ЛШ: Сутјеска шокирала Словаке! И још...

Спектакл у Никшићу – Сутјеска елиминисала Слован! Сутјеска после извођења пенала елиминисала Слован из Братиславе, а фудбалери Сарајева нису успели да изненаде Селтик у квалификацијама за Лигу шампиона.  ДРАМА: Црногорци после РУЛЕТА прошли први пут од 2010. године! Луда пенал серија у Никшићу и славље над Слованом. На ово у Црној Гори чекају пуних девет година. . .  Никшићани не умиру тако лако: Сутјеска опет у надокнади, па на пенале до историјског успеха крај Бистрице! Шофранац и голман Гиљен хероји црногорског тима! Испао још један носилац: Ово су могући ривали Звезде! Изненађење и у Румунији! Прочитајте ко су потенцијални противници црвено-белих у 3. колу квалификација.

Фудбал 17.07.2019 | 23:24
ЛШ: Сутјеска шокирала Словаке! И још...
У Никшићу је победник морао да буде одлучен тек у пенал-серији, пошто је после 120 минута резултат био 1:1.

Такав исход је забележен и у првом дуелу екипа Сутјеске и Слована, у Словачкој.

Чинило се да су гости ближи победи, пошто су од 49. минута били у предности, голом Андража Шпорара.

Ипак, у надокнади времена Александар Софранац је успео да постигне изједначујући погодак и обезбеди продужетак.

Како у додатних пола сата игре није било голова, приступило се извођењу једанаестераца, у ком су више нерава имали домаћи фудбалери.

За Слован су наступили Александар Гаврић и Дејан Дражић, који је и успео да промаши пенал.

Какав подвиг Сутјеске!

Пре седам дана у Братислави у 95. минуту Дамир Којашевић је изједначио резултат на 1:1, да би ове вечери у Никшићу у 93. минуту то урадио Александар Шофранац.

Уследили су продужеци, у којима није било голова, па луда пенал серија у којој су гости промашили чак три једанаестерац, међу њима и наш Дејан Дражић. Прилику да обезбеди пролаз за Сутјеску у последњој серији имао је Булатовић, међутим промашио је и дао наду Словану да може даље...

Међутим, Андраш Шпорар је лоше шутирао и послао Сутјеску у 2. коло квалификација!

Претходно је нападач из Словеније постигао оба гола за Слован у овом двомечу, међутим на крају је био трагичар своје екипе која је имала далеко већа очекивања у овим квалификацијама, посебно после добре сезоне у Словачкој.

Црногорски шампиони исправили су негативан тренд клубова из ове земље пошто од 2010. године нико није прошао даље од почетне рунде квалификација.

Последњи пре њих то је урадио Рудар Пљевља у сезони 2010/11, када је "избацио" Тре Фиори (Сан Марино) у првом колу, па испао од Литекса (Бугарска)

Клубови из Црне Горе су квалификације почињали из првог или другог кола, али без обзира на то одмах су заустављани на почетној тачки у Лиги шампиона: Могрен, Рудар, Титоград, Будућност двапут, док се Сутјеска зауставила да јој вечерас не буде трећи пут.

У првом мечу пројектил Дамира Пиксија Којашевића за блажу аритмију Слованових навијача. У реваншу Александар Шофранац, да их и дефинитивно пошаље у болничку постељу. Сутјеска је на стадиону крај Бистрице остварила историјски успех елиминисавши Слован из Братиславе бољим извођењем пенала - 3:2!

Регуларни ток меча прве рунде квалификација за Лигу шампиона завршен је резултатом 1:1, пошто је Сутјеска као на индиго папиру пресликала завршницу из меча у Словачкој: Тада је додуше Којашевић евроголом са 25 метара разочарао Слован, у Никшићу је то урадио Александар Шофранац, некадашњи штопер Јавора. Играо је после и за Ријеку, Серкл Бриж, Сарајево, али нигде се није прославио, да би се затим вратио у црногорски фудбал и вечерас израстао у јунака Никшића. Рођени Цетињанин је у трећем минуту судијске надокнаде – кад је већ и голман Сутјеске Владан Гиљен био у казненом простору ривалу чекајући лопту после корнера - погодио за 1:1 и тиме изборио продужетке.

Пошто у њима није било голова прешло се на пенале, а ту је баш Гиљен дочекао свој тренутак славе одбранивши два једанаестерца гостима, онај кључни у последњој петој серији за ерупцију радости крај Бистрице.

Сутјеска је тако стигла до историјског успеха, пошто изузев Интертото купа никада није добила европски двомеч. Испадала је редом од Партизана из Минска (2009. године), Шерифа из Тираспоља (2013. и 2014), Дебрецина (2015), Левског (2017), па прошле сезоне и од Астане (квалификације за Лигу шампиона) и јерменског Алашкерта (квалификације за Лигу Европе).

Неко је морао то да плати. Сломило се на Словану.

Наредни противник Сутјеске биће АПОЕЛ из Никозије. Ако би га прошли, мада би то већ било прворазредно изненађење, изабраници Николе Пеце Ракојевића можда би у трећем колу могли да се укрсте и са Црвеном звездом. Знаћемо већ после првих мечева друге рунде такмичења, јер ће се после њих, а пре реванша, обавити жреб.

Испао још један носилац: Ово су могући ривали Звезде! Изненађење и у Румунији! Прочитајте ко су потенцијални противници црвено-белих у 3. колу квалификација.

Догодила су се два изненађења у уводној фази квалификација за Лигу шампиона, после које је Звезда сазнала списак могућих ривала на жребу за треће коло у понедељак.

Повлашћени при извлачењу куглица биће Ајакс, Селтик, Копенхаген, Динамо Загреб, БАТЕ Борисов и АПОЕЛ. Уједно, то су потенцијални ривали Звезде.

Највеће "тумбање" у среду је доживео АПОЕЛ, који је искористио кикс два носиоца.

Бугарски шампион, Лудогорец, и овог лета се саплео у дуелу против Мађара, али није био једини повлашћени који је завршио учешће у првој рунди.

Казахстански првак, Астана, такође је био међу носиоцима и такође је испао.

Некадашњи учесник групне фазе најјачег такмичења пао је у Румунији, у двомечу против Клужа, иако је у првој утакмици победио 1:0.

Клуж - Астана 3:1 (2:1) /резултат прве утакмице 0:1/

Иако је екипа репрезентативца Србије Антонија Рукавине и голмана Ненада Ерића прва дала гол у Румунији (у 4. минуту), француски нападач Билел Омрани погодио је два пута за тријумф домаћих, у 10. и 73. минуту.

Уз аутогол гостију у 26. минуту, то је било довољно да Клуж изненади фаворита и да закаже свој двомеч против Макабија у другом колу квалификација.

У току меча у Клужу, умало је испао још један фаворит, БАТЕ Борисов, али је на терену пољског првака Пјаста гол одлуке у 87. минуту дао дефанзивац Захар Волков и спречио још једно изненађење...

Српски интернационалци Александар Филиповић и Слободан Симовић одиграли су цео меч за БАТЕ, док је Немања Милић ушао са клупе при неповољном резултату на полувремену (1:0).

Пајст је имао пласман "у џепу", али је пао у последњих десет минута меча. 

БАТЕ је побегао са "гиљотине" уз велики допринос Француза Ервена Мукама, јер је он у 83. минуту из пенала дао гол и казнио грешку голмана Пјаста, који је претходно скривио једанаестерац и "погурао" свој тим ка елиминацији.

С обзиром на овакав епилог у Румунији и Бугарској, АПОЕЛ се померио за два места унапред и постао могући ривал Звезде у трећем колу.

Подсетимо, за Кипране је у уторак голом дебитовао доскорашњи дефанзивац Црвене звезде Вујадин Савић. Он ће имати право наступа у наставку квалификација.

Идеалан сценарио за Звезду: Астана испала, БАТЕ и Вујадин Савић могући ривали, ПАОК остао први испод црте! Клуж избацио Казахстанце. БАТЕ окренуо у Пољској.

У једном тренутку забринули смо се да ће се ситуација одвијати можда и превише добро по Црвену звезду. Јер обично се сматра да је најбоље да уочи жреба испадне што већи број фаворита. Али вечерас се толико тога одвијало на неочекиван начин да је претила опасност да добијемо контраефекат. На крају ипак најбољи могући сценарио за црвено-беле. Астана је испала, али је БАТЕ Борисов окренуо резултат на гостовању код Пјаста и спречио могућност да ПАОК улети међу носиоце пред жреб за треће коло квалификација за Лигу шампиона.

