Шта је у ствари поручио Макрон?

Посјета Емануела Макрона Србији већ је оцијењена као изузетно значајна, као посјета која је најавила велику промјену у француској политици према Србији и истовремено на неки начин подигла самопоштовање и земљи и народу фрустрираним сталним притисцима, оптужбама и уцјенама са Запада, али, када се разгрну емоције, порука која се издваја међу онима које је директно и самом својом посјетом послао француски предсједник је - порука упућена Приштини, пише Тањуг.

Србија 16.07.2019 | 15:12
Шта је у ствари поручио Макрон?
А она гласи: да их је међународна заједница признала као независне, али да то не значи да мора да се призна све оно што Приштина сматра својим правима.

"То је прва јасна европска порука упућена Приштини да компромисно решење не значи остати на стартним, дијаметрално супротстављеним позицијама страна у дијалогу и да свака страна мора да се 'помери', а, изговорена из уста човека који, заједно са немачком канцеларком Ангелом Меркел представља најмоћнији двојац који управља кормилом Европске уније, потврђује Макроново обећање да Француска жели да помогне Србији", пише београдска агенција и додаје:

"Управо та врста помоћи и јесте потребна Србији, како то дефинише из свог угла председник Александар Вучић и каже да није сањар да мисли да ће Макрон променити мишљење о независности Косова, те да Србија неће тражити ништа што би угрозило Француску, али да је уверен да Макронова енегија и политички ентузијазам могу променити много на европском континенту и помоћи Србији у решавању косовскометохијске кризе".

Тањуг даље наводи да истовремено Макрон јесте изразио наду да би Приштина и Београд требало да дођу до договора, али је поручио и да је компромисно решење тест кредибилитета Европе и "њене способности да ли може довести до споразума између нација у Европи".

"Зато порука француског лидера није само порука Приштини и Београду, него и Европи. Оној у којој Макрон претендује да има водећи утицај. А у Београду неће бити заборављене Макронове речи изговорене на Калемегдану у вечери пуној емоција и обећање да ће Француска заједно са Србијом водити битку, тешку, истиче, за компромис око косовског решења", пише агенција и потом цитира француког предсједника. 

"Када смо се борили заједно раме уз раме, то је било из љубави према слободи и међусобног поштовања, па ће и та борба коју ћемо водити заједно за компромис између Србје и Косова бити тешка", рекао је Макрон.

(Тањуг)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

ЈОЛЕ.

16.07.2019 13:14

Несто се ова двојица превисе додирују. На свим сликама су загрљени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈОЛЕ.

16.07.2019 13:14

Несто се ова двојица превисе додирују. На свим сликама су загрљени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боба

16.07.2019 13:18

Шта је год поручио свакој причи три дана доста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

16.07.2019 13:26

Ста ли су њи двојица цитаву ноц радила овај вуцицев осмех исто ко код моје старе кад добије метак ;)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

16.07.2019 15:30

Рекао му је "Косово" је "држава", а у ЕУ не примамо нове државе док се не реорганизујемо, а то ће бити тамо некад и није 2025 године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган Мд

16.07.2019 15:45

Обична представа за расељени народ. Ништа конкретно? Чова изгиворио двије ријечи на српском и сви у трансу! Балкан је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мисо

16.07.2019 16:54

Вуциц да не подрзава смрада ДО ДИК_а био би мој председник Свака му цаст ако је тацно да не краде као ови великосрпски коњи Оно сто је мени запало за око јесте питање Французи се клањају на споменику борцима палим за дрзаву и нацију а тразе да предамо Косово као последњи говнари Такодје ми није јасно како вуциц напада Дјиласа за пљацку а ДО ДИК је узео из уста сваки залогај ових магараца сто гласају за нхега

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бакица

17.07.2019 11:46

Ниста конкретно ста це поруцити Париз му гори од нереда .

ОДГОВОРИТЕ