Радничког, бламажа Хајдука!

Уместо преокрета - крај: Раднички одмах испао из Европе! Нишлије одиграле нерешено против Флоре на "Чаиру" и испале из квалификација за Лигу Европе у уводном колу.  Брука вицешампиона Србије: Раднички одмах завршио европску одисеју! Флора одолела и на Чаиру - 2:2! Бламажа у Сплиту: Малтежани избацили Хајдук из Европе! Сплићани су имали предност 3:0 и идеју да су завршили посао. Међутим, Гзира је направила преокрет за памћење! Сензација: Партизан уместо у Шкотску иде у Велс! Партизан мења план пута, јер су "номади" направили сензацију у Шкотској.

Фудбал 18.07.2019 | 23:21
ЛЕ: Брукање Радничког, бламажа Хајдука!
Раднички из Ниша је дефинитивно стао на првој европској препреци.

Екипа Сима Крунића потпуно је подбацила у првом мечу у Талину, а онда покушала да на "Чаиру" надокнади све што је упрскала на Балтику.

И није успело.

Раднички Ниш - Флора Талин 2:2 (први меч 0:2)

Ајнтрахт из Франкфурта дефинитивно неће доћи на "Чаир", већ ће играти у Естонији против Флоре, екипе која је у четвртак издржала више од сат времена јалове офанзиве Нишлија, па успела да голом одлуке "преломи" двомеч.

Резервиста Стефан Михајловић донео је Нишлијама вођство у 68. минуту и најавио још већу офанзиву Крунићевог тима, али је десетак минута касније одбрана Радничког јако лоше реаговала на центаршут из прекида, што је казнио Хенрик Пирг и запечатио овај меч.

Успео је и други резервиста домаћих, Никола Чумић, да постигне гол за 2:1, било је и напада Нишлија за 3:1, али је Флора ипак нашла начин да се одбрани, па да контром у надокнади времена постави коначних 2:2 и да "овери" свој пласман.

Амбициозно најављена европска сезона Радничког тако је завршена на првом кораку.

Крај на почетку. Сањао је вицешампион Србије двомеч са Ајнтрахтом, полуфиналистом Лиге Европе и док је корачао тако гледајући предалеко испред себе, маштајући о спектаклу пред пуним трибинама, пао је на нос на кућном прагу. Раднички из Ниша завршио је мисију већ у првом колу квалификација, а избацила га је естонска Флора.

Чак ни победа на Чаиру у реваншу, само 2:2! Гости су стигли на реванш са предношћу од 2:0 из прве утакмице, успели су да постигну погодак и у Нишу и тиме угасе све наде Радничком да може до велеобрта.

У целој својој историји клуб из Талина је само једном прошао прво коло у европским квалификацијама. Било је то пре 20 и кусур година, када је са два ремија елиминисао норвешки Лин. Радничком је припала та „част“ да буде први тим којег је Флора глатко избацила из Европе. За неверицу...

Платио је Раднички скуп цех генералном реновирању екипе у односу на прошлу сезону. Тим који је Суперлигу завршио као други на табели остао је без окоснице из те историјске сезоне, а за уигравање готово комплетно новог тима није било довољно времена.

Помало лагодно, арогантно Нишлије су отишле на прву утакмицу у Талин, понеко је најавио да ће учинити све да већ у првом мечу заврше цео посао. И испада да је тако и било. То што су забрљали у Естонији, играчи Радничког нису успели да исправе на свом терену.

Најављивале су Нишлије да ће се тоталном офанзивом обрушити на Флору, да виде како ће се Естонци снаћи када играју у гостима. Од тог урагана није виђен ни поветарац...

Узалуд жеља и план, када се у свакој секунди утакмице види да је Раднички потпуно неуиграна екипа. Види се по кретању играча, по недостатку акције, јасне идеје како доћи до противничког гола и поготово по недостатку реализације тих замисли. Можда Флора није неки квалитет од тима, али и Естонцима је било савршено јасно шта би требало да раде против таквог ривала, а са предношћу од 2:0 из прве утакмице – да стану у бункер. Сви су момци у зеленим дресовима били све време иза лопте, без икакве амбиције да се неким контрама отварају и ремете тај свој савршени зид испред шеснаестерца.

Радничком су у тој ситуацији остале две опције: да проба ударцима с дистанце, што су покушавали Томић, Стојановић, Батровић, али без ефекта, као и центаршутевима с бока, што је посебно покушавао Јирка, али то је било још мање успешно. Просто, шпиц Бојовић није могао да дође до лопте у шуми Флориних играча око њега.

У том тумарању по терену и тражењу неке пукотине у естонском зиду прошло је прво полувреме. Најближи голу тим са Чаира је био у 31. минуту када је Стојановић тукао из слободног ударца са 20 метара, а лопта завршила тик поред гола.

Све до 68. минута готово да се ништа вредно помена није догађало ни у другом полувремену. Промена нападача донела је резултат Радничком. Стефан Михајловић је успео оно што није Милану Бојовићу: да се нађе на правом месту у право време и да закуца главом лопту с петерца у мрежу после центаршута Александра Тодоровског. Уместо звиждука с трибина најзад су се чули аплаузи и узвици подршке Радничком. Било је још довољно времена за макар још један погодак, барем за продужетке.

И у јеку тих напада – хладан туш. Поново прекид и гол, штопер Пирг је главом, после повратне лопте, остварио све снове Флоре.

Два гола до краја, по један на обе стране, нису ништа променили. Осим што је Флора непоражена и на Чаиру отишла у наредну рунду квалификација...

Раднички – Флора 2:2 (0:0)
/Михајловић 68, Чумић 84 – Пирг 80, Лепик 93/

Стадион: Чаир.

Судија: Збињек Проске (Чешка).

Раднички (4-3-3): Кнежевић – Тодоровски, Л. Ђорђевић, Остојић, С. Ђорђевић – Бондаренко, Батровић (од 59. Мелег), Стојановић – Јирка (од 73. Чумић), Томић, Бојовић (од 59. Михајловић).

Флора (4-4-1-1): Игонен – Камс, Куск, Пирг, Јервалд – Ливак, Крејда, Аинсалу, Милер (од 66. Сињавски) – Васиљев – Сорга (од 78. Лепик).

Бламажа у Сплиту: Малтежани избацили Хајдук из Европе! Сплићани су имали предност 3:0 и идеју да су завршили посао. Међутим, Гзира је направила преокрет за памћење! Сплит осрамоћен у 96. минуту! Малтежани спектакуларним головима избацили Хајдук насред Пољуда! Понижавајуће издање Билих...

Сензација на "Пољуду" и шамар који ће дуго пећи Хајдук!

Хрватски клуб испустио је предност 2:0 из првог меча, односно 3:0 у укупном збиру, и то против трећепласираног тима малтешког првенства прошле сезоне!

Хајдук - Гзира 1:3 (1:0) /први меч 2:0/

На почетку вечери, домаћин је самоуверен истрчао пред око 20.000 гледалаца на Пољуду, вођен подршком трибина и мишљу да је "оверио" пласман још на Малти.

Још тада, Сплићани су увелико планирали двомеч против летонског Вентспилса у другој рунди.

И реванш у четвртак почео је како су играчи Синише Орешчанина планирали, јер је Либанац Басел Жради у 7. минуту обрадовао стадион голом за 1:0 и укупних 3:0 за хрватског представника.

Међутим, ко је могао да претпостави да ће сат "и кусур" касније, Хајдук упасти у потпуну панику, без идеје да ли да се брани или да напада после голова Малтежана.

Да сценарио буде "холивудски", када је хрватски представник помислио да је прошао и да се провукао поразом 1:2, доживео је шокантан гол у дубокој надокнади времена!

Гзира је први гол постигла у 57. минуту, ударцем Џеферсона главом поред тројице дефанзиваца домаћих, а други је дала у 69. минуту, маказицама "Конеа" које су заледиле далматински стадион.

А онда, када се чинило да Малтежани немају снагу да још једном запрете, Коне је поново погодио у 96. минуту и ударцем са 20 метара заокружио једну од највећих бламажа у историји некадашњег шампиона СФР Југославије и Хрватске, као и учесника групне фазе Лиге шампиона деведесетих.

Дакле, Гзира ће играти против Вентспилса!

Није готово док судија не одсвира крај, али Сплићани као да су у реваншу са Гзиром јунајтед заборавили на то неписано фудбалско правило, па је око 20.000 људи на Пољуду истрпело невиђено понижење. Хајдук је после победе од 2:0 на Малти и вођства од 1:0 у реваншу допустио себи да носевима запара облаке над Далмацијом, прими три комада и испадне већ у првом колу квалификација за Лигу Европе – 1:3 за Гзиру!

Апсолутни јунак меча био је Бен Хамед Коне, 31-годишњи нападач из Обале Слоноваче, који се током целе каријере мотао по испод просечним клубовима попут софијске Славије, Волунтарија, Фероникелија, Нојшатела и осталих тимова чији реноме не може ни да приђе Хајдуковом.

Али после тог раног гола Либанца Басела Жрадија за 1:0, Били су вероватно већ почели да размишљају где ће после утакмице уз пиће да прославе победу. Уместо тога, вероватно ће наредних дана избегавати да изађу на улицу, пошто их је врло лиминитара екипа Гзире осрамотила на Пољуду, иако у првом полувремену ни Гзира није одавала утисак екипе која би могла макар да запрети Хајдуку.

Међутим, нису ни гости са Малте допутовали у Далмацију само да би прошетали Диоклецијановом палатом. Кад им се прилика указала потрудили су се да закувају. Прво је Жеферсон у скоку био виши од тројице Хајдукових играча и главом погодио за 1:0, да би мук на Пољуду завладао у 69. минуту када је Бен Хамед Коне акробатским маказицама постигао један од најатрактивнијх голова првог кола квалификација за Лигу Европе.

Домаћа публика у грчу. Срећом по хрватског представника, у грчу и фудбалери Гзире. Грчу од умора. Једноставно, Малтежани нису екипа која би могла да одигра 90 минута иоле озбиљног фудбала, па су после тог другог гола, кад се очекивало да ће кренути на све или ништа, једва успевали да остану на ногама. Од Хајдука се ипак очекивала некаква реакција, било је чак и прилика да се другим голом отклони свака дилемма око пролаза даље, али као да ни Сплићани нису знали шта им је чинити. Ни напред. Ни скоз позади. Тако неодлучни морали су да буду кажњени.

Бен Хамед Коме у ШЕСТОМ минуту судијске надокнаде! Још један феноменалан гол. И историјска брука Хајдука. Срамота.

Сензација: Партизан уместо у Шкотску иде у Велс! Партизан мења план пута, јер су "номади" направили сензацију у Шкотској.

Ау…

Озбиљна изненађења догодила су се у првом колу квалификација за Лигу Европе, а једно од њих тиче се директно Партизана. Већ виђени противник црно-белих на старту европског пута – Килмарнок, поражен је код куће од Конах Квеја и "парни ваљак" ће уместо у Шкотској наредног четвртка играти у Велсу.

Екипа која је прошле сезоне заузела треће место у Премијер лиги Велса, била је боља у Килмарноку 2:0 (0:0) и на тај начин успела је да анулира, а зтатим и престигне предност коју су Шкоти стекли пре седам дана у Рилу.

Конах Квеј од трофеја има освојен само један куп Велса. У европским утакмицама је домаћин у Рилу, јер стадион "Дисајд Колеџ" не испуњава стандарде УЕФА и капацитета је свега 1420 места.

Калум Морис је био стрелац првог гола у 50, док је на 2:0 повисио Мајкл Вајлд из пенала у 80. Прекршај за најстрожу казну скривио је Стјуарт Финдлеј, који је том приликом зарадио црвени картон.

Ни Велшани нису комплетни завршили утакмицу. Против Партизана у првом мечу право наступа неће имати Рајан Вигнал, јер је у 85. минуту добио други жути картон.

"Номади" су у сезони 2016/2017 играли против Војводине у квалификацијама за Лигу Европе и поражени су у обе утакмице (2:1 и 1:0).

Менаџер је Шкот Енди Морисон, а екипа је углавном састављена од Енглеза и Велшана. Ту су још два Ирца, Американац…

Прва утакмица између Партизана и Конах Квеја игра се 25. јула у Рилу, а реванш је 1. августа у Београду.       

Будућност покером голова до Украјине! Глазгов убедљив уз два гола Џермејна Дефоа.

Лидер естонског првенства био је превише за Раднички, петопласирана Транс Нарва ипак је у уводних 19 кола освојила чак 29 бодова мање, али колико је у ствари лоша објаснила јој је Будућност, која је после сигурних 2:0 у гостима и на стадиону Под Горицом показала да је за класу боља екипа и победом од 4:1 заказала меч са украјинском Зорјом у другом колу квалификација за Лигу Европе.

Милош Вучић је већ у трећем минуту гостима потврдио да немају шта да траже у Црној Гори да би до краја меча мрежу Естонаца тресли и Душан Бакић, Михаило Перовић и резервиста Дејан Зарубица, само два минута након што је ушао у игру.

Што се тиче осталих утакмица које су се играле од 20.45 издвојићемо и убедљивих 6:0 Глазгов Ренџерса против нејаког Сент Џозефса за укупних 10:0 против тима са Гибралтара. Истина, чак и шкотски медији пишу да су три гола Ренџерси постигли из офсајд позиција, али то неће избрисати хет-трик Алфреда Моралеса, ни два гола прекаљеног аса Џермејна Дефоа, кога заиста нисмо навикли да гледамо овако рано у сезони.

Тимови из Гибралтара имали су ту несрећу да извуку и Легију из Варшаве, која је била ривал ФК Европе. На гоставању се додуше играла са угледом клуба (0:0), али пред домаћин навијачима чета Александра Вуковића то себи није смела да дозволи. Два гола Карлитоса и један Арвидаса Новиковаса за рутинских 3:0. Марко Вешовић је одиграо свих 90 минута за Пољаке, Иван Обрадовић се још уиграва са новим саиграчима.

Норвешки Молде, противник Чукаричког у другом колу квалификација, могао је себи да дозволи да после 7:1 на домаћем терену одмори на гостовању код Рејкјавика - 0:0.

Резултати 1. кола квалификација:

Тобол (Казахстан) - Женез Еш (Луксембург) 1:1 (прва утакмица 0:0)
Каират (Казахстан) - Широки Бријег (БиХ) 2:1 (први меч 2:1)
Македонија ГП (Северна Македонија) - Алашкерт (Јерменија) 0:3 (први меч 1:3)
Теута (Албанија) - Вентспилс (Летонија) 1:0 (први меч 0:3)
Интер Турку (Финска) - Брондби (Данска) 2:0 (први меч 1:4)
Левадија (Естонија) - Стјарнан (Исланд) 3:2 *продужеци (први меч 1:2)
РФС Летонија - Олимпија (Словенија) 0:2 (први меч 3:2)
Рованијеми (Финска) - Абердин (Шкотска) 1:2 (први меч 1:2)
Универзитатеа Крајова (Румунија) - Сабаил (Азербејџан) 3:2 (први меч 3:2)
Динамо Минск (Белорусија) - Лепаја (Летонија) 1:2 (први меч 1:1)
Левски (Бугарска) - Ружомберок (Словачка) 2:0 (први меч 2:0)
Аполон (Кипар) - Кауно Жалгирис (Литванија) 4:0 (први меч 2:0)
Краковија (Пољска) - Дунајска Стреда (Словачка) 2:2 *продужеци(први меч 1:1)
Хагесунд (Норвешка) - Клифтонвил (С. Ирска) 5:1 (први меч 1:0)
Милсами (Молдавија) - ФСЦБ (Румунија) 1:2 (први меч 0:2)
Нефчи Баку (Азербејџан) - Сперанта (Молдавија) 6:0 (први меч 3:0)
Петрокуб (Молдавија) - АЕК Ларнака (Кипар) 0:1 (први меч 0:1)
Торпедо Кутаиси (Грузија) - Ордабаси (Казахстан) 0:2 (први меч 0:1)
Вадуз (Лихтенштајн) - Брејдаблик (Исланд) 2:1 (први меч 0:0)
Жалгирис (Литванија) - Хонвед (Мађарска) 1:1 (први меч 1:3)
Зрињски (БиХ) - Академија Пандев (С. Македонија) 3:0 (први меч 3:0)
Хапоел Бер Шева (Израел) - Лаци (Албанија) 1:0 (први меч 1:1)
Нидеркорн (Луксембург) - Корк Сити (Ирска) 1:2 (први меч 2:0)
Енгордани (Андора) - Динамо Тбилиси (Грузија) 0:1 (први меч 0:6)
Торшавн (Фарска Острва) - Крусејдерс (С. Ирска) 2:3 (први меч 0:2)
Хајдук Сплит (Хрватска) - Гзира (Малта) 1:3 (први меч 2:0)
Хибернијанс (Малта) - Солигорск (Белорусија) 0:1 (први меч 0:1)
Кукеши (Албанија) - Дебрецин (Мађарска) 1:1 (први меч 0:3)
МОЛ Фехервар (Мађарска) - Зета (Црна Гора) 0:0 (први меч 5:1)
Мура (Словенија) - Макаби Хаифа (Израел) 2:3 (први меч 0:2)
Норчепинг (Шведска) - Сент Патрикс (Ирска) 2:1 (први меч 2:0)
Шкупи (Македонија) - Пјуник (Јерменија) 1:2 (први меч 3:3)
Витебск (Белорусија) - КуПС (Финска) 1:1 (први меч 0:2)
Балимена (С. Ирска) - Малме (Шведска) 0:4 (први меч 0:7)
Будућност (Црна Гора) - Нарва (Естонија) 4:1 (први меч 2:0)
Домжале (Словенија) - Балзан (Малта) 1:0 (први меч 4:3)
Килмарнок (Шкотска) - Конахс Квеј (Велс) 0:2 (први меч 2:1)
Раднички Ниш (Србија) - Флора (Естонија) 2:2 (први меч 0:2)
Ренџерс (Шкотска) - Сент Џозефс (Гибралтар) 6:0 (први меч 4:0)
Трнава (Словачка) - Радник Бијељина (БиХ) 2:0, продужеци су у току (први меч 0:2)
Рејкјавик (Исланд) - Молде (Норвешка) 0:0 (први меч 1:7)
Легија (Пољска) - Европа (Гибралтар) 3:0 (први меч 0:0)
Шамрок Роверс (Ирска) - Бран (Норвешка) 2:1 (први меч 2:2)

одиграно у среду

Чикура (Грузија) - Фола Еш (Луксембург) 2:1 (први меч 4:2)

одиграно у уторак

Банантс (Јерменија) - Чукарички (Србија) 0:5 (први меч 0:3)
Клаксвик (Фарска Острва) - Ритерјај (Литванија) 0:0 (први меч 1:1)
Титоград (Црна Гора) - ЦСКА Софија (Бугарска) 0:0 (први меч 0:4)

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар