LŠ: Mađari razbili Ludogorec! I još...

Ferencvarošu se "otvara" put! Još jedno neprijatno iznenađenje za bugarskog šampiona.  Opa, ispade Ludogorec! Neuspela Panenka i četiri minuta nadahnuća pogurali Ferencvaroš! Veliko razočaranje za tim iz Razgrada i isti takav uspeh za mađarski tim.  AIK slavi Gojtoma, Rozenborg bez problema odradio posao! Karabag prošao dalje trijumfom protiv Partizanija, u Letoniji pitanje pobednika rešeno nakon penala.

Fudbal 17.07.2019 | 22:01
LŠ: Mađari razbili Ludogorec! I još...
Već osam godina uzastopno podrazumeva se da je Ludogorec prvak Bugarske, a već drugo leto zaredom podrazumeva se da ga izbacuju Mađari!

Prošlog leta, nekadašnjeg učesnika grupne faze Lige šampiona eliminisao je Videoton u drugom kolu kvalifikacija. Ovog jula, Bugari nisu prošli ni prvo kolo!

Fudbaleri Ferencvaroša pobedili su Ludogorec i u revanšu u razgradu, čime su ga "duplim trijumfom" poslali u kvalifikacije za Ligu Evrope, a sebi zakazali dvomeč protiv malteške Valete!

Ludogorec - Ferencvaroš 2:3 (1:2)

Mađarski šampion sada ima više nego realnu šansu da uđe u treće kolo kvalifikacija, u kojem bi igrao za evropsku jesen u Ligi Evrope ili za baraž za Ligu šampiona.

Klub iz Budimpešte poslednji put je igrao grupnu fazu evro-takmičenja u sezoni 2004/05, kada je bio učesnik grupe Kupa UEFA, a u sezoni 1995/6 igrao je i grupu Lige šampiona (protiv Ajaksa, Reala i Grashopera).

Ovog leta, prvak Mađarske ponovo je u naletu, što su u Razgradu pokazali golovi ukrajinskog veziste Igora Karatina u 17. minutu i slovačkog internacionalca Mihala Skvarke za ekspresnih 0:2 u 21.

Ludogorec je potom smanjio zaostatak na 1:2, ali je plasman Ferencvaroša "overio" Norvežanin Tokman "Toki" Nguen, koji je prošle zime bio želja Partizana. On je u 48. minutu pogodio udarcem sa ivice kaznenog prostora i najavio drugi evropski trijumf svog tima ovog leta.

Dobro smo imali prilike da upoznamo Ludogorec posle mečeva s napim klubovima u kvalifikacijama, upoznali su ga mnogi još bolje kada je igrao grupnu fazu Lige šampiona 2016. godine, ali ga u tom takmičenju sigurno nećemo gledati predstojeće sezone. Veliki neuspeh doživeo je tim iz Razgrada u dvomeču s Ferencvarošem koji je uspeo da napravi iznenađenje i prođe dalje s pobedom u Razgradu - 3:2 (2:1)! Sasvim zasluženo. 

Posle 2:1 u Mađarskoj, Fradi je u Razgradu praktično već posle 21 minuta uspeo da obezbedi prolazak u drugo kolo, a Ludogorec je ispao već u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona! I igraće u drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope.

A Ferencvaroš će igrati protiv Valete u drugom kolu borbe za Ligu šampiona i time sebi obezbedio dosta lakšeg protivnika od ovog što je imao u prvom kolu. Prilično iznenađenje, ali i potpuno zaslužen uspeh za mađarskog predstavnika.

Ovo dalje znači da se otvara put APOEL-u i PAOK-u da se u slučaju eliminacije BATE-a i Astane proguraju do statusa povlašćenih na žrebu za treće kolo kvalifikacija za LŠ, što bi dalje značilo i da bi mogli da budu eventualni rivali Crvenoj zvezdi ukoliko srpski šampion prođe Helsinki, a oni svoje prepreke u drugom kolu.

Imao je Ludogorec svoje šanse, imao je mnogo šansi u prvom poluvremenu. Prvih 45 minuta su protekli u stilu pravog vatrometa od fudbala. U prvoj polovini meča, Ludogorec je uspeo da promaši sve i svašta. Da promaši penal u 29. minutu preko Švercioka (neuspeo pokušaj Panenke po sredini, nezrelo), da pogodi stativu, da za malo bude neprecizan iz slobodnog udarca.

Sa druge strane, Ferencvaroš je odradio posao na maksimalan način i već posle 21 minuta uspeo da završi najveći deo posla. Zubkov je bio raspoložen za asistencije, podelio je dve, a njegovi saigrači su u 17. i 21. minutu uspeli da pogode i ućutkaju navijače u Razgradu.

Karatin je doveo Ferencvaroš u prednost posle odličnog skoka posle kornera, a četiri minuta kasnije Škvarka je iskoristio svoju šansu i jako se lepo snašao. Već tada je bilo jasno da su Ludogorecu potrebna barem četiri gola do kraja meča što je sve samo nije lak zadatak.

Do prvog je Ludogorec došao kada je pogodio Terzijev u 24. minutu, ali je promašeni penal Šverciokapotpuni presekao taj nalet tima iz Lude šume. U drugih 45 minuta Ludogorecu je bilo potrebno da da tri gola, a da ne primi nijedan.

Fradi je imao sve u svojim rukama, a šampion Bugarske se našao u opasnom sosu.

A, kada je Tokmak na startu drugog poluvremena dao gol uz veliku pomoć protivnika, potpisao se na giljotinu koja je pala na vrat Ludogoreca. Tu je i definitivno bio kraj. Probao je Ludogorec da se vrati, ali je bilo jasno da je to nemoguća misija, posebno kada je Moci dobio direktan crveni karton. Moguće je da ćemo Fradi posle skoro više od 10 godina gledati u grupnoj fazi nekog od dva velika takmičenja.

AIK slavi Gojtoma, Rozenborg bez problema odradio posao! Karabag prošao dalje trijumfom protiv Partizanija, u Letoniji pitanje pobednika rešeno nakon penala.

Uvodni mečevi kvalifikacija za Ligu šampiona večeras nisu nam doneli previše iznenađenja. AIK je u Stokholmu uspeo da nadoknadi zaostatak iz prve utakmice, Karabag je pobedom prošao albanski klub Partizani, dok je Rozneborg još jednom ubedljivo savladao Linfild.

U Švedskoj, na meču između AIK-a i Ararata, mreže su mirovale u prvom poluvremenu, ali je u drugom viđena prava goleada. Već nakon dva minuta igre u nastavku, Gojtom je AIK-u doneo prednost na asistenciju Saletrosa.

Isti tandem je samo pet minuta kasnije ponovo bio u akciji i to sa istim ishodom. Tada je bilo jasno da će Ararat do kraja utakmice morati da postigne bar jedan gol, kako bi uopšte imao šanse za prolaz. Prvi meč završen je rezultatom 2:1 za jermenski tim, a Šveđani su još od 10. minuta na toj utakmici imali igrača manje.

Ali do novog gola je prvi došao švedski prvak. Aleks Junior je u 62. minutu skrivio penal u ekipi Ararata, a iskusni Sebastijan Larson nije imao previše problema da savlada protivničkog golmana sa bele tačke.

Mali nemir u ovu utakmicu uneo je Ararat golom nekih 15 minuta kasnije. Kobijalko je bio strelac, pa je Ararat u tim trenucima bio na samo gol od prolaska dalje, što je umnogome uticalo na dalji razvoj situacije na terenu, pošto se AIK dodatno zatvorio. Šveđani su uspeli da sačuvaju mrežu sve do samog kraja, te da prođu u narednu fazu u kojoj će se sastati sa slovenačkim Mariborom.

Rozenborg je nakon komotne pobede u prvom meču u Severnoj Irskoj protiv Linfilda, tamošnjem šampionu zadao još jedan ozbiljan udarac u Norveškoj. Ubedljivom pobedom od 4:0, odnosno 6:0 u ukupnom rezultatu, najbolji tim iz ove zemlje prošao je dalje na megdan boljem iz duela između Pjasta i Bate Borisova.

Već u 20. minutu je na semaforu pisalo 1:0, a gol je pao nakon kornera koji je izveo Hedenštad. Najviši u skoku u šesnaestercu bio je Konradsen, pa je već tada bilo jasno da nas na ovoj utakmici drama ne očekuje.

Početkom drugog poluvremena, preciznije u 51. minutu, isti fudbaler je pogotkom povisio prednost Norvežana na 2:0. Lepo je po desnoj strani probio Heland, ušao u šesnaesterac i dodao Konradsenu, koji je utrčavao po sredini i raspalio loptu u mrežu.

Treći gol pao je sredinom drugog dela igre, kada je Akintola glavom prosledio loptu u mrežu nakon što je golman Linfilda uspeo samo da je odbije nakon šuta jednog od fudbalera domaćih.

Konačnih 4:0 postavio je Heland nakon lepe timske akcije i kombinovanja sa Akintolom. Norveški fudbaler je loptu bukvalno dobio „na tacni“ i samo ju je prosledio pored golmana Linfilda.

U trećem meču, Karabag je došao do pobede protiv Partizanija rezultatom 2:0. Kao i na meču u Švedskoj, mreže su mirovale nakon uvodnih 45 minuta, a pogoci su viđeni u nastavku.

Prvo je u 51. minutu hrvatski fudbaler, Filip Ozobić, doveo Azerbejdžance u prednost, da bi konačan rezultat u nadoknadi vremena postavio Kintana u poslednjim trenucima utakmice.

Letonska Riga i irski Dandalk su i danas, kao i pre sedam dana u prvom meču odigrali bez golova u uvodnih 90. minuta susreta, pa se otišlo u produžetke. Golova nije bilo ni u dodatnih 30 minuta, mada je viđen crveni karton za domaće, koji su zbog toga do samog kraja strepeli.

Izdržala je Riga i otišlo se u penal seriju u kojoj su viđena ogromna uzbuđenja. U prve tri serije niti jedan od fudbalera dva tima nije promašivao, da bi potom u sledeće dve serije videli samo promašaje. Rakels je prekinuo crnu seriju, ali su i Irci iz šestog pokušaja bili precizni preko Mekgrata. Ključni detalj desio se u sedmoj seriji, kada je penal promašio Petersons za domaću ekipu, a Hoare par trenutaka kasnije pogodio, pa je veliko slavlje gostujućeg Dandalka moglo da počne.

Rezultati revanša 1. kola.

Riga (Letonija) - Dandalk (Irska) 0:1*penali (prvi meč 0:0)
AIK (Švedska) - Ararat (Jermenija) 3:1 (prvi meč 1:2)
Rozenborg (Norveška) - Linfild (Severna Irska) 4:0 (prvi meč 2:0)
Karabag (Azerbejdžan) - Partizani (Albanija) 2:0 (prvi meč 0:0)
Ludogorec (Bugarska) - Ferencvaroš (Mađarska) 2:3 (prvi meč 1:2)
Kluž (Rumunija) - Astana (Kazahstan) 3:1 (prvi meč 0:1)
Pjast (Poljska) - BATE (Belorusija) 1:2 (prvi meč 1:1)
Sutjeska (Crna Gora) - Slovan Bratislava (Slovačka) 20.15 (prvi meč 1:1)
Maribor (Slovenija) - Valur (Island) 20.15 (prvi meč 3:0)
Seltik (Škotska) - Sarajevo (BiH) 20.45 (prvi meč 3:1)

odigrano u utorak

Škendija (Makedonija) - Nome Kalju (Estonija) 1:2 (prvi meč 1:0)
Saburtalo (Gruzija) - Šerif (Moldavija) 1:3 (prvi meč 3:0)
Valeta (Malta) - Didelanž 1:1 (prvi meč 2:2)
Toršavn (Farska Ostrva) - Helsinki (Finska) 2:2 (prvi meč 0:3)
Crvena zvezda (Srbija) - Suduva (Litvanija) 2:1 (prvi meč 0:0)
Feronikel ("Kosovo") - Nju Sejnts (Vels) 0:1 (prvi meč 2:2)

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar