ЛШ: Мађари разбили Лудогорец! И још...

Ференцварошу се "отвара" пут! Још једно непријатно изненађење за бугарског шампиона.  Опа, испаде Лудогорец! Неуспела Паненка и четири минута надахнућа погурали Ференцварош! Велико разочарање за тим из Разграда и исти такав успех за мађарски тим.  АИК слави Гојтома, Розенборг без проблема одрадио посао! Карабаг прошао даље тријумфом против Партизанија, у Летонији питање победника решено након пенала.

Фудбал 17.07.2019 | 22:01
ЛШ: Мађари разбили Лудогорец! И још...
Већ осам година узастопно подразумева се да је Лудогорец првак Бугарске, а већ друго лето заредом подразумева се да га избацују Мађари!

Прошлог лета, некадашњег учесника групне фазе Лиге шампиона елиминисао је Видеотон у другом колу квалификација. Овог јула, Бугари нису прошли ни прво коло!

Фудбалери Ференцвароша победили су Лудогорец и у реваншу у разграду, чиме су га "дуплим тријумфом" послали у квалификације за Лигу Европе, а себи заказали двомеч против малтешке Валете!

Лудогорец - Ференцварош 2:3 (1:2)

Мађарски шампион сада има више него реалну шансу да уђе у треће коло квалификација, у којем би играо за европску јесен у Лиги Европе или за бараж за Лигу шампиона.

Клуб из Будимпеште последњи пут је играо групну фазу евро-такмичења у сезони 2004/05, када је био учесник групе Купа УЕФА, а у сезони 1995/6 играо је и групу Лиге шампиона (против Ајакса, Реала и Грасхопера).

Овог лета, првак Мађарске поново је у налету, што су у Разграду показали голови украјинског везисте Игора Каратина у 17. минуту и словачког интернационалца Михала Скварке за експресних 0:2 у 21.

Лудогорец је потом смањио заостатак на 1:2, али је пласман Ференцвароша "оверио" Норвежанин Токман "Токи" Нгуен, који је прошле зиме био жеља Партизана. Он је у 48. минуту погодио ударцем са ивице казненог простора и најавио други европски тријумф свог тима овог лета.

Добро смо имали прилике да упознамо Лудогорец после мечева с напим клубовима у квалификацијама, упознали су га многи још боље када је играо групну фазу Лиге шампиона 2016. године, али га у том такмичењу сигурно нећемо гледати предстојеће сезоне. Велики неуспех доживео је тим из Разграда у двомечу с Ференцварошем који је успео да направи изненађење и прође даље с победом у Разграду - 3:2 (2:1)! Сасвим заслужено. 

После 2:1 у Мађарској, Фради је у Разграду практично већ после 21 минута успео да обезбеди пролазак у друго коло, а Лудогорец је испао већ у првом колу квалификација за Лигу шампиона! И играће у другом колу квалификација за Лигу Европе.

А Ференцварош ће играти против Валете у другом колу борбе за Лигу шампиона и тиме себи обезбедио доста лакшег противника од овог што је имао у првом колу. Прилично изненађење, али и потпуно заслужен успех за мађарског представника.

Ово даље значи да се отвара пут АПОЕЛ-у и ПАОК-у да се у случају елиминације БАТЕ-а и Астане прогурају до статуса повлашћених на жребу за треће коло квалификација за ЛШ, што би даље значило и да би могли да буду евентуални ривали Црвеној звезди уколико српски шампион прође Хелсинки, а они своје препреке у другом колу.

Имао је Лудогорец своје шансе, имао је много шанси у првом полувремену. Првих 45 минута су протекли у стилу правог ватромета од фудбала. У првој половини меча, Лудогорец је успео да промаши све и свашта. Да промаши пенал у 29. минуту преко Шверциока (неуспео покушај Паненке по средини, незрело), да погоди стативу, да за мало буде непрецизан из слободног ударца.

Са друге стране, Ференцварош је одрадио посао на максималан начин и већ после 21 минута успео да заврши највећи део посла. Зубков је био расположен за асистенције, поделио је две, а његови саиграчи су у 17. и 21. минуту успели да погоде и ућуткају навијаче у Разграду.

Каратин је довео Ференцварош у предност после одличног скока после корнера, а четири минута касније Шкварка је искористио своју шансу и јако се лепо снашао. Већ тада је било јасно да су Лудогорецу потребна барем четири гола до краја меча што је све само није лак задатак.

До првог је Лудогорец дошао када је погодио Терзијев у 24. минуту, али је промашени пенал Шверциокапотпуни пресекао тај налет тима из Луде шуме. У других 45 минута Лудогорецу је било потребно да да три гола, а да не прими ниједан.

Фради је имао све у својим рукама, а шампион Бугарске се нашао у опасном сосу.

А, када је Токмак на старту другог полувремена дао гол уз велику помоћ противника, потписао се на гиљотину која је пала на врат Лудогореца. Ту је и дефинитивно био крај. Пробао је Лудогорец да се врати, али је било јасно да је то немогућа мисија, посебно када је Моци добио директан црвени картон. Могуће је да ћемо Фради после скоро више од 10 година гледати у групној фази неког од два велика такмичења.

АИК слави Гојтома, Розенборг без проблема одрадио посао! Карабаг прошао даље тријумфом против Партизанија, у Летонији питање победника решено након пенала.

Уводни мечеви квалификација за Лигу шампиона вечерас нису нам донели превише изненађења. АИК је у Стокхолму успео да надокнади заостатак из прве утакмице, Карабаг је победом прошао албански клуб Партизани, док је Рознеборг још једном убедљиво савладао Линфилд.

У Шведској, на мечу између АИК-а и Арарата, мреже су мировале у првом полувремену, али је у другом виђена права голеада. Већ након два минута игре у наставку, Гојтом је АИК-у донео предност на асистенцију Салетроса.

Исти тандем је само пет минута касније поново био у акцији и то са истим исходом. Тада је било јасно да ће Арарат до краја утакмице морати да постигне бар један гол, како би уопште имао шансе за пролаз. Први меч завршен је резултатом 2:1 за јерменски тим, а Швеђани су још од 10. минута на тој утакмици имали играча мање.

Али до новог гола је први дошао шведски првак. Алекс Јуниор је у 62. минуту скривио пенал у екипи Арарата, а искусни Себастијан Ларсон није имао превише проблема да савлада противничког голмана са беле тачке.

Мали немир у ову утакмицу унео је Арарат голом неких 15 минута касније. Кобијалко је био стрелац, па је Арарат у тим тренуцима био на само гол од проласка даље, што је умногоме утицало на даљи развој ситуације на терену, пошто се АИК додатно затворио. Швеђани су успели да сачувају мрежу све до самог краја, те да прођу у наредну фазу у којој ће се састати са словеначким Марибором.

Розенборг је након комотне победе у првом мечу у Северној Ирској против Линфилда, тамошњем шампиону задао још један озбиљан ударац у Норвешкој. Убедљивом победом од 4:0, односно 6:0 у укупном резултату, најбољи тим из ове земље прошао је даље на мегдан бољем из дуела између Пјаста и Бате Борисова.

Већ у 20. минуту је на семафору писало 1:0, а гол је пао након корнера који је извео Хеденштад. Највиши у скоку у шеснаестерцу био је Конрадсен, па је већ тада било јасно да нас на овој утакмици драма не очекује.

Почетком другог полувремена, прецизније у 51. минуту, исти фудбалер је поготком повисио предност Норвежана на 2:0. Лепо је по десној страни пробио Хеланд, ушао у шеснаестерац и додао Конрадсену, који је утрчавао по средини и распалио лопту у мрежу.

Трећи гол пао је средином другог дела игре, када је Акинтола главом проследио лопту у мрежу након што је голман Линфилда успео само да је одбије након шута једног од фудбалера домаћих.

Коначних 4:0 поставио је Хеланд након лепе тимске акције и комбиновања са Акинтолом. Норвешки фудбалер је лопту буквално добио „на тацни“ и само ју је проследио поред голмана Линфилда.

У трећем мечу, Карабаг је дошао до победе против Партизанија резултатом 2:0. Као и на мечу у Шведској, мреже су мировале након уводних 45 минута, а погоци су виђени у наставку.

Прво је у 51. минуту хрватски фудбалер, Филип Озобић, довео Азербејџанце у предност, да би коначан резултат у надокнади времена поставио Кинтана у последњим тренуцима утакмице.

Летонска Рига и ирски Дандалк су и данас, као и пре седам дана у првом мечу одиграли без голова у уводних 90. минута сусрета, па се отишло у продужетке. Голова није било ни у додатних 30 минута, мада је виђен црвени картон за домаће, који су због тога до самог краја стрепели.

Издржала је Рига и отишло се у пенал серију у којој су виђена огромна узбуђења. У прве три серије нити један од фудбалера два тима није промашивао, да би потом у следеће две серије видели само промашаје. Ракелс је прекинуо црну серију, али су и Ирци из шестог покушаја били прецизни преко Мекграта. Кључни детаљ десио се у седмој серији, када је пенал промашио Петерсонс за домаћу екипу, а Хоаре пар тренутака касније погодио, па је велико славље гостујућег Дандалка могло да почне.

Резултати реванша 1. кола.

Рига (Летонија) - Дандалк (Ирска) 0:1*пенали (први меч 0:0)
АИК (Шведска) - Арарат (Јерменија) 3:1 (први меч 1:2)
Розенборг (Норвешка) - Линфилд (Северна Ирска) 4:0 (први меч 2:0)
Карабаг (Азербејџан) - Партизани (Албанија) 2:0 (први меч 0:0)
Лудогорец (Бугарска) - Ференцварош (Мађарска) 2:3 (први меч 1:2)
Клуж (Румунија) - Астана (Казахстан) 3:1 (први меч 0:1)
Пјаст (Пољска) - БАТЕ (Белорусија) 1:2 (први меч 1:1)
Сутјеска (Црна Гора) - Слован Братислава (Словачка) 20.15 (први меч 1:1)
Марибор (Словенија) - Валур (Исланд) 20.15 (први меч 3:0)
Селтик (Шкотска) - Сарајево (БиХ) 20.45 (први меч 3:1)

одиграно у уторак

Шкендија (Македонија) - Номе Каљу (Естонија) 1:2 (први меч 1:0)
Сабуртало (Грузија) - Шериф (Молдавија) 1:3 (први меч 3:0)
Валета (Малта) - Диделанж 1:1 (први меч 2:2)
Торшавн (Фарска Острва) - Хелсинки (Финска) 2:2 (први меч 0:3)
Црвена звезда (Србија) - Судува (Литванија) 2:1 (први меч 0:0)
Фероникел ("Косово") - Њу Сејнтс (Велс) 0:1 (први меч 2:2)

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар