''Aluminij'': Najave gotovo nerealne

Gašenjem struje 10. jula ugašen je i “Aluminij” d. d. Mostar. Najave o pokretanju proizvodnje u pogonu anoda, ljevaonici, a posebno elektrolizi su nerealne i služe političarima za kupovinu vremena i ublažavanje očitog gnjeva među radnicima, potvrdili su dobro upućeni stručnjaci o rad ove firme.  

Bosna i Hercegovina 18.07.2019 | 21:44
''Aluminij'': Najave gotovo nerealne
Dok predsjednik HDZ i HNS Dragan Čović te članovi formiranog Kriznog odbora “Aluminija” u svakoj prilici ističu ponovno pokretanje proizvodnje u bivšem gigantu, dobro upućeni smatraju da je to daleko od realnosti.

“Aluminijeva” proizvodnja anoda je moguća za vlastitu elektrolizu, ali nije konkurentna na svjetskom tržištu. Kako je elektroliza ugašena, tako je po mišljenju, dobro upućenih u stanje u “Aluminiju”, ali i svjetske prilike u aluminijskoj industriji, sama ideja iracionalna, piše Klix.

Ljevaonica pak ima smisla ako se radi reciklaža, međutim “Aluminij” to nije radio. Uvozio se “ruski kruti uložak” koji se topio i miješao s kvalitetnijim aluminijem proizvedenim u vlastitoj elektrolizi. Tako mu se podizao kvalitet, ali i tada je to bilo s gubitkom. Kako sada nema vlastitog aluminija, neće se rus miješati s rusom, ironičan je zaključak. 

Surovu istinu o trenutnoj poziciji ugašene kompanije kazala je krajem prošle sedmice federalna ministarka finansija Jelka Milićević utvrdivši kako je sva imovina “Aluminija” pod hipotekom

– Ne može se ići u stečaj bez namirenja obaveza i stečajne mase – izjavila je ministarka te dodala kako vlasništvo “Aluminija” zapravo nije njegovo vlasništvo, da je prema onome što je poznato, vrijednost imovine oko 156 miliona KM, dok dugovi iznose više od 400 miliona KM.

Osnovni problem danas su sudbine radnika, njih oko 900, naviklih na iznadprosječna primanja, kreditno opterećeni s oko 12 miliona KM. Zanimljivo je da su predstavnici Sindikata “Aluminija” istupili iz Kriznog odbora, kojem je očito jedan od ciljeva smiriti tenzije i radničko nezadovoljstvo usmjeriti što dalje od mostarske ulice Kneza Domagoja.

(Klix)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Haha

19.07.2019 07:39

To čovic preuzima novi vlasnik jasno ko dan

ODGOVORITE