Може доћи до великих промјена

Предсједник Управног одбора Форума за етничке односе и угледни политички аналитичар из Београда Душан Јањић упозорава да у БиХ врло брзо може бити ситуација да неће бити потребно формирање Савјета министара већ разговори о новом конституисању односа у изборној сфери и у сфери одлучивања у БиХ.

Република Српска 18.07.2019 | 12:02
Може доћи до великих промјена
"Претпостављам да је Додикова стратегија да се сад, за пар дана, кад му се заврши мандат предсједавајућег Предсједништва БиХ, полако врати тамо гдје су моћ и утицај и да га неко други замјени у Предсједништву БиХ, али то неће ићи само по његовој вољи. Дакле, прво је питање да ли ће Додик остати у Предсједништву БиХ или ће се вратити у Бањалуку да буде премијер", каже Јањић у интервјуу порталу Инсајдер.

Оно што је на нивоу БиХ нерашчишћено, по Јањићу, јесте и однос Бакира Изетбеговића и Дениса Звиздића у СДА, као и умијешаност Турске.

"У оном моменту кад Звиздић нађе довољно снаге да настави оно што ради и да мање слуша Турску, а више слуша потребе БиХ и захтјеве ЕУ и САД, мислим да је ствар ријешена. Тада ће доћи до конституисања заједничких органа, а ако не, онда то води ка једном одложеном процесу који ће на крају резултирати новим изборима. То је први процес. Други је много важнији и почео је са протестима грађана, од протеста групе Правда за Давида до протеста у Сарајеву против неефикасности правосуђа који је, на крају, ескалирао у ситуацију у коју се укључио и министар безбједности БиХ Драган Мектић. То су ствари које очигледно треба да дозову памети и охрабре људе из правосуђа да почну да процесуирају и политичаре", сматра Јањић.

Упитан да ли вјерује да ће садашње правосуђе у БиХ почети процесуира политичаре због криминала и корупције, он одговара:

"Па, могло би се рећи да се иза свега што сам навео ваља оно што у Албанији зову „нарко држава“. У БиХ нема толико наркотика, али има и тога, има финансирања и одласка у ратове у трећим земљама, има ту и трговине оружјем, много корупције, веза политичара са екстремизмом и организованим криминалом. То би могло да убрза све процесе, да створи критичну масу у друштву у коме ће превладати осјећај свих грађана БиХ о сопственој угрожености. Ако се то догоди, онда ћемо врло брзо имати ситуацију да неће бити потребно формирање Савјета министара већ разговори о новом конституисању односа у изборној сфери и у сфери одлучивања у БиХ",

Осврћући се на стање у БиХ, неформирање Савјета министара БиХ, Јањич сматра да је привремена криза.

"Структурална криза у БиХ је оно што заправо тражи озбиљне стратегије и промјене у уставном систему, изборима и томе слично. То негдје у перспективи, за годину или двије, води ка ономе што су неки назвали Дејтоном 2, али и неком новом облику договора заинтересованих страних сила, политичара и јавности у БиХ и региону.", каће Јањић.

Што се тиче садашње кризе, она виси о концу и има два сегмента.

"Један је конституисање власти на заједничком нивоу и то је очигледно у застоју из два разлога. Први разлог је реална снага Милорада Додика да успорава процес или да га блокира на одређено вријеме, а други је нејасна политика ХДЗ-а БиХ и потпуно немушти одговори хрватског премијера Андреја Пленковића. Очигледно је да је Загреб затечен развојем догађаја око избора Жељка Комшића, а и није се толико бавио Херцеговином. Мислим да ће их освијестити догађаји око мостарског „Алуминија“. Освијестиће их трошкови када желе да се играју Херцег-Босне јер им је то сада дошло на наплату. Осим тога, не треба заборавити ни то да је потребно врло мало да се промијени однос снага па да Додик, на примјер, изгуби власт и у Републици Српској", казао је Јањић.

(БН)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Пеперминт

18.07.2019 10:15

Ја вец двадесетак година слусам о тим променама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

18.07.2019 11:38

И тако ти Јањићу заради.дест марака пљујући по Додику

Name

Зеко

19.07.2019 21:30

Сви смо ми ј...на странка пријатељу без обзира гдје и на којој страни били сви само гледају свој интерес а нико народ.Најсвјезији је Алуминиј па уназад на стотине фирмиви предузеца они не могу окрецити колко је Тито направио....

Name

Куки

18.07.2019 10:29

Ис твојих уста у бозије уси

ОДГОВОРИТЕ
Name

Децко

18.07.2019 10:49

Додик никад неце изгубити власт у Р. Српској! Веци је од Тите!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре дечко

18.07.2019 12:09

Дечко још си мален да би могао размишљати својом главом.

Name

Ре

18.07.2019 12:17

Добар коментар , сад је он твоје рачуне вјероватно платио , мани се политике и политичара.

Name

Куно Куново

18.07.2019 22:05

Јесте по висини,нема збора,као дрзавник према Тити на нивоу дјеч.јаслица.

Name

брецало

18.07.2019 11:04

Господине аналитицару анализирајте ви ким а не бих ми и сами знамо да бих парламент као лос паприкас зато млади и одлазе па се ви позабавите ким имате дацица пјеваца вулина струцњака и вуцица водју то ви аналитицару анализирајте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

18.07.2019 11:17

Мозе и доцице кад-тад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

УСА

18.07.2019 11:40

Стручњак , све сами аналитицари .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Видовити БЕЛО ЦРНИ маг

18.07.2019 11:48

Јањицу пропо си тотално.Слабо бацас пасуљ или лосе цитас.Пробај гледати преко неке рибе или узми пиле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гавро

18.07.2019 12:50

Тако је Јањицу. Денис Звиздиц је миљеник запада и једини политицар у БиХ који прица дипломатским језиком. Бакир је лукав и неце му препустити контролу, вец минорне улоге гдје год то мозе

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

18.07.2019 13:16

Ни у попзицоји ни у власти невидим ниједног мудрог и јаког цовјека који мозе да несто промијени.И док се политицари препуцавају ,људи одлазе и одлазе... Одлазе сви који нецему вриједе и које политика бас пуно и неитересује.Остају они који су се некако окористили о политику или они који би да се окористе.. Ста и када додју неки нови на власт.Хоцели се ста промијенити???

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоран

18.07.2019 18:20

Није ми јасно да тако Велики струцњак за медјунационалне односе окривљује Додика за блокаду формирања власти на нивоу БиХ кад и лаик зна да опструкцију врсе Босњацке политицке партије, или и он као и Босњаци мисле да Срби треба да иду у НАТО и да се иселимо у Србију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

18.07.2019 19:42

Срби треба да иду из Босне. Једноставно им није мјесто ту, неприродно страно тијело. Сви треба да селе из Босне.

Name

Бејха је пропао пројекат

19.07.2019 08:37

Аналитичар чије се ни једно предвиђање није обистинило._Брат Близанац оног Трифуновића такође аналитичара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младен

20.07.2019 00:31

Ауу, набацао преглед некаквих догадјања задњих 5 година, нас госпон Јањиц, а смисао свега тога, ух није цудо кад сопствени људи помазу униставању сопственог народа, цццц...

ОДГОВОРИТЕ