Видео: И Хрвати тако мисле - Ђоковић је Г.О.А.Т.!

Новак Ђоковић је новом победом над Роџером Федерером додатно подгрејао дискусије о томе ко је најбољи тенисер свих времена.

Тенис 16.07.2019 | 22:15
Видео: И Хрвати тако мисле - Ђоковић је Г.О.А.Т.!
Ђоковић и даље има мање освојених Вимблдона од Федерера (5-8), мање Гренд слем трофеја (16-20), али је пет година млађи и има бољи међусобни скор 26-22.

И Надал има више ГС трофеја од Ђоковића (18-16), недостижни је владар Ролан Гароса (11 трофеја), али Новак је бољи и од Шпанца у директном "сударима" 28-26.

Па ко је онда најбољи тенисер свих времена, такозвани Г.О.А.Т?

Логично је да ћемо ми, Новакови земљаци без дилеме рећи да је то Ђоковић, Швајцарци и већи део света је и даље залуђен Федерером, Шпанцима је то сигурно Надал, али шта кажу "неутрални".

Прочитајте још Није готово док Новак не каже да је готово

Међу њих сврставамо западне комшије Хрвате, наше архинепријатеље у спорту, али нажалост и у другим областима.

А Хрвати кажу, и то један који се често радовао његовим поразима – Новак Ђоковић!

"Кад би Новак Ђоковић сутра завршио каријеру, остао би упамћен као најбољи тенисер свих времена. То неће признати само најтврђи обожаватељи Роџера Федерера и Рафаела Надала. Али и њима је све јасно.

Од тренутка кад се појавио, био је оспораван и омражен. Оспоравали су га они који су сваким његовим напретком осећали да је све ближе њиховим идолима, а не воле га исти ти јер је прекинуо дуопол омиљених и најтрофејнијих тенисера свих времена.

Како то да одједном не гледамо тениске "Класике" у завршницама турнира? Како то да се из неке нетениске земље појавио младић који с толико самопоуздања излази на мегдан највећима у историји? Како то да је тај младић достигао такав ниво без слабости у игри? И како то да се наши идоли углавном предају у мечевима с њим још у свлачионици?

И ја сам био међу онима који су се то питали. Волео сам кад губи, али он је ретко губио. И она победа на УС Опену 2011, па победа против Ендија Марија у Риму неколико месеци пре, онда оно ругање на земљи с дотад непобедивим Надалом на тој подлози, освајање првог Вимблдона, па Дејвис куп... Све ме нервирало. А онда сам временом схватио – не волим га јер му нико ништа не може. И прихватио да је тениски свет добио новог владара.

Ђоковић се освојеним Вимблдоном, петим у шест одиграних финала и трећим преко Федерера, приближио Надалу на две Гренд слем титуле заостатка, а Швајцарцу на четири. И тај број највећих титула је једино због чега неки још тврде да је Федерер највећи свих времена. Све друго је на страни најбољег свих времена", написао је у сјајној колумни Армин Хасанбеговић са портала Индеx.

"Налазите се на највећем тениском стадиону на свету. Губите након три и по сата игре. Чини вам се да су сви против вас, и судија, и 20.000 навијача, и "Око соколово", и скупљачи лоптица.

Преко пута се налази најтрофејнији тенисер свих времена. Исти онај који вам је три месеца пре нанео први пораз у сезони и прекинуо низ од 41 (!) победе. Има две меч-лопте и сервира на једном од својих најдражих турнира. Све је спремно за славље и од вас се очекује само да му на мрежи господски пружите руку и честитате.

И шта ви урадите? Пошаљете све у неку ствар, и судију, и 20.000 оних који су навијали против вас, и "Око соколово" које вас је нервирало, и скупљаче лоптица. Све. И одиграте најбољи ударац у историји тениса. Преокренете меч".



"Осам година после налазите се на најпознатијем тениском стадиону на свету. Губите након четири сата игре. Чини вам се да су сви против вас, и судија, и 15.000 навијача, и "Око соколово", и скупљачи лоптица. Чини вам се да нико на стадиону не жели да ви прекинете једну од најлепших спортских прича.

Преко пута се налази најтрофејнији тенисер свих времена. Исти онај који би вам освојеном титулом побегао на можда недостижних шест Гренд слемов разлике и можда вас избацио из расправа о највећем. Има две меч-лопте и сервира на свом најдражем турниру. Све је спремно за славље и од вас се очекује само да му на мрежи господски пружите руку и честитате.

И шта ви урадите? Опет пошаљете све у неку ствар, и судију, и 15.000 оних који су навијали против вас, и "Око соколово" које вас је нервирало, и скупљаче лоптица. Све. И одиграте најбољи ударац у мечу. Преокренете меч. Најдужи меч у историји финала Вимблдона и један од највећих мечева свих времена.

Натерате Американце који су вас провоцирали, и Британце који су аплаудирали вашим двоструким грешкама, Швајцарце које сте расплакали, и најтрофејнијег свих времена да сви углас кажу: "Овај човјек је чудо!"

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар