LŠ: Sutjeska šokirala Slovake! I još...

Spektakl u Nikšiću – Sutjeska eliminisala Slovan! Sutjeska posle izvođenja penala eliminisala Slovan iz Bratislave, a fudbaleri Sarajeva nisu uspeli da iznenade Seltik u kvalifikacijama za Ligu šampiona.  DRAMA: Crnogorci posle RULETA prošli prvi put od 2010. godine! Luda penal serija u Nikšiću i slavlje nad Slovanom. Na ovo u Crnoj Gori čekaju punih devet godina. . .  Nikšićani ne umiru tako lako: Sutjeska opet u nadoknadi, pa na penale do istorijskog uspeha kraj Bistrice! Šofranac i golman Giljen heroji crnogorskog tima! Ispao još jedan nosilac: Ovo su mogući rivali Zvezde! Iznenađenje i u Rumuniji! Pročitajte ko su potencijalni protivnici crveno-belih u 3. kolu kvalifikacija.

Fudbal 17.07.2019 | 23:24
LŠ: Sutjeska šokirala Slovake! I još...
U Nikšiću je pobednik morao da bude odlučen tek u penal-seriji, pošto je posle 120 minuta rezultat bio 1:1.

Takav ishod je zabeležen i u prvom duelu ekipa Sutjeske i Slovana, u Slovačkoj.

Činilo se da su gosti bliži pobedi, pošto su od 49. minuta bili u prednosti, golom Andraža Šporara.

Ipak, u nadoknadi vremena Aleksandar Sofranac je uspeo da postigne izjednačujući pogodak i obezbedi produžetak.

Kako u dodatnih pola sata igre nije bilo golova, pristupilo se izvođenju jedanaesteraca, u kom su više nerava imali domaći fudbaleri.

Za Slovan su nastupili Aleksandar Gavrić i Dejan Dražić, koji je i uspeo da promaši penal.

Kakav podvig Sutjeske!

Pre sedam dana u Bratislavi u 95. minutu Damir Kojašević je izjednačio rezultat na 1:1, da bi ove večeri u Nikšiću u 93. minutu to uradio Aleksandar Šofranac.

Usledili su produžeci, u kojima nije bilo golova, pa luda penal serija u kojoj su gosti promašili čak tri jedanaesterac, među njima i naš Dejan Dražić. Priliku da obezbedi prolaz za Sutjesku u poslednjoj seriji imao je Bulatović, međutim promašio je i dao nadu Slovanu da može dalje...

Međutim, Andraš Šporar je loše šutirao i poslao Sutjesku u 2. kolo kvalifikacija!

Prethodno je napadač iz Slovenije postigao oba gola za Slovan u ovom dvomeču, međutim na kraju je bio tragičar svoje ekipe koja je imala daleko veća očekivanja u ovim kvalifikacijama, posebno posle dobre sezone u Slovačkoj.

Crnogorski šampioni ispravili su negativan trend klubova iz ove zemlje pošto od 2010. godine niko nije prošao dalje od početne runde kvalifikacija.

Poslednji pre njih to je uradio Rudar Pljevlja u sezoni 2010/11, kada je "izbacio" Tre Fiori (San Marino) u prvom kolu, pa ispao od Liteksa (Bugarska)

Klubovi iz Crne Gore su kvalifikacije počinjali iz prvog ili drugog kola, ali bez obzira na to odmah su zaustavljani na početnoj tački u Ligi šampiona: Mogren, Rudar, Titograd, Budućnost dvaput, dok se Sutjeska zaustavila da joj večeras ne bude treći put.

U prvom meču projektil Damira Piksija Kojaševića za blažu aritmiju Slovanovih navijača. U revanšu Aleksandar Šofranac, da ih i definitivno pošalje u bolničku postelju. Sutjeska je na stadionu kraj Bistrice ostvarila istorijski uspeh eliminisavši Slovan iz Bratislave boljim izvođenjem penala - 3:2!

Regularni tok meča prve runde kvalifikacija za Ligu šampiona završen je rezultatom 1:1, pošto je Sutjeska kao na indigo papiru preslikala završnicu iz meča u Slovačkoj: Tada je doduše Kojašević evrogolom sa 25 metara razočarao Slovan, u Nikšiću je to uradio Aleksandar Šofranac, nekadašnji štoper Javora. Igrao je posle i za Rijeku, Serkl Briž, Sarajevo, ali nigde se nije proslavio, da bi se zatim vratio u crnogorski fudbal i večeras izrastao u junaka Nikšića. Rođeni Cetinjanin je u trećem minutu sudijske nadoknade – kad je već i golman Sutjeske Vladan Giljen bio u kaznenom prostoru rivalu čekajući loptu posle kornera - pogodio za 1:1 i time izborio produžetke.

