Професор који лијечи Миху: Леукемија може да се побиједи!

Професор Микеле Кево велики оптимиста по питању излечења Синише Михајловића од леукемије.

Фудбал 17.07.2019 | 20:40
Професор који лијечи Миху: Леукемија може да се побиједи!
Синиша Михајловић у понедељак увече јавио се на одељење Института за хематологију у поликлиници "Санта Оросло" како би започео лечење од акутне леукемије, која му је дијагностикована неколико дана раније приликом редовног тестирања.

Некадашњи фудбалер и актуелни тренер Болоње одржао је прошле суботе конференцију за медије, на којој је јавности саопштио да је болестан и да једва чека да почне процес лечења.

О Михајловићу ће бринути професор медицине Микеле Каво. Он је у изјави за италијанску "Републику" причао о врстама леукемије и шансама за њено излечење.

"Не могу се излечити све врсте леукемије, али неке, чак и акутне, могу да буду побеђене. Што је пре откријемо, то смо у већој предности", нагласио је професор Каво. 

"Чак и код оних где није могуће потпуно излечење, данашњи лекови могу значајно да продуже животни век. Сви који болују од леукемије морају да буду свесни да живимо у периоду великих научних достигнућа. Постоје велики успеси у терапији многих болести рака коштане сржи. Данас радимо ствари које су пре само десет година биле незамисливе. Никад нисмо били у бољој позицији", навео је доктор у чијим рукама је сада Михајловићево здравље. 

Професор, ипак, није желео конкретно да говори о Михиним шансама за излечење, желећи на тај начин да испоштује дискрецију пацијента. 

"Морам да сачувам апсолутну дискрецију мог пацијента. Он је тај који ће одлучити да ли ће, када и колико информација поделити са јавношћу. Могу само да поновим оно што говорим свим пацијентима. Нада у излечење један је од најважнијих елемената процеса лечења, а у данашње време заиста имамо разлога за наду", рекао је Каво, а затим наставио:

"Постоје велике разлике у леукемијама, које могу бити хроничне или акутне. Али данас постоји могућност одабира циљаних лекова и персонализације терапије, уз помоћ техника молекуларне биологије. Наш институт је центар за употребу генетски модификованих лимфоцита за препознавање и убијање ћелија рака. То омогућава да се превазиђу неки проблеми који су се појавили код хемотерапије, посебно развој неких отпорности на лекове", подвукао је професор Микеле Каво.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар