Линта: Провокација Грабар Китаровић

Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта оцијенио је бруталном, али очекиваном провокацијом изјаву предсједника Хрватске Колинде Грабар Китаровић да је веома емотивно доживјела премијеру филма "Генерал" о животу хрватског генерала Анте Готовине, те истакао да није ријеч о никаквом хероју, већ ратном злочинцу.

Србија 16.07.2019 | 22:39
Линта: Провокација Грабар Китаровић
"Многобројне чињенице говоре да Анте Готовина није никакав херој, већ обичан ратни злочинац чија је јединица којом је командовао извршила бројне злочине над српским цивилима и ратним заробљенциима у Крајини 1993. године и западнокрајишким општинама", подсјетио је Линта. 

Он је навео да је Готовина био и истакнути члан удруженог злочиначког подухвата на челу са првим предсједником Хрватске Фрањом Туђманом, чији циљ био насилно протјеривање српског народа на подручја Сјеверне Далмације, Лике, Кордуна и Баније у злочиначкој акцији "Олуја". 

"Другостепено вијеће Хашког трибунала је у новембру 2012. године ослободило кривице Готовину, упркос великом броју материјалних доказа о злочинима које је починио. Хашки трибунал је доношењем ослобађајуће пресуде Готовини потврдио да је у суштини политички суд који је основан да суди Србима, а ослобађа хрватске, бошњачке и албанске злочинце", додао је Линта. 

Линта сматра да је од виталног националног значаја да се сними филм о страдању српског народа у злочиначкој акцији "Олуја", те да Влада Србије треба да обезбиједи средства да он буде снимљен у најскорије вријеме, саопштено је из Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону. 

"Циљ филма је да прикаже праву истину о насилном протјеривању српског народа са својих вјековних подручја, о убијању српских цивила и ратних заробљеника, о масовном бомбардовању крајишких градова и колоне протјераних Срба, о паљењу крајишких села и градова, о систематском пљачкању, уништавању и отимању српске имовине", навео је Линта. 

Он је додао да је, осим тога, потребно снимити више филмова о протјеривању српског народа из других подручја данашње Хрватске, као и са подручја Федерације БиХ.

(Срна)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Сними

16.07.2019 21:05

ти филм о протјеривању 150 000-а не Срба са тих простора које си набројао у периоду од 91. до 93. ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

17.07.2019 04:40

Јесте а ми насе херое велицамо и ти дотицни председниц млатис глогово грање. Прво ми морамо признати наса злодела па тек онда тразити од других

Name

Мрки

16.07.2019 21:40

Ко је био он је осуден ко није осуден није ни био .Он није осуден ни Хагу ни на домацим судовима БиХ и СРБ.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додик

16.07.2019 22:07

Изградња Пељескога моста је од националног интереса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанко

17.07.2019 05:58

хахахах цуј ратни злоцинац хахахах само код срба су злоцинци које нико није осудио а које судови осуде они казу да нису хахахахахахах

ОДГОВОРИТЕ
Name

За босанка

17.07.2019 08:34

Није осудјен зато сто амери нису дали и зато сто су западне земље врсиле притисак на суд да се не осуди. Боље процитај јос једном текст ста је дотицни урадио

Name

Спасе

17.07.2019 09:10

е мојлинта немас ти појма па ста мозе за хрвате готовина бити друго него херој. хрвати се нису одрекли својих генерала као ми срби онису то дебело излобирали и платили не као сто додик кад је требо доци на власт јавно призно да је у сребреници био геноцид ипозива младица и карадица да требају у хаг да им се суди прицај линта мало о том немој да ти за све буду криви други

Name

ЦУЈ

17.07.2019 08:22

НЕ ТРЕБА ТИ СВАКА РИЈЕЦ ДА БИ СЕ ПОЈАВИО И ОПРАВДАО ПЛАТУ.КАО МИ СВОЈЕ НАПАДАМО..СВИ БРАНЕ СВОЈЕ..А ТО СТО СМО МИ ОБИЦНИ НАРОД П.....ЛИ ТО ВИ КОРИСТИТЕ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

17.07.2019 10:08

ОДВРАТАН ЛИК КОЈИ ЖИВИ ЕКСТРА ДОК ДРУГИ ПАТЕ И СЛУШАЈУ ЊЕГОВЕ ГЛУПОСТИ.ХАЛО РАТ ЈЕ ПРОШАО.НАЈБОГАТИЈИ ЉУДИ ПО СРБИЈИ СУ ИЗ КРАЈИНЕ.СВИ СУ НА МЕДИЈИМА, ЖИВЕ У РАСКОШИ ЗАТО И СРБУЈУ НИКАД ИМ НИЈЕ БИЛО БОЉЕ.УЖИВАЈТЕ.КО ЗНА ЗНА КО НЕЋЕ ДА ЗНА НЕКА МУ ЈЕ СА СРЕЋОМ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Бобу

17.07.2019 20:43

А откуд ти знас како он зиви