Pošto u njima nije bilo golova prešlo se na penale, a tu je baš Giljen dočekao svoj trenutak slave odbranivši dva jedanaesterca gostima, onaj ključni u poslednjoj petoj seriji za erupciju radosti kraj Bistrice.

Sutjeska je tako stigla do istorijskog uspeha, pošto izuzev Intertoto kupa nikada nije dobila evropski dvomeč. Ispadala je redom od Partizana iz Minska (2009. godine), Šerifa iz Tiraspolja (2013. i 2014), Debrecina (2015), Levskog (2017), pa prošle sezone i od Astane (kvalifikacije za Ligu šampiona) i jermenskog Alaškerta (kvalifikacije za Ligu Evrope).

Neko je morao to da plati. Slomilo se na Slovanu.

Naredni protivnik Sutjeske biće APOEL iz Nikozije. Ako bi ga prošli, mada bi to već bilo prvorazredno iznenađenje, izabranici Nikole Pece Rakojevića možda bi u trećem kolu mogli da se ukrste i sa Crvenom zvezdom. Znaćemo već posle prvih mečeva druge runde takmičenja, jer će se posle njih, a pre revanša, obaviti žreb.

Ispao još jedan nosilac: Ovo su mogući rivali Zvezde! Iznenađenje i u Rumuniji! Pročitajte ko su potencijalni protivnici crveno-belih u 3. kolu kvalifikacija.

Dogodila su se dva iznenađenja u uvodnoj fazi kvalifikacija za Ligu šampiona, posle koje je Zvezda saznala spisak mogućih rivala na žrebu za treće kolo u ponedeljak.

Povlašćeni pri izvlačenju kuglica biće Ajaks, Seltik, Kopenhagen, Dinamo Zagreb, BATE Borisov i APOEL. Ujedno, to su potencijalni rivali Zvezde.

Najveće "tumbanje" u sredu je doživeo APOEL, koji je iskoristio kiks dva nosioca.

Bugarski šampion, Ludogorec, i ovog leta se sapleo u duelu protiv Mađara, ali nije bio jedini povlašćeni koji je završio učešće u prvoj rundi.

Kazahstanski prvak, Astana, takođe je bio među nosiocima i takođe je ispao.

Nekadašnji učesnik grupne faze najjačeg takmičenja pao je u Rumuniji, u dvomeču protiv Kluža, iako je u prvoj utakmici pobedio 1:0.

Kluž - Astana 3:1 (2:1) /rezultat prve utakmice 0:1/

Iako je ekipa reprezentativca Srbije Antonija Rukavine i golmana Nenada Erića prva dala gol u Rumuniji (u 4. minutu), francuski napadač Bilel Omrani pogodio je dva puta za trijumf domaćih, u 10. i 73. minutu.

Uz autogol gostiju u 26. minutu, to je bilo dovoljno da Kluž iznenadi favorita i da zakaže svoj dvomeč protiv Makabija u drugom kolu kvalifikacija.

U toku meča u Klužu, umalo je ispao još jedan favorit, BATE Borisov, ali je na terenu poljskog prvaka Pjasta gol odluke u 87. minutu dao defanzivac Zahar Volkov i sprečio još jedno iznenađenje...

Srpski internacionalci Aleksandar Filipović i Slobodan Simović odigrali su ceo meč za BATE, dok je Nemanja Milić ušao sa klupe pri nepovoljnom rezultatu na poluvremenu (1:0).

Pajst je imao plasman "u džepu", ali je pao u poslednjih deset minuta meča. 

BATE je pobegao sa "giljotine" uz veliki doprinos Francuza Ervena Mukama, jer je on u 83. minutu iz penala dao gol i kaznio grešku golmana Pjasta, koji je prethodno skrivio jedanaesterac i "pogurao" svoj tim ka eliminaciji.

S obzirom na ovakav epilog u Rumuniji i Bugarskoj, APOEL se pomerio za dva mesta unapred i postao mogući rival Zvezde u trećem kolu.

Podsetimo, za Kiprane je u utorak golom debitovao doskorašnji defanzivac Crvene zvezde Vujadin Savić. On će imati pravo nastupa u nastavku kvalifikacija.

Idealan scenario za Zvezdu: Astana ispala, BATE i Vujadin Savić mogući rivali, PAOK ostao prvi ispod crte! Kluž izbacio Kazahstance. BATE okrenuo u Poljskoj.