У преводу, то значи да ће српски шампион на жребу, заказаном између две Звездине утакмице против Хелсинкија, моћи да извуче Ајакс, Селтик, Копенхаген, Динамо Загреб, БАТЕ Борисов и највећег добитника вечерашњих мечева – АПОЕЛ из Никозије. Иначе нови клуб дојучерашњег Звездиног капитена Вујадина Савића, који је уочи вечерашњих мечева био други испод црте која раздваја носиоце од неносиоца. 

Али како је прво испао Лудогорец, први тим испод црте, а затим Астана, коју је Клуж савладао 3:1 и тако надокнадио гол заостаткла из Казахстана, АПОЕЛ се уздигао до групе носиоца. 

Наравно, све ово под условом да сви фаворити прођу ривале у другом колу квалификација. Први је дакле да Звезда избаци Хелсинки, који је данас остао без понајбољег играча Ласија Лапалајнена. Ајакс то друго коло ни не игра, Селтик има лак посао против естонског Номе Каљуа, Копенхаген се неће ознојити против велшког Њу Сејнтса, Динамо Загреб за ривала има грузијски Сабуртало, БАТЕ ће се већ намучити јер иде на норвешки Розенборг, док је АПОЕЛ фаворит против бољег из меча Сутјеске и Слована (у току).

ПАОК се као шампион Грчке такође прикључује у трећем колу кваликација, али свакако неће моћи на Звезду, што је добро и због квалитета и због добро познатих непријатељских односа две навијачке групе.

Што се самих утакмица тиче, БАТЕ је ходао по ивици амбиса, пошто је Јакуб Червински довео Пјаст у вођство од 1:0 што је био резултат који је пољског првака водио даље. Међутим, потпуни крах Пољака у самој завршници. Прво је Ервин Мукан у 82. минуту са пенала погодио за 1:1 и чинило се тада да идемо у продужетке, али је БАТЕ преко Захара Волкова успео да избегне ту непријаност и све заврши у регуларном току меча. У 87. минуту погодак 21-годишњег фудбалера који значи и да ће наши Александар Филиповић, Слободан Симовић (обојица одиграли свих 90 минута) и Немања Милић (на терену од 57. минута) наставити такмичење у Лиги шампиона.

Астана није била те среће, пошто јој се у Клужу вратило за све оне тренутке који су у првом мечу ишли у корист Казахстанаца. У Румунији потпуна контра. Два гола је Клуж постигао голове после одбитака о противничке фудбалере и на крају славио са 3:1 што је било доста после 0:1 у првом мечу. Тај трећи, одлучујући гол, иначе свој други на мечу, Билел Омрани је постигао у 73. минуту када су Астани и дефинитивно потонуле све лађе.

Марибор се прошетао кроз Људски врт, Валур дошао на стрељање! Исландски представник без шансе и у реваншу.

Славио је без икаквих проблема Марибор на Исланду пре само седам дана, а исти исход виђен је и вечерас у Словенији. На Људском врту готово да смо гледали Викторију пред голом Валура, који на крају може да буде задовољан што се кући враћа са само два примљена гола, 2:0 (2:0).

Од самог старта утакмице било је јасно да ћемо и вечерас гледати борбу између „мачке и миша“. Квалитет је био на страни домаће екипе, која је већ у 4. минуту могла да поведе, али је Хотић погодио пречку. Ипак, седам минута касније прилика није пропуштена, па је Рок Кронаветер након прелепе повратне лопте Хотића само проследио лопту у мрежу.

Нису се Словенци ни ту зауставили, већ су желели да присутним навијачима подаре још разлога за славље. И оно се десило у 32. минуту захваљујући сјајном Маркосу Таваресу, бразилском фудбалеру који је још од 2008. године у Марибору и који је један од ретких странаца који је остао „птица станарица“ у неком од клубова из региона.

Просто је право чудо како је гол Тавареса уједно био и последњи на овој утакмици. Испромашивали су се фудбалери Марибора, редом су ту покушавали Врховец, Пожег, Хотић, но лопта једноставно није хтела у мрежу. На крају је Валур могао ни крив ни дужан да дође до почасног гола, али је за мало непрецизан био Ласе Петри у 90. минуту утакмице.

Марибор ће се у другом колу квалификација састати са АИК-ом из Стокхолма, који је раније данас успео да преокрене резултат против Арарата из Јерменије и прође даље.

ЛИГА ШАМПИОНА, КВАЛИФИКАЦИЈЕ - 1. КОЛО (РЕВАНШ МЕЧЕВИ)

Уторак

Шкендија - Номе Каљу 1:2 (0:1)   /први меч 1:0/
/Ибраими 62 - Уге 6, Лилију 90+1/

Сабуртало - Шериф 1:3 (0:3)  /први меч 3:0/
/Роловић 59 - Латифи 3, Маргелишвили 8аг, Тамбе 11/

ХБ Торшавн - Хелсинки  2:2 (1:0)  /први меч 0:3/
/Пингел 17, Андерсен 56 - Риски 60, 77/

Валета - Ф91 Диделанж 1:1 (1:0)  /први меч 2:2/
/Фонтанела 35 - Покар 59/

Црвена звезда - Судува 2:1 (2:0)  /први меч 0:0/
/Боаћи 4, Марин 29 – Топчагић 90+6/

Фероникели – ТНС 0:1 (0:0)   /први меч 2:2/
/Ебе 67/

Среда

Рига - Дандалк 0:0 (0:0), након пенала 4:5 /први меч 0:0/

АИК - Арарат Јерменија 3:1 (0:0) /први меч 1:2/
/Гојтом 47, 52, Ларсон 62 - Кобијалко 77/

Карабаг - Партизани 2:0 (0:0) /први меч 0:0/
/Озобић 52, Кинтана 94/

Розенборг - Линфилд 4:0 (1:0) /први меч 2:0/
/Конрадсен 20, 51, Акинтола 69, Хеланд 85/

Лудогорец - Ференцварош 2:3 (1:2) /први меч 1:2/
/Терзијев 24, Хеистер 69аг - Каратин 17, Шкварка 21, Нгуен 48/

Клуж – Астана 3:1 (2:1) /први меч 0:1/
/Омрани 10, 73, Постников 26аг – Муртазајев 4/

Пјаст - Бате Борисов 1:2 (1:0) /први меч 1:1/
/Червински 21 – Мукам 82пен; Волков 87/

Марибор - Валур 2:0 (2:0) /први меч 3:0/
/Кронаветер 11, Таварес 32/

Селтик - Сарајево 2:1 (1:0)   /први меч 3:1/
/Кристи 26, Мекгрегор 75 - Татар 62/

Сутјеска – Слован Братислава 1:1 (0:0), пеналима 3:2 /први меч 1:1/
/Шофранац 90+3 – Шпорар 59/

Током среде увече, сазнали смо списак свих потенцијалних противника Црвене звезде у трећем колу квалификација за Лигу шампиона.

Мање од сата касније, дефинисани су сви парови друге рунде, закључно са драматичним пласманом Сутјеске на пенале у Никшићу.

Прочитајте ко ће играти у борби за треће коло:

Клуж (Румунија) - Макаби Тел Авив (Израел)
БАТЕ Борисов (Белорусија) - Розенборг (Норвешка)
Њу Сејнтс (Велс) - Копенхаген (Данска)
Ференцварош (Мађарска) - Валета (Малта)
Дандалк (Република Ирска) - Карабаг (Азербејџан)
Сабуртало (Грузија) - Динамо Загреб (Хрватска)
Селтик (Шкотска) - Номе Каљу (Естонија)
Црвена звезда (Србија) - Хелсинки (Финска)
Сутјеска (Црна Гора) - АПОЕЛ (Кипар)
Марибор (Словенија) - АИК (Шведска)

Утакмице ће бити одигране 23. и 24. јула, а реванши 30. и 31. јула. Црвена звезда и Хелсинки играће у Србији наредне среде, а у Финској недељу дана касније.

Жреб за треће коло заказан је за понедељак, а тада ће се у "стазу шампиона" укључити Ајакс и ПАОК, који је остао први испод црте над којом су повлашћене екипе при извлачењу.

Извор: мондо.рс/Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар