''Алуминиј'': Најаве готово нереалне

Гашењем струје 10. јула угашен је и “Алуминиј” д. д. Мостар. Најаве о покретању производње у погону анода, љеваоници, а посебно електролизи су нереалне и служе политичарима за куповину времена и ублажавање очитог гњева међу радницима, потврдили су добро упућени стручњаци о рад ове фирме.  

Босна и Херцеговина 18.07.2019 | 21:44
''Алуминиј'': Најаве готово нереалне
Док предсједник ХДЗ и ХНС Драган Човић те чланови формираног Кризног одбора “Алуминија” у свакој прилици истичу поновно покретање производње у бившем гиганту, добро упућени сматрају да је то далеко од реалности.

“Алуминијева” производња анода је могућа за властиту електролизу, али није конкурентна на свјетском тржишту. Како је електролиза угашена, тако је по мишљењу, добро упућених у стање у “Алуминију”, али и свјетске прилике у алуминијској индустрији, сама идеја ирационална, пише Клиx.

Љеваоница пак има смисла ако се ради рециклажа, међутим “Алуминиј” то није радио. Увозио се “руски крути уложак” који се топио и мијешао с квалитетнијим алуминијем произведеним у властитој електролизи. Тако му се подизао квалитет, али и тада је то било с губитком. Како сада нема властитог алуминија, неће се рус мијешати с русом, ироничан је закључак. 

Сурову истину о тренутној позицији угашене компаније казала је крајем прошле седмице федерална министарка финансија Јелка Милићевић утврдивши како је сва имовина “Алуминија” под хипотеком

– Не може се ићи у стечај без намирења обавеза и стечајне масе – изјавила је министарка те додала како власништво “Алуминија” заправо није његово власништво, да је према ономе што је познато, вриједност имовине око 156 милиона КМ, док дугови износе више од 400 милиона КМ.

Основни проблем данас су судбине радника, њих око 900, навиклих на изнадпросјечна примања, кредитно оптерећени с око 12 милиона КМ. Занимљиво је да су представници Синдиката “Алуминија” иступили из Кризног одбора, којем је очито један од циљева смирити тензије и радничко незадовољство усмјерити што даље од мостарске улице Кнеза Домагоја.

(Клиx)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Хаха

19.07.2019 05:39

То човиц преузима нови власник јасно ко дан

ОДГОВОРИТЕ