U jednom trenutku zabrinuli smo se da će se situacija odvijati možda i previše dobro po Crvenu zvezdu. Jer obično se smatra da je najbolje da uoči žreba ispadne što veći broj favorita. Ali večeras se toliko toga odvijalo na neočekivan način da je pretila opasnost da dobijemo kontraefekat. Na kraju ipak najbolji mogući scenario za crveno-bele. Astana je ispala, ali je BATE Borisov okrenuo rezultat na gostovanju kod Pjasta i sprečio mogućnost da PAOK uleti među nosioce pred žreb za treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona.

U prevodu, to znači da će srpski šampion na žrebu, zakazanom između dve Zvezdine utakmice protiv Helsinkija, moći da izvuče Ajaks, Seltik, Kopenhagen, Dinamo Zagreb, BATE Borisov i najvećeg dobitnika večerašnjih mečeva – APOEL iz Nikozije. Inače novi klub dojučerašnjeg Zvezdinog kapitena Vujadina Savića, koji je uoči večerašnjih mečeva bio drugi ispod crte koja razdvaja nosioce od nenosioca. 

Ali kako je prvo ispao Ludogorec, prvi tim ispod crte, a zatim Astana, koju je Kluž savladao 3:1 i tako nadoknadio gol zaostatkla iz Kazahstana, APOEL se uzdigao do grupe nosioca. 

Naravno, sve ovo pod uslovom da svi favoriti prođu rivale u drugom kolu kvalifikacija. Prvi je dakle da Zvezda izbaci Helsinki, koji je danas ostao bez ponajboljeg igrača Lasija Lapalajnena. Ajaks to drugo kolo ni ne igra, Seltik ima lak posao protiv estonskog Nome Kaljua, Kopenhagen se neće oznojiti protiv velškog Nju Sejntsa, Dinamo Zagreb za rivala ima gruzijski Saburtalo, BATE će se već namučiti jer ide na norveški Rozenborg, dok je APOEL favorit protiv boljeg iz meča Sutjeske i Slovana (u toku).

PAOK se kao šampion Grčke takođe priključuje u trećem kolu kvalikacija, ali svakako neće moći na Zvezdu, što je dobro i zbog kvaliteta i zbog dobro poznatih neprijateljskih odnosa dve navijačke grupe.

Što se samih utakmica tiče, BATE je hodao po ivici ambisa, pošto je Jakub Červinski doveo Pjast u vođstvo od 1:0 što je bio rezultat koji je poljskog prvaka vodio dalje. Međutim, potpuni krah Poljaka u samoj završnici. Prvo je Ervin Mukan u 82. minutu sa penala pogodio za 1:1 i činilo se tada da idemo u produžetke, ali je BATE preko Zahara Volkova uspeo da izbegne tu neprijanost i sve završi u regularnom toku meča. U 87. minutu pogodak 21-godišnjeg fudbalera koji znači i da će naši Aleksandar Filipović, Slobodan Simović (obojica odigrali svih 90 minuta) i Nemanja Milić (na terenu od 57. minuta) nastaviti takmičenje u Ligi šampiona.

Astana nije bila te sreće, pošto joj se u Klužu vratilo za sve one trenutke koji su u prvom meču išli u korist Kazahstanaca. U Rumuniji potpuna kontra. Dva gola je Kluž postigao golove posle odbitaka o protivničke fudbalere i na kraju slavio sa 3:1 što je bilo dosta posle 0:1 u prvom meču. Taj treći, odlučujući gol, inače svoj drugi na meču, Bilel Omrani je postigao u 73. minutu kada su Astani i definitivno potonule sve lađe.

Maribor se prošetao kroz Ljudski vrt, Valur došao na streljanje! Islandski predstavnik bez šanse i u revanšu.

Slavio je bez ikakvih problema Maribor na Islandu pre samo sedam dana, a isti ishod viđen je i večeras u Sloveniji. Na Ljudskom vrtu gotovo da smo gledali Viktoriju pred golom Valura, koji na kraju može da bude zadovoljan što se kući vraća sa samo dva primljena gola, 2:0 (2:0).

Od samog starta utakmice bilo je jasno da ćemo i večeras gledati borbu između „mačke i miša“. Kvalitet je bio na strani domaće ekipe, koja je već u 4. minutu mogla da povede, ali je Hotić pogodio prečku. Ipak, sedam minuta kasnije prilika nije propuštena, pa je Rok Kronaveter nakon prelepe povratne lopte Hotića samo prosledio loptu u mrežu.

Nisu se Slovenci ni tu zaustavili, već su želeli da prisutnim navijačima podare još razloga za slavlje. I ono se desilo u 32. minutu zahvaljujući sjajnom Markosu Tavaresu, brazilskom fudbaleru koji je još od 2008. godine u Mariboru i koji je jedan od retkih stranaca koji je ostao „ptica stanarica“ u nekom od klubova iz regiona.

Prosto je pravo čudo kako je gol Tavaresa ujedno bio i poslednji na ovoj utakmici. Ispromašivali su se fudbaleri Maribora, redom su tu pokušavali Vrhovec, Požeg, Hotić, no lopta jednostavno nije htela u mrežu. Na kraju je Valur mogao ni kriv ni dužan da dođe do počasnog gola, ali je za malo neprecizan bio Lase Petri u 90. minutu utakmice.

Maribor će se u drugom kolu kvalifikacija sastati sa AIK-om iz Stokholma, koji je ranije danas uspeo da preokrene rezultat protiv Ararata iz Jermenije i prođe dalje.

LIGA ŠAMPIONA, KVALIFIKACIJE - 1. KOLO (REVANŠ MEČEVI)

Utorak

Škendija - Nome Kalju 1:2 (0:1)   /prvi meč 1:0/
/Ibraimi 62 - Uge 6, Liliju 90+1/

Saburtalo - Šerif 1:3 (0:3)  /prvi meč 3:0/
/Rolović 59 - Latifi 3, Margelišvili 8ag, Tambe 11/

HB Toršavn - Helsinki  2:2 (1:0)  /prvi meč 0:3/
/Pingel 17, Andersen 56 - Riski 60, 77/

Valeta - F91 Didelanž 1:1 (1:0)  /prvi meč 2:2/
/Fontanela 35 - Pokar 59/

Crvena zvezda - Suduva 2:1 (2:0)  /prvi meč 0:0/
/Boaći 4, Marin 29 – Topčagić 90+6/

Feronikeli – TNS 0:1 (0:0)   /prvi meč 2:2/
/Ebe 67/

Sreda

Riga - Dandalk 0:0 (0:0), nakon penala 4:5 /prvi meč 0:0/

AIK - Ararat Jermenija 3:1 (0:0) /prvi meč 1:2/
/Gojtom 47, 52, Larson 62 - Kobijalko 77/

Karabag - Partizani 2:0 (0:0) /prvi meč 0:0/
/Ozobić 52, Kintana 94/

Rozenborg - Linfild 4:0 (1:0) /prvi meč 2:0/
/Konradsen 20, 51, Akintola 69, Heland 85/

Ludogorec - Ferencvaroš 2:3 (1:2) /prvi meč 1:2/
/Terzijev 24, Heister 69ag - Karatin 17, Škvarka 21, Nguen 48/

Kluž – Astana 3:1 (2:1) /prvi meč 0:1/
/Omrani 10, 73, Postnikov 26ag – Murtazajev 4/

Pjast - Bate Borisov 1:2 (1:0) /prvi meč 1:1/
/Červinski 21 – Mukam 82pen; Volkov 87/

Maribor - Valur 2:0 (2:0) /prvi meč 3:0/
/Kronaveter 11, Tavares 32/

Seltik - Sarajevo 2:1 (1:0)   /prvi meč 3:1/
/Kristi 26, Mekgregor 75 - Tatar 62/

Sutjeska – Slovan Bratislava 1:1 (0:0), penalima 3:2 /prvi meč 1:1/
/Šofranac 90+3 – Šporar 59/

Tokom srede uveče, saznali smo spisak svih potencijalnih protivnika Crvene zvezde u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona.

Manje od sata kasnije, definisani su svi parovi druge runde, zaključno sa dramatičnim plasmanom Sutjeske na penale u Nikšiću.

Pročitajte ko će igrati u borbi za treće kolo:

Kluž (Rumunija) - Makabi Tel Aviv (Izrael)
BATE Borisov (Belorusija) - Rozenborg (Norveška)
Nju Sejnts (Vels) - Kopenhagen (Danska)
Ferencvaroš (Mađarska) - Valeta (Malta)
Dandalk (Republika Irska) - Karabag (Azerbejdžan)
Saburtalo (Gruzija) - Dinamo Zagreb (Hrvatska)
Seltik (Škotska) - Nome Kalju (Estonija)
Crvena zvezda (Srbija) - Helsinki (Finska)
Sutjeska (Crna Gora) - APOEL (Kipar)
Maribor (Slovenija) - AIK (Švedska)

Utakmice će biti odigrane 23. i 24. jula, a revanši 30. i 31. jula. Crvena zvezda i Helsinki igraće u Srbiji naredne srede, a u Finskoj nedelju dana kasnije.

Žreb za treće kolo zakazan je za ponedeljak, a tada će se u "stazu šampiona" uključiti Ajaks i PAOK, koji je ostao prvi ispod crte nad kojom su povlašćene ekipe pri izvlačenju.

Izvor: mondo.rs/B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar