Једите малине често

Ако редовно једете малине имаћете лепши тен, јачу косу, боље здравље пробавног и кардиоваскуларног система, снажнији имунитет и мањи ризик од упала.

Здравље 16.07.2019 | 15:43
Једите малине често
Ово укусно бобичасто воће има јака антиоксидативна својства. То значи да смањује деловање слободних радикала и тако штити од рака дебелог црева, дојке, материце, једњака и простате.

Фитонутријенти у малини спречавају ширење ћелија рака, тако што их подстичу на апоптозу, односно самоуништење.

Двеста грама овог воћа на дан садржи препоручене количине витамина Ц. Обилује и влакнима, фолном киселином, витамином К, Е5, манганом, магнезијумом, бакром, калијумом и омега 3 масним киселинама.

Они чија је исхрана богата малином имају мањи ризик да се угоје и разболе од дијабетеса. Кетони у овим црвеним плодовима заслужни су за контролу глукозе у крви. Они подстичу метаболизам масти и смањују масне наслаге.

Уносом малине активира се хормон адипонектин, од чијег недостатка пате људи с дијабетесом типа 2. Адипонектин враћа равнотежу у крви, смањује ризик од срчаног удара и других болести које прате дијабетес типа 2.

Предност исхране малином је и у томе што кожу чини отпорнијом на штетне зраке сунца. У ту сврху корисно је и уље од малине које одлично штити кожу, јер садржи висок ниво омега 3 и омега 6 есенцијалних масних киселина и витамина Е.Процењује се да је заштитни фактор овог уља између 30 и 50.

Осим за заштиту од сунца, уље малине је добро и за негу коже. Нарочито за смањивање бора, стрија, екцема, дерматитиса и уопште свих упалних стања коже.

Није лековит само плод, већ и лист малине. Чај од листа ове биљке помаже код менструалних грчева, јаких крварења и исцетка из вагине. Примењен након порођаја убрзава опоравак материце и подстиче стварање млека. Овај чај може да се користи и за јачање десни, дезинфекцију крајника, спречавање пролива и код очних обољења. Припрема чаја: кашичицу листа малине прелијте шољом вруће воде. Процедите након 10 минута и пијте топло, две до три шоље на дан.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Јоја

16.07.2019 21:15

глупости...најести се малина пуниг пестицуда - па ви нисте нормални

ОДГОВОРИТЕ