Буџета нема, већи топли оброк

Одлука о привременом финансирању институција Босне и Херцеговине за период јул – септембар требала би бити усвојена на сједници Савјета министара Босне и Херцеговине 23. јула, чиме би се избјегла блокада исплата плата за више од 22. 000 буџетских корисника за јул, али и свих трансакција путем Трезора БиХ почевши од 1. августа, сазнаје Анадолија у Министарству финансија и трезора БиХ.  

Босна и Херцеговина 16.07.2019 | 12:30
Буџета нема, већи топли оброк
Наиме, уколико се до 1. августа не усвоји одлука о привременом финансирању институција БиХ, све исплате путем трезора БиХ биле би блокиране, а тиме и исплате плата за јули свим буџетским корисницима са државног нивоа с обзиром на то да буџет институција БиХ и закон о његовом извршењу за 2019. годину није усвојен у Парламентарној скупштини БиХ.

– Закон о финансирању инстититуција БиХ, његов члан 11 је јесан. Уколико није усвојен буџет инситуција и међународних обавеза БиХ и закон о његовом извршењу тада се доноси одлука о привременом финансирања на тромјесечном нивоу буџета за тај период из прошле године – речено је из Министарства финансија и трезора БиХ. 

Нешто више од 22.000 буџетских корисника уз плате за јул у августу добиће и увећан топли оброк. Наиме, ранијом одлуком Савјета министара БиХ топли оброк упосленим у институцијама БиХ враћен је на осам КМ по дану. Иначе, до јула је износио шест КМ по дану.

Очекује се да би одлука о привременом финансирању институција БиХ требала бити усвојена на сједници 23. јула и због чињенице да већина упослених у инситуцијама иде на колективни годишњи одмор од понедјељка, 29. јула.

За тај дан већ се припремају рјешења о колективним годишњим одморима за заступнике и делегате у Парламентарној скупштини БиХ, као и већину упослених у том законодавном тијелу. Повратак на посао очекује се у другој половини августа.

(Агенције) 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Земља

16.07.2019 11:30

од три и пол милиона становника има пет влада то ни најјаце економије свијета неби издрзале ту се не ради о стотинама него о хиљадама дрзавних слузбеника и ко то финанцира када привреда не постоји!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

16.07.2019 13:27

паразити на будзету политицари корумпирани гласацка масинерија дрзи се на будзету само ради гласова !!а посао и знање ту не знаце ниста !!!само послусност партијска и то је то!!!дрзавни апарат опљацкао дрзаву бахацењем привилегијама себи датим по својим законима покривени страсно и невјероватно безакоње и бахатост дрзавних паразита!!!! невидјено

Name

Агенда

16.07.2019 16:50

Па... Тако је. Питање докле. Дај Бозе правде и стида нам

ОДГОВОРИТЕ