LŠ: Boaći i Marin odveli Zvezdu u drugo kolo!

Fudbaleri Crvene zvezde savladali su Suduvu sa 2:1 u revanš meču prvog kola kvalifikacija za Ligu šampiona.  OVO je već BOLJE: Boaći kao nekad, Zvezda po navici! Sada je već tradicija - ekipa Vladana Milojevića dobija prvi meč u sezoni pred svojom publikom. Posle Florijane i Spartaksa, kroz isto je prošla i Suduva koja je u finišu samo ublažila poraz. Naredni rival je Helsinki iz Finske. . .  Proradile Zvezdine udarne igle, ali moralo je ubedljivije i bez stresa. . .  Crveno-beli sa 2:1 eliminisali Suduvu za plasman u drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona.

Fudbal 16.07.2019 | 23:20
LŠ: Boaći i Marin odveli Zvezdu u drugo kolo!
Zvezda i Suduva remizirali su bez golova u prvom meču u Litvaniji i sada su imali priliku da pred svojom publikom poprave utisak i plasiraju se u drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, što su uspeli i da urade.

Ričmond Boaći dovodi Zvezdu u vođstvo već u trećem minutu utakmice. Sjajan pas je Boaći kroz sredinu dobio od saigrača Bena. Pas koji ga je spojio sa golom, pa je Ričmond imao 1 na 1 situaciju sa golmanom Suduve, koju je lako rešio snažnim udarcem u bliži ugao i navijačima Zvezde dao razlog za veliko slavlje.

Imali su Litvanci nekoliko opasnih napada, uglavnom iz kontri i polu-kontri, ali im je završni pas bio isuviše loš da bi se iznenadio Milan Borjan.

Fantastična kombinacija u šesnaestercu Suduve. Ben je poslao još jednu loptu koja je iz igre izbacila gotovo čitavu odbranu gostiju, pa je potom strelac prvog gola Boaći uposlio Marka Marina, koji je šutirao po zemlji i pogodivši donji desni ugao uspeo da duplira prednost Zvezde.

Imala je Zvezda dobru igru na startu drugog dela susreta, nastavili su sa agresivnošću, bili dovoljno pribrani da suzbiju greške i da jedini ozbiljniji Suduvin napad u prvih desetak minuta bez većih problema odbiju.

Negde oko 60. minuta utakmice, Marko Gobeljić je neopreznim startom otvorenim stopalom slomio nogu Gvaidasu Slavickasu i zaradio direktan crveni karton. Nastale su tenzije na terenu na kratko, ali Gobeljić se nije bunio. Navijači Zvezde, ispratili su Slavickasa aplauzima.

Nakon velike greške odbrane Suduve Ivanić je imao veliku priliku da postavi velikih 3:0, ali je loše šutirao i Zvezda je ponovo posle velike šanse imala samo korner, kao u slučaju solo prodora Marka Marina nekoliko minuta ranije.

Do kraja utakmice videli smo nekoliko opasnih napada na obe strane. Filip Stojković je oboren u šesnaestercu Suduve, ali nije bilo dovoljno elemenata za najstrožu kaznu, da bi u nastavku Suduva propustila veliku priliku, a nekih pet minuta kasnije, Ben ponovo pada u šesnaestercu, međutim, ponovo nije bilo osnova da se dosudi jedanaesterac.

Pred sam kraj, imala je Suduva opasan napad, glavom je "tukao" Golubickas, ali je pogodio prečku i Rikets u nastavku faulira Babića i "poklanja" loptu fudbalerima Crvene zvezde.

U 88. minutu, krenuo je Milan Rodić u solo prodor kada u tome Vukanović nije uspeo, potom se lopta odbila do Bena koji je snažno šutirao i pogodio samo prečku kojom je izmamio uzdaje svih prisutnih gledalaca.

Zvezda je imala još tri vrlo dobre situacije, preko Jovančića i Pavkova, ali su udarci bili prilično neprecizni. U petom minutu sudijske nadoknade, fudbaleri Suduve su uspeli da dođu do pogotka preko Topčagića, ali nije to bilo dovoljno da se unese drama u ovaj susret.

Tako su se fudbaleri Crvene zvezde pred skoro 24.000 gledalaca plasirali u drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona gde će igrati protiv Helsinkija, koji je nešto ranije u toku dana savladao Toršavn.

Florijana 2017, Spartaks 2018. i Suduva 2019. godine!

Zvezda je u prethodne tri godine pod Vladanom Milojevićem navikla navijače da dobija prvi meč pred svojom publikom, tako da je na pravi način odgovorila na bled nastup u Litvaniji.

Pred podrškom 23.751 grla na "Marakani" crveno-beli fudbaleri su bez većih problema pobedi litvanskog šampiona Suduvu golovima postignutim u pravo vreme i tako prošli u drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona gde sledi dvomeč sa Helsinkijem.

Junak meča bio je Ričmond Boaći, strelac ranog gola u 4. minutu i asistent za pogodak Marka Marina u 28, a Milojevića posebno može da raduje njegova "stara" energija.

Za razliku od njega, sigurno će biti razočaran potezom Marka Gobeljića iz drugog poluvremena kada je na polovini terena uklizao na Slavickasa i zaradio direktan crveni karton, što znači da na njega trener neće moći da računa u narednoj rundi kvalifikacija.

Na kraju meča crveno-beli su primili i pogodak preko Topčagića, ali nije ostalo dovoljno vremena da gosti naprave atmosferu "haosa" i "strepnje" u Beogradu.

CRVENA ZVEZDA - SUDUVA 2:1 (2:0)
/Boaći 4, Marin 28 - Topčagić 90+5/

Bez obzira na slabije izdanje pre sedam dana u Marijampolu - nije bilo promena u startnoj postavi, Milojević se odlučio za isti tim - i to se ispostavilo kao dobar potez.

U najavi meča govorio je da veruje u Ričmonda Boaćija, koji je bio u nešto lošijoj formi čitavog proleća dok ni na pripremama nije blistao, ali kao da su mu te reči pomogle na današnjem susretu pošto je LETEO po terenu.

Već u 4. minutu dobio je dobar pas Bena, ubacio se iza odbrane Suduve, a onda projektilom iz teške situacije savladao Karduma za vođstvo Zvezde.

Zabeležio je asistenciju u 24. minutu, kada je lepo "produžio" za Marka Marina za divan gol, a svemu je prethodila lepa akcija koju je upravo Nemac pokrenuo. U njoj su učestvovali Ben i Ivanić, pa je tako čitav napad Crvene zvezde doprineo dupliranju vođstva.

Uz ogromnu energiju s tribina Ričmond Boaći nije planirao da se zaustavi samo na tome, posle strašnog sprinta došao je do lopte i uspeo da šutira, ali je lopta "ostala" na prečki.

Aktivan je bio Boaći i početkom drugog dela, izluđivao je defanzivce Suduve, ali ga je crveni karton Gobeljića, koji je najverovatnije Slavickasu polomio zglob noge, "izveo" iz igre pošto je Milojević morao da pojača desnu stranu Stojkovićem.

Do kraja susreta uspeo je da uđe u šansu iz drugog plana, dok je cela klupa protestovala tražeći penal, a još bolju situaciju imao je Ivanić koji je "mlako" uputio udarac.

SKANDIRANJA

Tokom susreta navijači Zvezde uputili su podršku Kuzmiću i Mihajloviću, oprostili se od Vujadina Savića koji je otišao u APOEL, dok su pevali i Pavkovu po ulasku u igru. Na kraju skandiranje "UEFA mafija" i zvižduci sudijama.

U poslednjim trenucima meča zapretila je i Suduva pogodivši prečku, na šta se Zvezda nije uplašila nego je "povukla" još napred i pogodila isti deo gola preko Bena, međutim kao da je šest minuta nadoknade bilo previše za trenutnu koncentraciju ekipe.

Tadić je ušao u šansu, odbranio je Borjan, međutim Topčagić je zajedno s Riketsom loptu nekako "ugurao" u gol.

Samo za utehu, ne i za iznenađenje na "Marakani".

Forma se tek diže, na mahove je Zvezda pokazala svoje pravo evropske lice iz prethodne dve godine, ali i ti delimični bljeskovi su bili dovoljni da se na Marakani debelo nadigra i lako pobedi Suduva.

Zvezda je u drugo kolo kvalifikacija na megdan Helsinkiju zakoračila pobedom od 2:1 nad litvanskim šampionom. Trebalo je da bude i ubedljivije, zaslužila je Zvezda treći gol, ali je promašila neke dobre šanse, a nije bila ni miljenik mađarskog sudije Farkaša koji je makar jednom propustio da pokaže na belu tačku. Na kraju se prijatno letnje veče na Marakani pretvorilo u nekoliko minuta stresa kada je Suduva u nadokandi vremena postigla gol i krenula po drugi. Ali, imala je Zvezda dovoljno pameti i iskustva da večeras ne dozvoli Litvancima ništa više od dva-tri minuta nade na kraju.

Podjednako kao pobeda, zvezdaše mogu da raduju izdanja Marina, Boaćija, Bena od kojih se očekuje da budu udarna pesnica kada dođu oni teže i ozbiljniji protivnici. Zvezdine napadačke igle su večeras počele da šiju.

Kada je Suduva „parkirala“ petoricu u poslednju i izabrala da čeka, potpisala je sebi smrtnu presudu. Ne može se to na Marakani protiv Zvezde. Bar dok je tu Vladan Milojević. Na čisti kvalitet, ozbiljnost i rutinu je Zvezda slomila otpor Litvanaca za samo četiri minuta i uvela meč u komfornu zonu u kojoj je apsolutno kontrolisala situaciju na terenu i na mahove oduševljavala kao kod onog drugog gola. Zvezda je spremnija, uigranija, kvalitetnija, evropski iskusnija... Sve ono što sanja da će biti kad i ako poraste.

Zvezda je večeras samo nagovestila kakvim arsenalom raspolaže. Bez ijednog letnjeg pojačanja. Daleko od toga da je ovo bilo slabo ili bledo, ali ohrabrujuće je što se vidi da može mnogo bolje i da ima pozamašnih količina baruta u nogama Zvezdinih ključnih igrača. A tek treba da se vidi zašto su dovedena pojačanja i da li će Zvezda sa njima još biti jača.

Od prvog minuta je Zvezda zaigrala visoko i pritisnula Litvance sa sedmoricom igrača koji su gurali napred. Samo je Jovičić patrolirao ispred štopera, ostali su zbili Litvance pred njihov gol, Suduvin autobus je izdržao do četvrtog minuta. Igrala je Zvezda koncentrisano, pametno, širila goste, Rodić i Gobeljić su na početku kampovali na polovini Suduve i iz takve strpljive igre je došao vodeći gol. Dok su gosti pokušavali da ojačaju bokove, Ben je ušao u sredinu i majstorskim pasom kroz sredinu pronašao Boaćija. Nije se Zvezdin špic mnogo razmišljao, raspalio je po lopti kao iz inata i poslao neodbranjiv hitac u bliži ugao Kardunovog gola.

Tada je bilo jasno da je sve gotovo...

Zvezda je spuštala i dodavala gas po potrebi, imala dva sitna pada koncentracije u poslednjoj liniji, ali ni u jednom trenutku nije provejavalo izjednačenje već se čekao Zvezdin drugi gol da razgali srca navijača.

I došao je posle skoro pola sata igre. Lepše nije moglo. Marin je odigrao za Bena koji je opet ušao u sredini i opet sjajnim pasom „presekao“ odbranu Suduve. Tražio je Ivanića, ali je našao Boaćija koji je kao martinela odložio do Marina, a novi kapiten je šmekerski plasirao loptu u mrežu. Ako ništa drugo, makar je zbog ove akcije vredleo danas paltiti kartu na Marakani.

Sve do kraja je bilo rutinsko odrađivanje posla. Imao je Boaći šansu za potpunu golgetersku eksploziju i da umiri srca skeptičnih navijača koji su mu sve manje verovali poslednjih meseci. Ali u finišu prvog poluvremena je pogodio stativu posle pasa Gobeljića, da bi na početku drugog poluvremena na dodavanje Marina tukao sa peterca pored gola. Ali zaličio je na onog Boaćija iz prvog mandata...

Napala je Zvezda opet visoko u drugom poluvremenu, ubila Litvancima svaku nadu o čudu i došla na prag trečeg gola. Trebalo je drugo poluvremene da donese razbibrigu i makar taj jedan gol za makar rutinskih 3:0, ali je glupost Marka Gobeljića u 60. minutu bacila senku na Zvezdinu pobedu. Potpuno bespotrebno je žestoko startovao na Slavickasa, polomio nogu Litvancu i zasluženo je isključen. U 32 evropska meča pod Milojevićevom palicom, crveni kartoni su bili retkost. Tek tri, od čega su Gobeljićeva dva. Ovaj ga je suspendovao iz meč(ev)a sa Helsinikijem, a možda i iz prve postave za koju se izborio na pripremama. Morao je Milojević neplanirano da reaguje i vrati u postavu Stojkovića koji je nagrađen burnim apaluzom po ulasku umesto Boaćija.

Nisu tih pola sata sa igračem manje predstavljali problem za crveno-bele. Ekipa je fizički i taktički dobro pripremljena i za ovakve situacije. Čak su Marin i Ivanić u igri bez klasičnog napadača imali više prostora i slobode da se iskažu. Treći gol je visio u vazduhu... Marin je u nekoliko navrata bežao odbrani gostiju, Ivanić izašao sam na golmana ali je slabo šutirao... Imao je Marin i fenomenalno proigravanje za Stojkovića koji se u kontri poput munje stvorio pred golom Suduve i oboren je, ali je mađarski sudija ostao nem i verovatno oštetio crveno-bele za treći gol. Imao je i Rodić slalom do gola Suduve u finišu posle kojeg je Ben pogodio prečku.

To što Suduva sa igračem više nije stvorila šansu 90. minuta je možda i najveća satisfakcija VladanuMilojeviću. Automatizmi u Zvezdinoj igri sve bolje funkcionišu. To što je pad koncentracije u poslednja tri minuta zaledio Marakanu je dovoljno upozorenje da ima na čemu da se radi. Sledi teža prepreka od Suduve u vidu Helsinkija. Zvezda će i tu biti favorit. Ali neki večerašnji padovi koncentracije poput primljenog gola u nadoknadi i neozbiljnost poput bespotrebnih kartona, bi već protiv jačih od Suduve mogli skupo da koštaju.

Stadion: Rajko Mitić

Gledalaca: 23.751

Sudija: Adam Farkaš

Crvena zvezda: Borjan - Gobeljić, Babić, Milunović, Rodić - Jovičić - Ben, Jovančić, Ivanić, Marin - Boaći.

Suduva: Kardum - Švrljuga, Kerla, Jankauskas, Živanović, Slavickas - Golubickas, Čađenović, Verbickas - Gotal, Topčagić.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar