Profesor koji liječi Mihu: Leukemija može da se pobijedi!

Profesor Mikele Kevo veliki optimista po pitanju izlečenja Siniše Mihajlovića od leukemije.

Fudbal 17.07.2019 | 20:40
Profesor koji liječi Mihu: Leukemija može da se pobijedi!
Siniša Mihajlović u ponedeljak uveče javio se na odeljenje Instituta za hematologiju u poliklinici "Santa Oroslo" kako bi započeo lečenje od akutne leukemije, koja mu je dijagnostikovana nekoliko dana ranije prilikom redovnog testiranja.

Nekadašnji fudbaler i aktuelni trener Bolonje održao je prošle subote konferenciju za medije, na kojoj je javnosti saopštio da je bolestan i da jedva čeka da počne proces lečenja.

O Mihajloviću će brinuti profesor medicine Mikele Kavo. On je u izjavi za italijansku "Republiku" pričao o vrstama leukemije i šansama za njeno izlečenje.

"Ne mogu se izlečiti sve vrste leukemije, ali neke, čak i akutne, mogu da budu pobeđene. Što je pre otkrijemo, to smo u većoj prednosti", naglasio je profesor Kavo. 

"Čak i kod onih gde nije moguće potpuno izlečenje, današnji lekovi mogu značajno da produže životni vek. Svi koji boluju od leukemije moraju da budu svesni da živimo u periodu velikih naučnih dostignuća. Postoje veliki uspesi u terapiji mnogih bolesti raka koštane srži. Danas radimo stvari koje su pre samo deset godina bile nezamislive. Nikad nismo bili u boljoj poziciji", naveo je doktor u čijim rukama je sada Mihajlovićevo zdravlje. 

Profesor, ipak, nije želeo konkretno da govori o Mihinim šansama za izlečenje, želeći na taj način da ispoštuje diskreciju pacijenta. 

"Moram da sačuvam apsolutnu diskreciju mog pacijenta. On je taj koji će odlučiti da li će, kada i koliko informacija podeliti sa javnošću. Mogu samo da ponovim ono što govorim svim pacijentima. Nada u izlečenje jedan je od najvažnijih elemenata procesa lečenja, a u današnje vreme zaista imamo razloga za nadu", rekao je Kavo, a zatim nastavio:

"Postoje velike razlike u leukemijama, koje mogu biti hronične ili akutne. Ali danas postoji mogućnost odabira ciljanih lekova i personalizacije terapije, uz pomoć tehnika molekularne biologije. Naš institut je centar za upotrebu genetski modifikovanih limfocita za prepoznavanje i ubijanje ćelija raka. To omogućava da se prevaziđu neki problemi koji su se pojavili kod hemoterapije, posebno razvoj nekih otpornosti na lekove", podvukao je profesor Mikele Kavo.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar