ЛШ: Боаћи и Марин одвели Звезду у друго коло!

Фудбалери Црвене звезде савладали су Судуву са 2:1 у реванш мечу првог кола квалификација за Лигу шампиона.  ОВО је већ БОЉЕ: Боаћи као некад, Звезда по навици! Сада је већ традиција - екипа Владана Милојевића добија први меч у сезони пред својом публиком. После Флоријане и Спартакса, кроз исто је прошла и Судува која је у финишу само ублажила пораз. Наредни ривал је Хелсинки из Финске. . .  Прорадиле Звездине ударне игле, али морало је убедљивије и без стреса. . .  Црвено-бели са 2:1 елиминисали Судуву за пласман у друго коло квалификација за Лигу шампиона.

Фудбал 16.07.2019 | 23:20
ЛШ: Боаћи и Марин одвели Звезду у друго коло!
Звезда и Судува ремизирали су без голова у првом мечу у Литванији и сада су имали прилику да пред својом публиком поправе утисак и пласирају се у друго коло квалификација за Лигу шампиона, што су успели и да ураде.

Ричмонд Боаћи доводи Звезду у вођство већ у трећем минуту утакмице. Сјајан пас је Боаћи кроз средину добио од саиграча Бена. Пас који га је спојио са голом, па је Ричмонд имао 1 на 1 ситуацију са голманом Судуве, коју је лако решио снажним ударцем у ближи угао и навијачима Звезде дао разлог за велико славље.

Имали су Литванци неколико опасних напада, углавном из контри и полу-контри, али им је завршни пас био исувише лош да би се изненадио Милан Борјан.

Фантастична комбинација у шеснаестерцу Судуве. Бен је послао још једну лопту која је из игре избацила готово читаву одбрану гостију, па је потом стрелац првог гола Боаћи упослио Марка Марина, који је шутирао по земљи и погодивши доњи десни угао успео да дуплира предност Звезде.

Имала је Звезда добру игру на старту другог дела сусрета, наставили су са агресивношћу, били довољно прибрани да сузбију грешке и да једини озбиљнији Судувин напад у првих десетак минута без већих проблема одбију.

Негде око 60. минута утакмице, Марко Гобељић је неопрезним стартом отвореним стопалом сломио ногу Гваидасу Славицкасу и зарадио директан црвени картон. Настале су тензије на терену на кратко, али Гобељић се није бунио. Навијачи Звезде, испратили су Славицкаса аплаузима.

Након велике грешке одбране Судуве Иванић је имао велику прилику да постави великих 3:0, али је лоше шутирао и Звезда је поново после велике шансе имала само корнер, као у случају соло продора Марка Марина неколико минута раније.

До краја утакмице видели смо неколико опасних напада на обе стране. Филип Стојковић је оборен у шеснаестерцу Судуве, али није било довољно елемената за најстрожу казну, да би у наставку Судува пропустила велику прилику, а неких пет минута касније, Бен поново пада у шеснаестерцу, међутим, поново није било основа да се досуди једанаестерац.

Пред сам крај, имала је Судува опасан напад, главом је "тукао" Голубицкас, али је погодио пречку и Рикетс у наставку фаулира Бабића и "поклања" лопту фудбалерима Црвене звезде.

У 88. минуту, кренуо је Милан Родић у соло продор када у томе Вукановић није успео, потом се лопта одбила до Бена који је снажно шутирао и погодио само пречку којом је измамио уздаје свих присутних гледалаца.

Звезда је имала још три врло добре ситуације, преко Јованчића и Павкова, али су ударци били прилично непрецизни. У петом минуту судијске надокнаде, фудбалери Судуве су успели да дођу до поготка преко Топчагића, али није то било довољно да се унесе драма у овај сусрет.

Тако су се фудбалери Црвене звезде пред скоро 24.000 гледалаца пласирали у друго коло квалификација за Лигу шампиона где ће играти против Хелсинкија, који је нешто раније у току дана савладао Торшавн.

Флоријана 2017, Спартакс 2018. и Судува 2019. године!

Звезда је у претходне три године под Владаном Милојевићем навикла навијаче да добија први меч пред својом публиком, тако да је на прави начин одговорила на блед наступ у Литванији.

Пред подршком 23.751 грла на "Маракани" црвено-бели фудбалери су без већих проблема победи литванског шампиона Судуву головима постигнутим у право време и тако прошли у друго коло квалификација за Лигу шампиона где следи двомеч са Хелсинкијем.

Јунак меча био је Ричмонд Боаћи, стрелац раног гола у 4. минуту и асистент за погодак Марка Марина у 28, а Милојевића посебно може да радује његова "стара" енергија.

За разлику од њега, сигурно ће бити разочаран потезом Марка Гобељића из другог полувремена када је на половини терена уклизао на Славицкаса и зарадио директан црвени картон, што значи да на њега тренер неће моћи да рачуна у наредној рунди квалификација.

На крају меча црвено-бели су примили и погодак преко Топчагића, али није остало довољно времена да гости направе атмосферу "хаоса" и "стрепње" у Београду.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - СУДУВА 2:1 (2:0)
/Боаћи 4, Марин 28 - Топчагић 90+5/

Без обзира на слабије издање пре седам дана у Маријамполу - није било промена у стартној постави, Милојевић се одлучио за исти тим - и то се испоставило као добар потез.

У најави меча говорио је да верује у Ричмонда Боаћија, који је био у нешто лошијој форми читавог пролећа док ни на припремама није блистао, али као да су му те речи помогле на данашњем сусрету пошто је ЛЕТЕО по терену.

Већ у 4. минуту добио је добар пас Бена, убацио се иза одбране Судуве, а онда пројектилом из тешке ситуације савладао Кардума за вођство Звезде.

Забележио је асистенцију у 24. минуту, када је лепо "продужио" за Марка Марина за диван гол, а свему је претходила лепа акција коју је управо Немац покренуо. У њој су учествовали Бен и Иванић, па је тако читав напад Црвене звезде допринео дуплирању вођства.

Уз огромну енергију с трибина Ричмонд Боаћи није планирао да се заустави само на томе, после страшног спринта дошао је до лопте и успео да шутира, али је лопта "остала" на пречки.

Активан је био Боаћи и почетком другог дела, излуђивао је дефанзивце Судуве, али га је црвени картон Гобељића, који је највероватније Славицкасу поломио зглоб ноге, "извео" из игре пошто је Милојевић морао да појача десну страну Стојковићем.

До краја сусрета успео је да уђе у шансу из другог плана, док је цела клупа протестовала тражећи пенал, а још бољу ситуацију имао је Иванић који је "млако" упутио ударац.

СКАНДИРАЊА

Током сусрета навијачи Звезде упутили су подршку Кузмићу и Михајловићу, опростили се од Вујадина Савића који је отишао у АПОЕЛ, док су певали и Павкову по уласку у игру. На крају скандирање "УЕФА мафија" и звиждуци судијама.

У последњим тренуцима меча запретила је и Судува погодивши пречку, на шта се Звезда није уплашила него је "повукла" још напред и погодила исти део гола преко Бена, међутим као да је шест минута надокнаде било превише за тренутну концентрацију екипе.

Тадић је ушао у шансу, одбранио је Борјан, међутим Топчагић је заједно с Рикетсом лопту некако "угурао" у гол.

Само за утеху, не и за изненађење на "Маракани".

Форма се тек диже, на махове је Звезда показала своје право европске лице из претходне две године, али и ти делимични бљескови су били довољни да се на Маракани дебело надигра и лако победи Судува.

Звезда је у друго коло квалификација на мегдан Хелсинкију закорачила победом од 2:1 над литванским шампионом. Требало је да буде и убедљивије, заслужила је Звезда трећи гол, али је промашила неке добре шансе, а није била ни миљеник мађарског судије Фаркаша који је макар једном пропустио да покаже на белу тачку. На крају се пријатно летње вече на Маракани претворило у неколико минута стреса када је Судува у надоканди времена постигла гол и кренула по други. Али, имала је Звезда довољно памети и искуства да вечерас не дозволи Литванцима ништа више од два-три минута наде на крају.

Подједнако као победа, звездаше могу да радују издања Марина, Боаћија, Бена од којих се очекује да буду ударна песница када дођу они теже и озбиљнији противници. Звездине нападачке игле су вечерас почеле да шију.

Када је Судува „паркирала“ петорицу у последњу и изабрала да чека, потписала је себи смртну пресуду. Не може се то на Маракани против Звезде. Бар док је ту Владан Милојевић. На чисти квалитет, озбиљност и рутину је Звезда сломила отпор Литванаца за само четири минута и увела меч у комфорну зону у којој је апсолутно контролисала ситуацију на терену и на махове одушевљавала као код оног другог гола. Звезда је спремнија, уигранија, квалитетнија, европски искуснија... Све оно што сања да ће бити кад и ако порасте.

Звезда је вечерас само наговестила каквим арсеналом располаже. Без иједног летњег појачања. Далеко од тога да је ово било слабо или бледо, али охрабрујуће је што се види да може много боље и да има позамашних количина барута у ногама Звездиних кључних играча. А тек треба да се види зашто су доведена појачања и да ли ће Звезда са њима још бити јача.

Од првог минута је Звезда заиграла високо и притиснула Литванце са седморицом играча који су гурали напред. Само је Јовичић патролирао испред штопера, остали су збили Литванце пред њихов гол, Судувин аутобус је издржао до четвртог минута. Играла је Звезда концентрисано, паметно, ширила госте, Родић и Гобељић су на почетку камповали на половини Судуве и из такве стрпљиве игре је дошао водећи гол. Док су гости покушавали да ојачају бокове, Бен је ушао у средину и мајсторским пасом кроз средину пронашао Боаћија. Није се Звездин шпиц много размишљао, распалио је по лопти као из ината и послао неодбрањив хитац у ближи угао Кардуновог гола.

Тада је било јасно да је све готово...

Звезда је спуштала и додавала гас по потреби, имала два ситна пада концентрације у последњој линији, али ни у једном тренутку није провејавало изједначење већ се чекао Звездин други гол да разгали срца навијача.

И дошао је после скоро пола сата игре. Лепше није могло. Марин је одиграо за Бена који је опет ушао у средини и опет сјајним пасом „пресекао“ одбрану Судуве. Тражио је Иванића, али је нашао Боаћија који је као мартинела одложио до Марина, а нови капитен је шмекерски пласирао лопту у мрежу. Ако ништа друго, макар је због ове акције вредлео данас палтити карту на Маракани.

Све до краја је било рутинско одрађивање посла. Имао је Боаћи шансу за потпуну голгетерску експлозију и да умири срца скептичних навијача који су му све мање веровали последњих месеци. Али у финишу првог полувремена је погодио стативу после паса Гобељића, да би на почетку другог полувремена на додавање Марина тукао са петерца поред гола. Али заличио је на оног Боаћија из првог мандата...

Напала је Звезда опет високо у другом полувремену, убила Литванцима сваку наду о чуду и дошла на праг тречег гола. Требало је друго полувремене да донесе разбибригу и макар тај један гол за макар рутинских 3:0, али је глупост Марка Гобељића у 60. минуту бацила сенку на Звездину победу. Потпуно беспотребно је жестоко стартовао на Славицкаса, поломио ногу Литванцу и заслужено је искључен. У 32 европска меча под Милојевићевом палицом, црвени картони су били реткост. Тек три, од чега су Гобељићева два. Овај га је суспендовао из меч(ев)а са Хелсиникијем, а можда и из прве поставе за коју се изборио на припремама. Морао је Милојевић непланирано да реагује и врати у поставу Стојковића који је награђен бурним апалузом по уласку уместо Боаћија.

Нису тих пола сата са играчем мање представљали проблем за црвено-беле. Екипа је физички и тактички добро припремљена и за овакве ситуације. Чак су Марин и Иванић у игри без класичног нападача имали више простора и слободе да се искажу. Трећи гол је висио у ваздуху... Марин је у неколико наврата бежао одбрани гостију, Иванић изашао сам на голмана али је слабо шутирао... Имао је Марин и феноменално проигравање за Стојковића који се у контри попут муње створио пред голом Судуве и оборен је, али је мађарски судија остао нем и вероватно оштетио црвено-беле за трећи гол. Имао је и Родић слалом до гола Судуве у финишу после којег је Бен погодио пречку.

То што Судува са играчем више није створила шансу 90. минута је можда и највећа сатисфакција ВладануМилојевићу. Аутоматизми у Звездиној игри све боље функционишу. То што је пад концентрације у последња три минута заледио Маракану је довољно упозорење да има на чему да се ради. Следи тежа препрека од Судуве у виду Хелсинкија. Звезда ће и ту бити фаворит. Али неки вечерашњи падови концентрације попут примљеног гола у надокнади и неозбиљност попут беспотребних картона, би већ против јачих од Судуве могли скупо да коштају.

Стадион: Рајко Митић

Гледалаца: 23.751

Судија: Адам Фаркаш

Црвена звезда: Борјан - Гобељић, Бабић, Милуновић, Родић - Јовичић - Бен, Јованчић, Иванић, Марин - Боаћи.

Судува: Кардум - Шврљуга, Керла, Јанкаускас, Живановић, Славицкас - Голубицкас, Чађеновић, Вербицкас - Готал, Топчагић.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар