LE: Brukanje Radničkog, blamaža Hajduka!

Umesto preokreta - kraj: Radnički odmah ispao iz Evrope! Nišlije odigrale nerešeno protiv Flore na "Čairu" i ispale iz kvalifikacija za Ligu Evrope u uvodnom kolu.  Bruka vicešampiona Srbije: Radnički odmah završio evropsku odiseju! Flora odolela i na Čairu - 2:2! Blamaža u Splitu: Maltežani izbacili Hajduk iz Evrope! Splićani su imali prednost 3:0 i ideju da su završili posao. Međutim, Gzira je napravila preokret za pamćenje! Senzacija: Partizan umesto u Škotsku ide u Vels! Partizan menja plan puta, jer su "nomadi" napravili senzaciju u Škotskoj.

Fudbal 18.07.2019 | 23:21
LE: Brukanje Radničkog, blamaža Hajduka!
Radnički iz Niša je definitivno stao na prvoj evropskoj prepreci.

Ekipa Sima Krunića potpuno je podbacila u prvom meču u Talinu, a onda pokušala da na "Čairu" nadoknadi sve što je uprskala na Baltiku.

I nije uspelo.

Radnički Niš - Flora Talin 2:2 (prvi meč 0:2)

Ajntraht iz Frankfurta definitivno neće doći na "Čair", već će igrati u Estoniji protiv Flore, ekipe koja je u četvrtak izdržala više od sat vremena jalove ofanzive Nišlija, pa uspela da golom odluke "prelomi" dvomeč.

Rezervista Stefan Mihajlović doneo je Nišlijama vođstvo u 68. minutu i najavio još veću ofanzivu Krunićevog tima, ali je desetak minuta kasnije odbrana Radničkog jako loše reagovala na centaršut iz prekida, što je kaznio Henrik Pirg i zapečatio ovaj meč.

Uspeo je i drugi rezervista domaćih, Nikola Čumić, da postigne gol za 2:1, bilo je i napada Nišlija za 3:1, ali je Flora ipak našla način da se odbrani, pa da kontrom u nadoknadi vremena postavi konačnih 2:2 i da "overi" svoj plasman.

Ambiciozno najavljena evropska sezona Radničkog tako je završena na prvom koraku.

Kraj na početku. Sanjao je vicešampion Srbije dvomeč sa Ajntrahtom, polufinalistom Lige Evrope i dok je koračao tako gledajući predaleko ispred sebe, maštajući o spektaklu pred punim tribinama, pao je na nos na kućnom pragu. Radnički iz Niša završio je misiju već u prvom kolu kvalifikacija, a izbacila ga je estonska Flora.

Čak ni pobeda na Čairu u revanšu, samo 2:2! Gosti su stigli na revanš sa prednošću od 2:0 iz prve utakmice, uspeli su da postignu pogodak i u Nišu i time ugase sve nade Radničkom da može do veleobrta.

U celoj svojoj istoriji klub iz Talina je samo jednom prošao prvo kolo u evropskim kvalifikacijama. Bilo je to pre 20 i kusur godina, kada je sa dva remija eliminisao norveški Lin. Radničkom je pripala ta „čast“ da bude prvi tim kojeg je Flora glatko izbacila iz Evrope. Za nevericu...

Platio je Radnički skup ceh generalnom renoviranju ekipe u odnosu na prošlu sezonu. Tim koji je Superligu završio kao drugi na tabeli ostao je bez okosnice iz te istorijske sezone, a za uigravanje gotovo kompletno novog tima nije bilo dovoljno vremena.

Pomalo lagodno, arogantno Nišlije su otišle na prvu utakmicu u Talin, poneko je najavio da će učiniti sve da već u prvom meču završe ceo posao. I ispada da je tako i bilo. To što su zabrljali u Estoniji, igrači Radničkog nisu uspeli da isprave na svom terenu.

Najavljivale su Nišlije da će se totalnom ofanzivom obrušiti na Floru, da vide kako će se Estonci snaći kada igraju u gostima. Od tog uragana nije viđen ni povetarac...

Uzalud želja i plan, kada se u svakoj sekundi utakmice vidi da je Radnički potpuno neuigrana ekipa. Vidi se po kretanju igrača, po nedostatku akcije, jasne ideje kako doći do protivničkog gola i pogotovo po nedostatku realizacije tih zamisli. Možda Flora nije neki kvalitet od tima, ali i Estoncima je bilo savršeno jasno šta bi trebalo da rade protiv takvog rivala, a sa prednošću od 2:0 iz prve utakmice – da stanu u bunker. Svi su momci u zelenim dresovima bili sve vreme iza lopte, bez ikakve ambicije da se nekim kontrama otvaraju i remete taj svoj savršeni zid ispred šesnaesterca.

Radničkom su u toj situaciji ostale dve opcije: da proba udarcima s distance, što su pokušavali Tomić, Stojanović, Batrović, ali bez efekta, kao i centaršutevima s boka, što je posebno pokušavao Jirka, ali to je bilo još manje uspešno. Prosto, špic Bojović nije mogao da dođe do lopte u šumi Florinih igrača oko njega.

U tom tumaranju po terenu i traženju neke pukotine u estonskom zidu prošlo je prvo poluvreme. Najbliži golu tim sa Čaira je bio u 31. minutu kada je Stojanović tukao iz slobodnog udarca sa 20 metara, a lopta završila tik pored gola.

Sve do 68. minuta gotovo da se ništa vredno pomena nije događalo ni u drugom poluvremenu. Promena napadača donela je rezultat Radničkom. Stefan Mihajlović je uspeo ono što nije Milanu Bojoviću: da se nađe na pravom mestu u pravo vreme i da zakuca glavom loptu s peterca u mrežu posle centaršuta Aleksandra Todorovskog. Umesto zvižduka s tribina najzad su se čuli aplauzi i uzvici podrške Radničkom. Bilo je još dovoljno vremena za makar još jedan pogodak, barem za produžetke.

I u jeku tih napada – hladan tuš. Ponovo prekid i gol, štoper Pirg je glavom, posle povratne lopte, ostvario sve snove Flore.

Dva gola do kraja, po jedan na obe strane, nisu ništa promenili. Osim što je Flora neporažena i na Čairu otišla u narednu rundu kvalifikacija...

Radnički – Flora 2:2 (0:0)
/Mihajlović 68, Čumić 84 – Pirg 80, Lepik 93/

Stadion: Čair.

Sudija: Zbinjek Proske (Češka).

Radnički (4-3-3): Knežević – Todorovski, L. Đorđević, Ostojić, S. Đorđević – Bondarenko, Batrović (od 59. Meleg), Stojanović – Jirka (od 73. Čumić), Tomić, Bojović (od 59. Mihajlović).

Flora (4-4-1-1): Igonen – Kams, Kusk, Pirg, Jervald – Livak, Krejda, Ainsalu, Miler (od 66. Sinjavski) – Vasiljev – Sorga (od 78. Lepik).

Blamaža u Splitu: Maltežani izbacili Hajduk iz Evrope! Splićani su imali prednost 3:0 i ideju da su završili posao. Međutim, Gzira je napravila preokret za pamćenje! Split osramoćen u 96. minutu! Maltežani spektakularnim golovima izbacili Hajduk nasred Poljuda! Ponižavajuće izdanje Bilih...

Senzacija na "Poljudu" i šamar koji će dugo peći Hajduk!

Hrvatski klub ispustio je prednost 2:0 iz prvog meča, odnosno 3:0 u ukupnom zbiru, i to protiv trećeplasiranog tima malteškog prvenstva prošle sezone!

Hajduk - Gzira 1:3 (1:0) /prvi meč 2:0/

Na početku večeri, domaćin je samouveren istrčao pred oko 20.000 gledalaca na Poljudu, vođen podrškom tribina i mišlju da je "overio" plasman još na Malti.

Još tada, Splićani su uveliko planirali dvomeč protiv letonskog Ventspilsa u drugoj rundi.

I revanš u četvrtak počeo je kako su igrači Siniše Oreščanina planirali, jer je Libanac Basel Žradi u 7. minutu obradovao stadion golom za 1:0 i ukupnih 3:0 za hrvatskog predstavnika.

Međutim, ko je mogao da pretpostavi da će sat "i kusur" kasnije, Hajduk upasti u potpunu paniku, bez ideje da li da se brani ili da napada posle golova Maltežana.

Da scenario bude "holivudski", kada je hrvatski predstavnik pomislio da je prošao i da se provukao porazom 1:2, doživeo je šokantan gol u dubokoj nadoknadi vremena!

Gzira je prvi gol postigla u 57. minutu, udarcem Džefersona glavom pored trojice defanzivaca domaćih, a drugi je dala u 69. minutu, makazicama "Konea" koje su zaledile dalmatinski stadion.

A onda, kada se činilo da Maltežani nemaju snagu da još jednom zaprete, Kone je ponovo pogodio u 96. minutu i udarcem sa 20 metara zaokružio jednu od najvećih blamaža u istoriji nekadašnjeg šampiona SFR Jugoslavije i Hrvatske, kao i učesnika grupne faze Lige šampiona devedesetih.

Dakle, Gzira će igrati protiv Ventspilsa!

Nije gotovo dok sudija ne odsvira kraj, ali Splićani kao da su u revanšu sa Gzirom junajted zaboravili na to nepisano fudbalsko pravilo, pa je oko 20.000 ljudi na Poljudu istrpelo neviđeno poniženje. Hajduk je posle pobede od 2:0 na Malti i vođstva od 1:0 u revanšu dopustio sebi da nosevima zapara oblake nad Dalmacijom, primi tri komada i ispadne već u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope – 1:3 za Gziru!

Apsolutni junak meča bio je Ben Hamed Kone, 31-godišnji napadač iz Obale Slonovače, koji se tokom cele karijere motao po ispod prosečnim klubovima poput sofijske Slavije, Voluntarija, Feronikelija, Nojšatela i ostalih timova čiji renome ne može ni da priđe Hajdukovom.

Ali posle tog ranog gola Libanca Basela Žradija za 1:0, Bili su verovatno već počeli da razmišljaju gde će posle utakmice uz piće da proslave pobedu. Umesto toga, verovatno će narednih dana izbegavati da izađu na ulicu, pošto ih je vrlo liminitara ekipa Gzire osramotila na Poljudu, iako u prvom poluvremenu ni Gzira nije odavala utisak ekipe koja bi mogla makar da zapreti Hajduku.

Međutim, nisu ni gosti sa Malte doputovali u Dalmaciju samo da bi prošetali Dioklecijanovom palatom. Kad im se prilika ukazala potrudili su se da zakuvaju. Prvo je Žeferson u skoku bio viši od trojice Hajdukovih igrača i glavom pogodio za 1:0, da bi muk na Poljudu zavladao u 69. minutu kada je Ben Hamed Kone akrobatskim makazicama postigao jedan od najatraktivnijh golova prvog kola kvalifikacija za Ligu Evrope.

Domaća publika u grču. Srećom po hrvatskog predstavnika, u grču i fudbaleri Gzire. Grču od umora. Jednostavno, Maltežani nisu ekipa koja bi mogla da odigra 90 minuta iole ozbiljnog fudbala, pa su posle tog drugog gola, kad se očekivalo da će krenuti na sve ili ništa, jedva uspevali da ostanu na nogama. Od Hajduka se ipak očekivala nekakva reakcija, bilo je čak i prilika da se drugim golom otkloni svaka dilemma oko prolaza dalje, ali kao da ni Splićani nisu znali šta im je činiti. Ni napred. Ni skoz pozadi. Tako neodlučni morali su da budu kažnjeni.

Ben Hamed Kome u ŠESTOM minutu sudijske nadoknade! Još jedan fenomenalan gol. I istorijska bruka Hajduka. Sramota.

Senzacija: Partizan umesto u Škotsku ide u Vels! Partizan menja plan puta, jer su "nomadi" napravili senzaciju u Škotskoj.

Au…

Ozbiljna iznenađenja dogodila su se u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, a jedno od njih tiče se direktno Partizana. Već viđeni protivnik crno-belih na startu evropskog puta – Kilmarnok, poražen je kod kuće od Konah Kveja i "parni valjak" će umesto u Škotskoj narednog četvrtka igrati u Velsu.

Ekipa koja je prošle sezone zauzela treće mesto u Premijer ligi Velsa, bila je bolja u Kilmarnoku 2:0 (0:0) i na taj način uspela je da anulira, a ztatim i prestigne prednost koju su Škoti stekli pre sedam dana u Rilu.

Konah Kvej od trofeja ima osvojen samo jedan kup Velsa. U evropskim utakmicama je domaćin u Rilu, jer stadion "Disajd Koledž" ne ispunjava standarde UEFA i kapaciteta je svega 1420 mesta.

Kalum Moris je bio strelac prvog gola u 50, dok je na 2:0 povisio Majkl Vajld iz penala u 80. Prekršaj za najstrožu kaznu skrivio je Stjuart Findlej, koji je tom prilikom zaradio crveni karton.

Ni Velšani nisu kompletni završili utakmicu. Protiv Partizana u prvom meču pravo nastupa neće imati Rajan Vignal, jer je u 85. minutu dobio drugi žuti karton.

"Nomadi" su u sezoni 2016/2017 igrali protiv Vojvodine u kvalifikacijama za Ligu Evrope i poraženi su u obe utakmice (2:1 i 1:0).

Menadžer je Škot Endi Morison, a ekipa je uglavnom sastavljena od Engleza i Velšana. Tu su još dva Irca, Amerikanac…

Prva utakmica između Partizana i Konah Kveja igra se 25. jula u Rilu, a revanš je 1. avgusta u Beogradu.       

Budućnost pokerom golova do Ukrajine! Glazgov ubedljiv uz dva gola Džermejna Defoa.

Lider estonskog prvenstva bio je previše za Radnički, petoplasirana Trans Narva ipak je u uvodnih 19 kola osvojila čak 29 bodova manje, ali koliko je u stvari loša objasnila joj je Budućnost, koja je posle sigurnih 2:0 u gostima i na stadionu Pod Goricom pokazala da je za klasu bolja ekipa i pobedom od 4:1 zakazala meč sa ukrajinskom Zorjom u drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope.

Miloš Vučić je već u trećem minutu gostima potvrdio da nemaju šta da traže u Crnoj Gori da bi do kraja meča mrežu Estonaca tresli i Dušan Bakić, Mihailo Perović i rezervista Dejan Zarubica, samo dva minuta nakon što je ušao u igru.

Što se tiče ostalih utakmica koje su se igrale od 20.45 izdvojićemo i ubedljivih 6:0 Glazgov Rendžersa protiv nejakog Sent Džozefsa za ukupnih 10:0 protiv tima sa Gibraltara. Istina, čak i škotski mediji pišu da su tri gola Rendžersi postigli iz ofsajd pozicija, ali to neće izbrisati het-trik Alfreda Moralesa, ni dva gola prekaljenog asa Džermejna Defoa, koga zaista nismo navikli da gledamo ovako rano u sezoni.

Timovi iz Gibraltara imali su tu nesreću da izvuku i Legiju iz Varšave, koja je bila rival FK Evrope. Na gostavanju se doduše igrala sa ugledom kluba (0:0), ali pred domaćin navijačima četa Aleksandra Vukovića to sebi nije smela da dozvoli. Dva gola Karlitosa i jedan Arvidasa Novikovasa za rutinskih 3:0. Marko Vešović je odigrao svih 90 minuta za Poljake, Ivan Obradović se još uigrava sa novim saigračima.

Norveški Molde, protivnik Čukaričkog u drugom kolu kvalifikacija, mogao je sebi da dozvoli da posle 7:1 na domaćem terenu odmori na gostovanju kod Rejkjavika - 0:0.

Rezultati 1. kola kvalifikacija:

Tobol (Kazahstan) - Ženez Eš (Luksemburg) 1:1 (prva utakmica 0:0)
Kairat (Kazahstan) - Široki Brijeg (BiH) 2:1 (prvi meč 2:1)
Makedonija GP (Severna Makedonija) - Alaškert (Jermenija) 0:3 (prvi meč 1:3)
Teuta (Albanija) - Ventspils (Letonija) 1:0 (prvi meč 0:3)
Inter Turku (Finska) - Brondbi (Danska) 2:0 (prvi meč 1:4)
Levadija (Estonija) - Stjarnan (Island) 3:2 *produžeci (prvi meč 1:2)
RFS Letonija - Olimpija (Slovenija) 0:2 (prvi meč 3:2)
Rovanijemi (Finska) - Aberdin (Škotska) 1:2 (prvi meč 1:2)
Univerzitatea Krajova (Rumunija) - Sabail (Azerbejdžan) 3:2 (prvi meč 3:2)
Dinamo Minsk (Belorusija) - Lepaja (Letonija) 1:2 (prvi meč 1:1)
Levski (Bugarska) - Ružomberok (Slovačka) 2:0 (prvi meč 2:0)
Apolon (Kipar) - Kauno Žalgiris (Litvanija) 4:0 (prvi meč 2:0)
Krakovija (Poljska) - Dunajska Streda (Slovačka) 2:2 *produžeci(prvi meč 1:1)
Hagesund (Norveška) - Kliftonvil (S. Irska) 5:1 (prvi meč 1:0)
Milsami (Moldavija) - FSCB (Rumunija) 1:2 (prvi meč 0:2)
Nefči Baku (Azerbejdžan) - Speranta (Moldavija) 6:0 (prvi meč 3:0)
Petrokub (Moldavija) - AEK Larnaka (Kipar) 0:1 (prvi meč 0:1)
Torpedo Kutaisi (Gruzija) - Ordabasi (Kazahstan) 0:2 (prvi meč 0:1)
Vaduz (Lihtenštajn) - Brejdablik (Island) 2:1 (prvi meč 0:0)
Žalgiris (Litvanija) - Honved (Mađarska) 1:1 (prvi meč 1:3)
Zrinjski (BiH) - Akademija Pandev (S. Makedonija) 3:0 (prvi meč 3:0)
Hapoel Ber Ševa (Izrael) - Laci (Albanija) 1:0 (prvi meč 1:1)
Niderkorn (Luksemburg) - Kork Siti (Irska) 1:2 (prvi meč 2:0)
Engordani (Andora) - Dinamo Tbilisi (Gruzija) 0:1 (prvi meč 0:6)
Toršavn (Farska Ostrva) - Krusejders (S. Irska) 2:3 (prvi meč 0:2)
Hajduk Split (Hrvatska) - Gzira (Malta) 1:3 (prvi meč 2:0)
Hibernijans (Malta) - Soligorsk (Belorusija) 0:1 (prvi meč 0:1)
Kukeši (Albanija) - Debrecin (Mađarska) 1:1 (prvi meč 0:3)
MOL Fehervar (Mađarska) - Zeta (Crna Gora) 0:0 (prvi meč 5:1)
Mura (Slovenija) - Makabi Haifa (Izrael) 2:3 (prvi meč 0:2)
Norčeping (Švedska) - Sent Patriks (Irska) 2:1 (prvi meč 2:0)
Škupi (Makedonija) - Pjunik (Jermenija) 1:2 (prvi meč 3:3)
Vitebsk (Belorusija) - KuPS (Finska) 1:1 (prvi meč 0:2)
Balimena (S. Irska) - Malme (Švedska) 0:4 (prvi meč 0:7)
Budućnost (Crna Gora) - Narva (Estonija) 4:1 (prvi meč 2:0)
Domžale (Slovenija) - Balzan (Malta) 1:0 (prvi meč 4:3)
Kilmarnok (Škotska) - Konahs Kvej (Vels) 0:2 (prvi meč 2:1)
Radnički Niš (Srbija) - Flora (Estonija) 2:2 (prvi meč 0:2)
Rendžers (Škotska) - Sent Džozefs (Gibraltar) 6:0 (prvi meč 4:0)
Trnava (Slovačka) - Radnik Bijeljina (BiH) 2:0, produžeci su u toku (prvi meč 0:2)
Rejkjavik (Island) - Molde (Norveška) 0:0 (prvi meč 1:7)
Legija (Poljska) - Evropa (Gibraltar) 3:0 (prvi meč 0:0)
Šamrok Rovers (Irska) - Bran (Norveška) 2:1 (prvi meč 2:2)

odigrano u sredu

Čikura (Gruzija) - Fola Eš (Luksemburg) 2:1 (prvi meč 4:2)

odigrano u utorak

Banants (Jermenija) - Čukarički (Srbija) 0:5 (prvi meč 0:3)
Klaksvik (Farska Ostrva) - Riterjaj (Litvanija) 0:0 (prvi meč 1:1)
Titograd (Crna Gora) - CSKA Sofija (Bugarska) 0:0 (prvi meč 0:4)

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar