Budžeta nema, veći topli obrok

Odluka o privremenom finansiranju institucija Bosne i Hercegovine za period jul – septembar trebala bi biti usvojena na sjednici Savjeta ministara Bosne i Hercegovine 23. jula, čime bi se izbjegla blokada isplata plata za više od 22. 000 budžetskih korisnika za jul, ali i svih transakcija putem Trezora BiH počevši od 1. avgusta, saznaje Anadolija u Ministarstvu finansija i trezora BiH.  

Bosna i Hercegovina 16.07.2019 | 12:30
Budžeta nema, veći topli obrok
Naime, ukoliko se do 1. avgusta ne usvoji odluka o privremenom finansiranju institucija BiH, sve isplate putem trezora BiH bile bi blokirane, a time i isplate plata za juli svim budžetskim korisnicima sa državnog nivoa s obzirom na to da budžet institucija BiH i zakon o njegovom izvršenju za 2019. godinu nije usvojen u Parlamentarnoj skupštini BiH.

– Zakon o finansiranju instititucija BiH, njegov član 11 je jesan. Ukoliko nije usvojen budžet insitucija i međunarodnih obaveza BiH i zakon o njegovom izvršenju tada se donosi odluka o privremenom finansiranja na tromjesečnom nivou budžeta za taj period iz prošle godine – rečeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH. 

Nešto više od 22.000 budžetskih korisnika uz plate za jul u avgustu dobiće i uvećan topli obrok. Naime, ranijom odlukom Savjeta ministara BiH topli obrok uposlenim u institucijama BiH vraćen je na osam KM po danu. Inače, do jula je iznosio šest KM po danu.

Očekuje se da bi odluka o privremenom finansiranju institucija BiH trebala biti usvojena na sjednici 23. jula i zbog činjenice da većina uposlenih u insitucijama ide na kolektivni godišnji odmor od ponedjeljka, 29. jula.

Za taj dan već se pripremaju rješenja o kolektivnim godišnjim odmorima za zastupnike i delegate u Parlamentarnoj skupštini BiH, kao i većinu uposlenih u tom zakonodavnom tijelu. Povratak na posao očekuje se u drugoj polovini avgusta.

(Agencije) 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Zemlja

16.07.2019 13:30

od tri i pol miliona stanovnika ima pet vlada to ni najjace ekonomije svijeta nebi izdrzale tu se ne radi o stotinama nego o hiljadama drzavnih sluzbenika i ko to financira kada privreda ne postoji!

ODGOVORITE
Name

Pa

16.07.2019 15:27

paraziti na budzetu politicari korumpirani glasacka masinerija drzi se na budzetu samo radi glasova !!a posao i znanje tu ne znace nista !!!samo poslusnost partijska i to je to!!!drzavni aparat opljackao drzavu bahacenjem privilegijama sebi datim po svojim zakonima pokriveni strasno i nevjerovatno bezakonje i bahatost drzavnih parazita!!!! nevidjeno

Name

Agenda

16.07.2019 18:50

Pa... Tako je. Pitanje dokle. Daj Boze pravde i stida nam

ODGOVORITE