Вашингтон: ''САД желе да помогну''

Сједињене Америчке Државе не сматрају да је питање Косова завршено, него мисле да треба да се постигне договор који је прихватљив и за Београд и за Приштину, а то је наравно и наша позиција, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић послије разговора са америчким савјетником за националну безбједност Џоном Болтоном у Вашингтону.

Србија 18.07.2019 | 21:30
Вашингтон: ''САД желе да помогну''
"Болтон је говорио да САД желе да помогну да се дође до решења, ми смо спремни да учествујемо у дијалогу, али неко треба да изврши притисак на Приштину да укине таксе", рекао је Дачић за РТС.

Без обзира што неки наши људи мисле да се позиција САД према Косову није довољно промијенила, што бисмо ми вољели да је она принципијелно другачија што се тиче независности Косова, ми то не можемо да промијенимо, али се ипак нешто промијенило, казао је шеф дипломатије.

"Оно што се променило то је да САД више не прате тај, како је Болтон рекао, аутопилот спољне политике од пре 20, 30 година и да граде креативан приступ да се нађе компромисно решење", нагласио је Дачић.

Дачић, који је учествовао на Министарској конференцији о унапређењу вјерских слобода која се одржава у Вашингтону, оциенио је да је значајно што је до састанка са Болтоном дошло зато што, како каже, није примао друге министре који су дошли у Вашингтон, већ само оне који су од значаја за неке приоритете америчке спољне политике, што потврђује да је проналажење компромисног решења за КиМ високо на листи спољнополитичких приоритета администрације америчког предсједника.

"Састанак је био изузетно користан, разменили смо мишљење о блокади дијалога где они знају да проблем није у Београду него у Приштини и да ће покушати да учине све што могу да се тај дијалог одблокира", рекао је Дачић.

За Србију је, како је додао, то веома битно зато што сматрају да треба да буду укинуте таксе да би дошло до наставка дијалога. 

"Они сматрају да би проналажење компромисног решења било од значаја за регионалну стабилност, а самим тим се налази високо на линији спољнополитичких приоритета САД", навео је он.

Дачић је казао да су током разговора са Болтоном за Србију изречене позитивне оцјене о ономе што Србија ради.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар