НБА пијаца, дивизија Централ...

Милвоки жели титулу, Индијана сложила узбудљиву екипу, Чикаго би у плеј-оф! Ко је дошао, ко отишао, од кога се доста очекује. . . ?

Кошарка 18.07.2019 | 23:30
НБА пијаца, дивизија Централ...
ЧИКАГО БУЛС

Нови уговори: Рајан Арћидијаконо (две године, 6.000.000 долара)

Дошли: Тадеус Јанг (три године, 43.600.000 долара), Томас Саторански (три године, 30.000.000 долара), Лук Корне (две године, непознат износ)

Драфт: Коби Вајт (седми пик), Денијел Гефорд (38. пик)

Отишли: Робин Лопез (Милвоки), Шакил Херисон (?), Вејн Селден (?), Тимоти Луваву-Кабаро (?), Волтер Лимон (?)

Чикаго се надао нешто бољем пику на драфту, али је био један од губитника лутрије, па је опет завршио на седмом месту. Кажемо, опет, јер је у претходне две године такође имао седми пик, а њиме је покупио Лаурија Марканена и Вендела Картера који би, заједно с Зеком Лавином, морали да буду ударни двојац Булса у следећој сезони. Самим тим и ове се године навијачи Чикага надају да ће њихов седми пик, плејмејкер Коби Вајт, бити погодак те да ће попунити место на којем је екипа прошле сезоне била најслабија.

А да би то место попунили на најбољи начин, у Чикагу су се одлучили на довођење Томаса Саторанског. Дуго су се за Булсе везивали неки други плејмејкери, али се показало како су Малколм Брогдон и ТериРозијер били прескупи или недостижни, а Патрик Беверли се уместо за повратак у родни град одлучио на повратак у Клиперсе те „гањање“ наслова с Каваијем Ленардом и Полом Џорџом.

Довођење Саторанског је показало како Чикагова управа сматра да већ има у екипи играче који би могли да буду носиоци игре, а чешки кошаркаш се добро уклапа у смер којим Булси иду. Довољно је млад (27 година), у Вашингтону је показао да зна да разигра екипу, а опет не тражи превелику улогу и моћи ће да се 'склони у страну' ако и када Вајт сазри. За потпуну равнотежу на плејмејкерској позицији Булси су вратили Рајана Арћидијакона који се раније показао као добар системски играч.

Чикаго је довео још само једно појачање – ветеранску сигурност под кошем ће донети Тадеус Јанг и тако на неки начин заменити Робина Лопеза који је отишао да игра с братом Бруком у Милвоки. Јанг је захвалан играч који доноси стабилност на обе стране рекета и од кога Картер може доста тога да научи. Дошао је и Лук Корне, који је раније у Њујорку показао да је занимљив играч.

Булси нису пуно улагали што и није чудно када се зна да велике уговоре имају Лавин и Ото Портер. Чикаго је само заокружио екипу која има потенцијала за борбу за осмо место и плеј-оф. Сада је на њима да покажу стабилност.

КЛИВЛЕНД КАВАЛИРС

Нови уговори: -

Дошли: -

Драфт: Даријус Гарленд (пети пик), Дајлан Виндлер (26. пик), Кевин Портер (30. пик)

Отишли: Џеј-Ар Смит (?), Маркис Крис (?), Ченинг Фрај (?), Ник Стаускас (?), Џејлен Џоунс (?)

У Кливленду су се одлучили на чекање до следећег лета како би направили неке промене у тиму. Нико нови није дошао у клуб, нити је понуђен нови уговор неком од играча којима је прошли истицао. Кавалирси једноставно морају да прочисте збрку у свлачионици која је настала за време друге ере Леброна Џејмсау клубу.

Покушали су они да направе нешто по том питању овог лета, али нису успели. Највећа им је идеја била да искористе 5. пик на драфту, те да направе неки трејд којим би се поздравили с неким од непотребних играча с високим уговорима, а таквих им не недостаје. Но, нико није загризао па су на крају драфтовали ДаријусаГарланда што је мало чудно, јер он игра на истој позицији као њихов претходни избор Колин Секстон у којег су се клели да ће водити екипу у следећем раздобљу.

Кливленд тако у следећу сезону улази с бековским двојцем Секстон – Гарланд које ће вероватно тестирати као носиоце игре, значајну улогу ће имати Чеди Осман, а враћа се и Кевин Лав. Хрватски центар Анте Жижићће добити прилику баш као и неки други играчи, али је најважније чекање следећег лета. Тада истичу уговору Тристану Томпсону, Брендону Најту. Џордану Кларксону, Лерију Ненсу, Џону Хенсону и МетјууДелаведови. Они ће заједно зарадити више од 80.000.000 долара у следећој сезони.

ДЕТРОИТ ПИСТОНС

Нови уговори: -

Дошли: Дерик Роуз (две године, 15.000.000 долара), Тони Снел (трејд, Милвоки), Маркиф Морис (две године, 7.400.000 долара), Тим Фрејзијер (једна година, 2.000.000 долара)

Драфт: Секу Думбоја (15. пик), Дејвидас Сирвидис (37. пик), Џордан Боун (57. пик)

Отишли: Исмаел Смит (Вашингтон), Вејн Елингтон (Њујорк), Глен Робинсон (Голден Стејт), Џон Леуер (Милвоки), Заза Пачулија (?), Хозе Калдерон (?)

Још једна екипа која овог лета није била превише активна, и то зато што није имала превише могућности за активност. Детроит је 'заробљен' уговорима Блејка Грифина, Андреа Драмонда и Реџија Џексона, који ће заједно у следећој сезони зарадити око 80.000.000 долара, а који не могу екипи да донесу било шта друго осим борбе за осмо место Истока. С друге стране, њих тројица су превише добри да би тим могао да се танкује и бори се за што бољу позицију на драфту. Кад је већ тако, онда су Пистонси направили неке козметичке промене у чекању на бољу будућност.

У трејду с Милвокијем су довели Тонија Снела који није врхунски крилни играч, али ће Пистонсима сигурно донети побољшање у односу на играче које су до сада имали на позицији ниског крила. Дошао је и Дерик Роуз који је имао одличну позицију у Минесоти и који би, ако настави с добрим играма, могао и да истисне Џексона из стартне поставе или да га барем натера да буде што ефективнији у креирању напада Пистонса.

Остатак ростера је више-мање остао исти, а треба споменути и како се Детроит одлучио на ризик, те на драфту узео Француза Секу Думбоју и то искључиво на рачун физикалија у поређењу с Јанисом Адетокунбом. Но, Думбоја прошле сезоне у Лиможу заиста није показао ништа или готово ништа. Има тек 18 година, али био би велики успех за Детроит када би дошао и до 50% онога што Јанис тренутно ради.

ИНДИЈАНА ПЕЈСЕРС

Нови уговори: Едмонд Самнер (три године, 6.500.000 долара)

Дошли: Малколм Брогдон (четири године, 85.000.000 долара), Џереми Ламб (три године, 31.500.000 долара), Ти-Џеј Ворен (трејд, Финикс), Ти-Џеј Меконел (две године, 7.000.000 долара)

Драфт: Гога Битадзе (18)

Отишли: Бојан Богдановић (Јута), Тадеус Јанг (Чикаго), Дерен Колисон (крај каријере), Тајрики Еванс (суспензија), Кори Џозеф (Сакраменто), Весли Метјуз (Милвоки), Кајл Оквин (Филаделфија)

Након три екипе у овој дивизији које нису пуно мењале, дошли смо до једне која је направила вишеструке промене у ростеру. Довољно је рећи да три члана стартне петорке нису више у Индијани, баш као ни три важна играча с клупе. Но, Пејсерси су направили сасвим добар посао и задржали се у статусу екипе која припада горњем дому Истока.

Индијана је желела да задржи Бојана Богдановића, а можда и Тадеуса Јанга, али су Јута и Чикаго понудили превише за њих. И онда су се окренули 'плану Б'. Од Финикса су практично за џабе добили Ти-Џеја Ворена, а из Милвокија су довели Малколма Брогдона који би могао да буде велико појачање. Он би се могао савршено да се надопуњава с Виктором Оладипом када се најбољи играч Пејсерса опорави након повреде – Брогдон може да креира напад, али и својим добрим шутем да омогући Оладипу више простора за улаз под кош, јер ниједна одбрана Брогдона не сме оставити самог. Добро појачање би могао бити и ЏеремиЛамб који је оживео своју каријеру у Шарлоту, а само је питање како ће тренер Нејт Мекмилан све сложити.

Но, Мекмилан је прави мајстор и не сумњамо даће он успети да пронађе неко решење, а Индијана би могла да игра брзо, јако брзо и на тај начин да створи предност над противницима. Биће јако важно видети у којем ће се стању Оладипо вратити након повреде, али и може ли Мајлс Тарнер да направи додатни искорак у каријери – он је програмиран да уз Оладипа носи игру екипе следећих година, али је прошле сезоне до плеј-офа показао својеврсну стагнацију у игри. Онда је проиграо, показао да зна и може, а сада мора да потврди да такву игру може да пружа током целе сезоне.

Индијана ће у сезону ући с Домантасом Сабонисом на позицији 'четворке'. Он је до сада углавном улазио као замена за Тарнера, а у оним минутима које су играли заједно нису одавали да би то могла бити добра комбинација под кошем. Но, Пејсерси верују да њих двојица могу бити нека врста „твин тауерса“, а ако експеримент не успе увек остаје трејд – Сабонис је на руки уговору и има вредност у НБА лиги па се Индијана ту налази у „вин-вин“ ситуацији. Ако Литванац проигра – супер, ако не – за њега ће добити нешто добро.

Пејсерси би могли да буду једна од најузбудљивијих екипа у лиги. Брогдон, Оладипо, Лемб, Сабонис, Тарнеруз Ворена, Арона Холидеја, Ти-Џеја Лифа, Гогу Битадзеа, Дага Мекдермота. Обратите пажњу на њих.

И да, ово је тим који на ростеру има три играча с Ти-Џеј иницијалима: ту су Меконел, Ворен и Лиф. Само у Америци.

МИЛВОКИ БАКС

Нови уговори: Крис Мидлтон (пет година, 178.000.000 долара), Брук Лопез (четири године, 52.000.000 долара), Џорџ Хил (три године, 29.000.000 долара)

Дошли: Робин Лопез (две године, 9.700.000 долара), Весли Метјуз (две године, 5.200.000 долара), Танасис Адетокунбо (две године, 3.000.000 долара)

Драфт: -

Отишли: Малколм Брогдон (Индијана), Тони Снел (Детроит), Никола Миротић (Барселона), Тим Фрејзијер (Детроит), Пау Гасол (?)

Милвоки је одлучио да заигра на све или ништа с више-мање истом екипом као што је то био случај у прошлој сезони. Раније су освојили прво место на Истоку после регуларног дела сезоне, имали МВП-ја у лику ЈанисаАдетокунба да би их Торонто зауставио у финалу конференције. Сада мисле да могу да направе најмање корак даље с готово истом екипом.

Велико је питање било исплати ли се Крису Мидлтону дати максимални уговор, односно да ли је он капацитет за другог играча шампионског тима. Потписник ових редова је сумњичав у тако нешто, али у Милвокију нису били, па су одмах на почетку прелазног рока Мидлтону исплатили 178 милиона долара за следећих пет сезона. Одмах су потписали и Брука Лопеза, који се савршено уклопио у њихов систем игре, а како је овог центра тражило доста других екипа, онда су га реално ипак мало и преплатили. Но, очигледно су ова двојица били приоритет.

Када се то догодило једноставно није остало довољно новца за Малколма Брогдона који је отишао у Индијану. Бакси су још раније дали велики уговор Ерику Бледсоу који је потпуно подбацио у плеј-офу и који мора значајно да поправи игру у најважнијим тренуцима како се не би показало да је то један од најгорих уговора у НБА лиги. Брогдонов учинак ће покушати да надомести Џорџ Хил, који је играо јако добро у другом делу прошле сезоне, а лепу су помоћ добили потписавши два ветерана, Веслија Метјуза и РобинаЛопеза. Отишао им је и Никола Миротић, али у плеј-офу се ни он није наиграо, па тренер Мајк Буденхолзерреално сматра да његов учинак може да надомести Ерсан Иљасова. Јако је важно за Баксе то што су успели на ростеру да задрже Стерлинга Брауна и Пета Конагтона који су се раније показали као јако добри у својим задацима.

Милвоки је дубок, јако дубок и реално је први фаворит за наслов победника Истока. Торонто је остао без Каваја Ленарда, Бостон без Кајрија Ирвинга и Ала Хорфорда, а Филаделфија и Индијана су се потпуно пресложили. Бакси морају доћи барем до наслова првака конференције, а чињеница да су јако уиграни, те да имају врхунског тренера ставља их и у круг оних који се могу да се надају наслову првака. А свакако би морали да буду барем близу, јако близу врху – Јанису, наиме, уговор истиче за две године. А знамо колико је врхунских играча овог лета променило клубове.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар