Šta je u stvari poručio Makron?

Posjeta Emanuela Makrona Srbiji već je ocijenjena kao izuzetno značajna, kao posjeta koja je najavila veliku promjenu u francuskoj politici prema Srbiji i istovremeno na neki način podigla samopoštovanje i zemlji i narodu frustriranim stalnim pritiscima, optužbama i ucjenama sa Zapada, ali, kada se razgrnu emocije, poruka koja se izdvaja među onima koje je direktno i samom svojom posjetom poslao francuski predsjednik je - poruka upućena Prištini, piše Tanjug.

Srbija 16.07.2019 | 15:12
Šta je u stvari poručio Makron?
A ona glasi: da ih je međunarodna zajednica priznala kao nezavisne, ali da to ne znači da mora da se prizna sve ono što Priština smatra svojim pravima.

"To je prva jasna evropska poruka upućena Prištini da kompromisno rešenje ne znači ostati na startnim, dijametralno suprotstavljenim pozicijama strana u dijalogu i da svaka strana mora da se 'pomeri', a, izgovorena iz usta čoveka koji, zajedno sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel predstavlja najmoćniji dvojac koji upravlja kormilom Evropske unije, potvrđuje Makronovo obećanje da Francuska želi da pomogne Srbiji", piše beogradska agencija i dodaje:

"Upravo ta vrsta pomoći i jeste potrebna Srbiji, kako to definiše iz svog ugla predsednik Aleksandar Vučić i kaže da nije sanjar da misli da će Makron promeniti mišljenje o nezavisnosti Kosova, te da Srbija neće tražiti ništa što bi ugrozilo Francusku, ali da je uveren da Makronova enegija i politički entuzijazam mogu promeniti mnogo na evropskom kontinentu i pomoći Srbiji u rešavanju kosovskometohijske krize".

Tanjug dalje navodi da istovremeno Makron jeste izrazio nadu da bi Priština i Beograd trebalo da dođu do dogovora, ali je poručio i da je kompromisno rešenje test kredibiliteta Evrope i "njene sposobnosti da li može dovesti do sporazuma između nacija u Evropi".

"Zato poruka francuskog lidera nije samo poruka Prištini i Beogradu, nego i Evropi. Onoj u kojoj Makron pretenduje da ima vodeći uticaj. A u Beogradu neće biti zaboravljene Makronove reči izgovorene na Kalemegdanu u večeri punoj emocija i obećanje da će Francuska zajedno sa Srbijom voditi bitku, tešku, ističe, za kompromis oko kosovskog rešenja", piše agencija i potom citira francukog predsjednika. 

"Kada smo se borili zajedno rame uz rame, to je bilo iz ljubavi prema slobodi i međusobnog poštovanja, pa će i ta borba koju ćemo voditi zajedno za kompromis između Srbje i Kosova biti teška", rekao je Makron.

(Tanjug)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

JOLE.

16.07.2019 13:14

Nesto se ova dvojica previse dodiruju. Na svim slikama su zagrljeni.

ODGOVORITE
Name

JOLE.

16.07.2019 13:14

Nesto se ova dvojica previse dodiruju. Na svim slikama su zagrljeni.

ODGOVORITE
Name

boba

16.07.2019 13:18

Šta je god poručio svakoj priči tri dana dosta.

ODGOVORITE
Name

Mile

16.07.2019 13:26

Sta li su nji dvojica citavu noc radila ovaj vucicev osmeh isto ko kod moje stare kad dobije metak ;)

ODGOVORITE
Name

Realno

16.07.2019 15:30

Rekao mu je "Kosovo" je "država", a u EU ne primamo nove države dok se ne reorganizujemo, a to će biti tamo nekad i nije 2025 godine.

ODGOVORITE
Name

Dragan Md

16.07.2019 15:45

Obična predstava za raseljeni narod. Ništa konkretno? Čova izgivorio dvije riječi na srpskom i svi u transu! Balkan je to.

ODGOVORITE
Name

miso

16.07.2019 16:54

Vucic da ne podrzava smrada DO DIK_a bio bi moj predsednik Svaka mu cast ako je tacno da ne krade kao ovi velikosrpski konji Ono sto je meni zapalo za oko jeste pitanje Francuzi se klanjaju na spomeniku borcima palim za drzavu i naciju a traze da predamo Kosovo kao poslednji govnari Takodje mi nije jasno kako vucic napada Djilasa za pljacku a DO DIK je uzeo iz usta svaki zalogaj ovih magaraca sto glasaju za nhega

ODGOVORITE
Name

Bakica

17.07.2019 11:46

Nista konkretno sta ce poruciti Pariz mu gori od nereda .

ODGOVORITE