Vašington: ''SAD žele da pomognu''

Sjedinjene Američke Države ne smatraju da je pitanje Kosova završeno, nego misle da treba da se postigne dogovor koji je prihvatljiv i za Beograd i za Prištinu, a to je naravno i naša pozicija, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poslije razgovora sa američkim savjetnikom za nacionalnu bezbjednost Džonom Boltonom u Vašingtonu.

Srbija 18.07.2019 | 21:30
Vašington: ''SAD žele da pomognu''
"Bolton je govorio da SAD žele da pomognu da se dođe do rešenja, mi smo spremni da učestvujemo u dijalogu, ali neko treba da izvrši pritisak na Prištinu da ukine takse", rekao je Dačić za RTS.

Bez obzira što neki naši ljudi misle da se pozicija SAD prema Kosovu nije dovoljno promijenila, što bismo mi voljeli da je ona principijelno drugačija što se tiče nezavisnosti Kosova, mi to ne možemo da promijenimo, ali se ipak nešto promijenilo, kazao je šef diplomatije.

"Ono što se promenilo to je da SAD više ne prate taj, kako je Bolton rekao, autopilot spoljne politike od pre 20, 30 godina i da grade kreativan pristup da se nađe kompromisno rešenje", naglasio je Dačić.

Dačić, koji je učestvovao na Ministarskoj konferenciji o unapređenju vjerskih sloboda koja se održava u Vašingtonu, ocienio je da je značajno što je do sastanka sa Boltonom došlo zato što, kako kaže, nije primao druge ministre koji su došli u Vašington, već samo one koji su od značaja za neke prioritete američke spoljne politike, što potvrđuje da je pronalaženje kompromisnog rešenja za KiM visoko na listi spoljnopolitičkih prioriteta administracije američkog predsjednika.

"Sastanak je bio izuzetno koristan, razmenili smo mišljenje o blokadi dijaloga gde oni znaju da problem nije u Beogradu nego u Prištini i da će pokušati da učine sve što mogu da se taj dijalog odblokira", rekao je Dačić.

Za Srbiju je, kako je dodao, to veoma bitno zato što smatraju da treba da budu ukinute takse da bi došlo do nastavka dijaloga. 

"Oni smatraju da bi pronalaženje kompromisnog rešenja bilo od značaja za regionalnu stabilnost, a samim tim se nalazi visoko na liniji spoljnopolitičkih prioriteta SAD", naveo je on.

Dačić je kazao da su tokom razgovora sa Boltonom za Srbiju izrečene pozitivne ocjene o onome što Srbija radi.

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar