NBA pijaca, divizija Central...

Milvoki želi titulu, Indijana složila uzbudljivu ekipu, Čikago bi u plej-of! Ko je došao, ko otišao, od koga se dosta očekuje. . . ?

Košarka 18.07.2019 | 23:30
NBA pijaca, divizija Central...
ČIKAGO BULS

Novi ugovori: Rajan Arćidijakono (dve godine, 6.000.000 dolara)

Došli: Tadeus Jang (tri godine, 43.600.000 dolara), Tomas Satoranski (tri godine, 30.000.000 dolara), Luk Korne (dve godine, nepoznat iznos)

Draft: Kobi Vajt (sedmi pik), Denijel Geford (38. pik)

Otišli: Robin Lopez (Milvoki), Šakil Herison (?), Vejn Selden (?), Timoti Luvavu-Kabaro (?), Volter Limon (?)

Čikago se nadao nešto boljem piku na draftu, ali je bio jedan od gubitnika lutrije, pa je opet završio na sedmom mestu. Kažemo, opet, jer je u prethodne dve godine takođe imao sedmi pik, a njime je pokupio Laurija Markanena i Vendela Kartera koji bi, zajedno s Zekom Lavinom, morali da budu udarni dvojac Bulsa u sledećoj sezoni. Samim tim i ove se godine navijači Čikaga nadaju da će njihov sedmi pik, plejmejker Kobi Vajt, biti pogodak te da će popuniti mesto na kojem je ekipa prošle sezone bila najslabija.

A da bi to mesto popunili na najbolji način, u Čikagu su se odlučili na dovođenje Tomasa Satoranskog. Dugo su se za Bulse vezivali neki drugi plejmejkeri, ali se pokazalo kako su Malkolm Brogdon i TeriRozijer bili preskupi ili nedostižni, a Patrik Beverli se umesto za povratak u rodni grad odlučio na povratak u Kliperse te „ganjanje“ naslova s Kavaijem Lenardom i Polom Džordžom.

Dovođenje Satoranskog je pokazalo kako Čikagova uprava smatra da već ima u ekipi igrače koji bi mogli da budu nosioci igre, a češki košarkaš se dobro uklapa u smer kojim Bulsi idu. Dovoljno je mlad (27 godina), u Vašingtonu je pokazao da zna da razigra ekipu, a opet ne traži preveliku ulogu i moći će da se 'skloni u stranu' ako i kada Vajt sazri. Za potpunu ravnotežu na plejmejkerskoj poziciji Bulsi su vratili Rajana Arćidijakona koji se ranije pokazao kao dobar sistemski igrač.

Čikago je doveo još samo jedno pojačanje – veteransku sigurnost pod košem će doneti Tadeus Jang i tako na neki način zameniti Robina Lopeza koji je otišao da igra s bratom Brukom u Milvoki. Jang je zahvalan igrač koji donosi stabilnost na obe strane reketa i od koga Karter može dosta toga da nauči. Došao je i Luk Korne, koji je ranije u Njujorku pokazao da je zanimljiv igrač.

Bulsi nisu puno ulagali što i nije čudno kada se zna da velike ugovore imaju Lavin i Oto Porter. Čikago je samo zaokružio ekipu koja ima potencijala za borbu za osmo mesto i plej-of. Sada je na njima da pokažu stabilnost.

KLIVLEND KAVALIRS

Novi ugovori: -

Došli: -

Draft: Darijus Garlend (peti pik), Dajlan Vindler (26. pik), Kevin Porter (30. pik)

Otišli: Džej-Ar Smit (?), Markis Kris (?), Čening Fraj (?), Nik Stauskas (?), Džejlen Džouns (?)

U Klivlendu su se odlučili na čekanje do sledećeg leta kako bi napravili neke promene u timu. Niko novi nije došao u klub, niti je ponuđen novi ugovor nekom od igrača kojima je prošli isticao. Kavalirsi jednostavno moraju da pročiste zbrku u svlačionici koja je nastala za vreme druge ere Lebrona Džejmsau klubu.

Pokušali su oni da naprave nešto po tom pitanju ovog leta, ali nisu uspeli. Najveća im je ideja bila da iskoriste 5. pik na draftu, te da naprave neki trejd kojim bi se pozdravili s nekim od nepotrebnih igrača s visokim ugovorima, a takvih im ne nedostaje. No, niko nije zagrizao pa su na kraju draftovali DarijusaGarlanda što je malo čudno, jer on igra na istoj poziciji kao njihov prethodni izbor Kolin Sekston u kojeg su se kleli da će voditi ekipu u sledećem razdoblju.

Klivlend tako u sledeću sezonu ulazi s bekovskim dvojcem Sekston – Garland koje će verovatno testirati kao nosioce igre, značajnu ulogu će imati Čedi Osman, a vraća se i Kevin Lav. Hrvatski centar Ante Žižićće dobiti priliku baš kao i neki drugi igrači, ali je najvažnije čekanje sledećeg leta. Tada ističu ugovoru Tristanu Tompsonu, Brendonu Najtu. Džordanu Klarksonu, Leriju Nensu, Džonu Hensonu i MetjuuDelavedovi. Oni će zajedno zaraditi više od 80.000.000 dolara u sledećoj sezoni.

DETROIT PISTONS

Novi ugovori: -

Došli: Derik Rouz (dve godine, 15.000.000 dolara), Toni Snel (trejd, Milvoki), Markif Moris (dve godine, 7.400.000 dolara), Tim Frejzijer (jedna godina, 2.000.000 dolara)

Draft: Seku Dumboja (15. pik), Dejvidas Sirvidis (37. pik), Džordan Boun (57. pik)

Otišli: Ismael Smit (Vašington), Vejn Elington (Njujork), Glen Robinson (Golden Stejt), Džon Leuer (Milvoki), Zaza Pačulija (?), Hoze Kalderon (?)

Još jedna ekipa koja ovog leta nije bila previše aktivna, i to zato što nije imala previše mogućnosti za aktivnost. Detroit je 'zarobljen' ugovorima Blejka Grifina, Andrea Dramonda i Redžija Džeksona, koji će zajedno u sledećoj sezoni zaraditi oko 80.000.000 dolara, a koji ne mogu ekipi da donesu bilo šta drugo osim borbe za osmo mesto Istoka. S druge strane, njih trojica su previše dobri da bi tim mogao da se tankuje i bori se za što bolju poziciju na draftu. Kad je već tako, onda su Pistonsi napravili neke kozmetičke promene u čekanju na bolju budućnost.

U trejdu s Milvokijem su doveli Tonija Snela koji nije vrhunski krilni igrač, ali će Pistonsima sigurno doneti poboljšanje u odnosu na igrače koje su do sada imali na poziciji niskog krila. Došao je i Derik Rouz koji je imao odličnu poziciju u Minesoti i koji bi, ako nastavi s dobrim igrama, mogao i da istisne Džeksona iz startne postave ili da ga barem natera da bude što efektivniji u kreiranju napada Pistonsa.

Ostatak rostera je više-manje ostao isti, a treba spomenuti i kako se Detroit odlučio na rizik, te na draftu uzeo Francuza Seku Dumboju i to isključivo na račun fizikalija u poređenju s Janisom Adetokunbom. No, Dumboja prošle sezone u Limožu zaista nije pokazao ništa ili gotovo ništa. Ima tek 18 godina, ali bio bi veliki uspeh za Detroit kada bi došao i do 50% onoga što Janis trenutno radi.

INDIJANA PEJSERS

Novi ugovori: Edmond Samner (tri godine, 6.500.000 dolara)

Došli: Malkolm Brogdon (četiri godine, 85.000.000 dolara), Džeremi Lamb (tri godine, 31.500.000 dolara), Ti-Džej Voren (trejd, Finiks), Ti-Džej Mekonel (dve godine, 7.000.000 dolara)

Draft: Goga Bitadze (18)

Otišli: Bojan Bogdanović (Juta), Tadeus Jang (Čikago), Deren Kolison (kraj karijere), Tajriki Evans (suspenzija), Kori Džozef (Sakramento), Vesli Metjuz (Milvoki), Kajl Okvin (Filadelfija)

Nakon tri ekipe u ovoj diviziji koje nisu puno menjale, došli smo do jedne koja je napravila višestruke promene u rosteru. Dovoljno je reći da tri člana startne petorke nisu više u Indijani, baš kao ni tri važna igrača s klupe. No, Pejsersi su napravili sasvim dobar posao i zadržali se u statusu ekipe koja pripada gornjem domu Istoka.

Indijana je želela da zadrži Bojana Bogdanovića, a možda i Tadeusa Janga, ali su Juta i Čikago ponudili previše za njih. I onda su se okrenuli 'planu B'. Od Finiksa su praktično za džabe dobili Ti-Džeja Vorena, a iz Milvokija su doveli Malkolma Brogdona koji bi mogao da bude veliko pojačanje. On bi se mogao savršeno da se nadopunjava s Viktorom Oladipom kada se najbolji igrač Pejsersa oporavi nakon povrede – Brogdon može da kreira napad, ali i svojim dobrim šutem da omogući Oladipu više prostora za ulaz pod koš, jer nijedna odbrana Brogdona ne sme ostaviti samog. Dobro pojačanje bi mogao biti i DžeremiLamb koji je oživeo svoju karijeru u Šarlotu, a samo je pitanje kako će trener Nejt Mekmilan sve složiti.

No, Mekmilan je pravi majstor i ne sumnjamo daće on uspeti da pronađe neko rešenje, a Indijana bi mogla da igra brzo, jako brzo i na taj način da stvori prednost nad protivnicima. Biće jako važno videti u kojem će se stanju Oladipo vratiti nakon povrede, ali i može li Majls Tarner da napravi dodatni iskorak u karijeri – on je programiran da uz Oladipa nosi igru ekipe sledećih godina, ali je prošle sezone do plej-ofa pokazao svojevrsnu stagnaciju u igri. Onda je proigrao, pokazao da zna i može, a sada mora da potvrdi da takvu igru može da pruža tokom cele sezone.

Indijana će u sezonu ući s Domantasom Sabonisom na poziciji 'četvorke'. On je do sada uglavnom ulazio kao zamena za Tarnera, a u onim minutima koje su igrali zajedno nisu odavali da bi to mogla biti dobra kombinacija pod košem. No, Pejsersi veruju da njih dvojica mogu biti neka vrsta „tvin tauersa“, a ako eksperiment ne uspe uvek ostaje trejd – Sabonis je na ruki ugovoru i ima vrednost u NBA ligi pa se Indijana tu nalazi u „vin-vin“ situaciji. Ako Litvanac proigra – super, ako ne – za njega će dobiti nešto dobro.

Pejsersi bi mogli da budu jedna od najuzbudljivijih ekipa u ligi. Brogdon, Oladipo, Lemb, Sabonis, Tarneruz Vorena, Arona Holideja, Ti-Džeja Lifa, Gogu Bitadzea, Daga Mekdermota. Obratite pažnju na njih.

I da, ovo je tim koji na rosteru ima tri igrača s Ti-Džej inicijalima: tu su Mekonel, Voren i Lif. Samo u Americi.

MILVOKI BAKS

Novi ugovori: Kris Midlton (pet godina, 178.000.000 dolara), Bruk Lopez (četiri godine, 52.000.000 dolara), Džordž Hil (tri godine, 29.000.000 dolara)

Došli: Robin Lopez (dve godine, 9.700.000 dolara), Vesli Metjuz (dve godine, 5.200.000 dolara), Tanasis Adetokunbo (dve godine, 3.000.000 dolara)

Draft: -

Otišli: Malkolm Brogdon (Indijana), Toni Snel (Detroit), Nikola Mirotić (Barselona), Tim Frejzijer (Detroit), Pau Gasol (?)

Milvoki je odlučio da zaigra na sve ili ništa s više-manje istom ekipom kao što je to bio slučaj u prošloj sezoni. Ranije su osvojili prvo mesto na Istoku posle regularnog dela sezone, imali MVP-ja u liku JanisaAdetokunba da bi ih Toronto zaustavio u finalu konferencije. Sada misle da mogu da naprave najmanje korak dalje s gotovo istom ekipom.

Veliko je pitanje bilo isplati li se Krisu Midltonu dati maksimalni ugovor, odnosno da li je on kapacitet za drugog igrača šampionskog tima. Potpisnik ovih redova je sumnjičav u tako nešto, ali u Milvokiju nisu bili, pa su odmah na početku prelaznog roka Midltonu isplatili 178 miliona dolara za sledećih pet sezona. Odmah su potpisali i Bruka Lopeza, koji se savršeno uklopio u njihov sistem igre, a kako je ovog centra tražilo dosta drugih ekipa, onda su ga realno ipak malo i preplatili. No, očigledno su ova dvojica bili prioritet.

Kada se to dogodilo jednostavno nije ostalo dovoljno novca za Malkolma Brogdona koji je otišao u Indijanu. Baksi su još ranije dali veliki ugovor Eriku Bledsou koji je potpuno podbacio u plej-ofu i koji mora značajno da popravi igru u najvažnijim trenucima kako se ne bi pokazalo da je to jedan od najgorih ugovora u NBA ligi. Brogdonov učinak će pokušati da nadomesti Džordž Hil, koji je igrao jako dobro u drugom delu prošle sezone, a lepu su pomoć dobili potpisavši dva veterana, Veslija Metjuza i RobinaLopeza. Otišao im je i Nikola Mirotić, ali u plej-ofu se ni on nije naigrao, pa trener Majk Budenholzerrealno smatra da njegov učinak može da nadomesti Ersan Iljasova. Jako je važno za Bakse to što su uspeli na rosteru da zadrže Sterlinga Brauna i Peta Konagtona koji su se ranije pokazali kao jako dobri u svojim zadacima.

Milvoki je dubok, jako dubok i realno je prvi favorit za naslov pobednika Istoka. Toronto je ostao bez Kavaja Lenarda, Boston bez Kajrija Irvinga i Ala Horforda, a Filadelfija i Indijana su se potpuno presložili. Baksi moraju doći barem do naslova prvaka konferencije, a činjenica da su jako uigrani, te da imaju vrhunskog trenera stavlja ih i u krug onih koji se mogu da se nadaju naslovu prvaka. A svakako bi morali da budu barem blizu, jako blizu vrhu – Janisu, naime, ugovor ističe za dve godine. A znamo koliko je vrhunskih igrača ovog leta promenilo klubove.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar