Асанж: Смртне казне неће бити?

- Оснивач Викиликса Џулијан Асанж неће бити изручен земљи у којој би му претила смртна казна, рекао је британски министар за Европу Алан Данкан.

Свијет 16.07.2019 | 10:17
Асанж: Смртне казне неће бити?
"То је основни услов који смо договорили, да нећемо дозволити да буде изручен на место где би могао добити смртну казну. Та гаранција је чврста", рекао је Данкан новинарима у Еквадору, где се налази у посети.

Асанж је у САД оптужен за шпијунажу и Вашингтон тражи његово изручење. Рочиште по том захтеву је заказано за крај фебруара наредне године у Великој Британији.

САД Асанжа оптужују да је угрозио безбедност њихових дипломата и војника када је Викиликс 2010. објавио 250.000 дипломатских депеша и око пола милиона поверљивих докумената о активностима америчке војске у Ираку и Авганистану. Такодје, Асанж је оптужен и за "заверу" с некадашњом војном аналитичарком Челзи Менинг, која му је документе доставила.

Оснивач Викиликса је седам година боравио у амбасади Еквадора у Лондону, пошто је добио политички азил, да би 11. априла био ухапшен уз дозволу нових власти у Киту.

Одмах је одведен у притвор а потом осудјен на 50 недеља затвора због кршења услова условне слободе.

Еквадорска влада је потврдила да је пре повлачења одлуке о азилу за Асанжа добила писане гаранције британске владе да он неће бити изручен земљи у којој би могао бити мучен или осудјен на смрт.

САД Асанжа оптужују по 18 тачака, а збирна казна за све њих износи око 175 година затвора.

Шпијунажа је у САД злочин подложан смртној казни.

(Бета)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

сомеwхере

16.07.2019 12:52

Човјек је жртвовао своју сопствену слободу ради туђих слобода, истина, а раде му о глави.

ОДГОВОРИТЕ