Купују карте у једном смјеру

Република Српска ће до 2022. године имати око 35. 000 мање становника до 15 година, прије свега због негативног природног прираштаја и миграција. То ће утицати на смањење радне снаге и људског капитала у земљи. Према неким процјенама, БиХ је годишње у просјеку напуштало најмање 50. 000 грађана. Одлазак комплетних породица са картом у једном смјеру је учестао, а у прилог томе иду и све чешћи огласи о продаји некретнина у БиХ због једног разлога – одласка из земље.

Босна и Херцеговина 15.07.2019 | 20:12
Купују карте у једном смјеру
Приче о одласку становништва из Босне и Херцеговине шаљу сваки пут нову и другачију слику о ситуацији у овој земљи. До прије неколико година, учесталост одлазака се углавном завршавала повратком у родни крај када дођу дани пензије. Све се обрнуло, па се сада све чешће комплетне породице одлучују на одлазак, али са картом у једном смјеру.

У прилог томе говори и масовност огласа о продаји некретнина. Продаје кућа, викендица, станова и аутомобила су учестале, а као главни разлог се наводи одлазак у иностанство. Словенија је чест избор за одлазак из земље, а редови пред словеначком амбасадом у Бањулуци су све дужи.

Демографи кажу да се сеоско становништво одавно иселило, па су главни учесници спољних миграција из урбаних подручја.

Са Катедре за друштвену географију и демографију Природно-математичког факултета у Бањалуци, поручују да је највећи проблем непостојање јединственог регистра становништва. Када је ријеч о Републици Српској, одлазак становништва је знатно пореметио званичне бројке, поручује професор Драшко Маринковић.

БиХ би, под претпоставком да актуелни тренд раста миграција буде настављен, у наредне три године могло да напусти око 210.000 људи. То је наведено у документу Анализа и пројекције тржишта рада у Републике Српске 2019-2022, који је урадила Унија удружења послодаваца Републике Српске у сарадњи са Међународном организацијом рада. БиХ је само од почетка ове године напустило чак 30.000 грађана, а ријеч је, махом, о млађим људима.

БН ТВ

Коментари / 43

Оставите коментар
Name

Боки

15.07.2019 18:14

Нажалост тако је. Имамо лијепу земљу, а лошу државу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

15.07.2019 19:03

Па до нас је и то показује колико смо глупи...

Name

Никада,

15.07.2019 20:05

народ у БиХ, Није имамо срече, сви које просао их је јахао , то вам је истина " немој да се цудите дојадило је народу.

Name

За Боки

15.07.2019 20:15

И изузетно лос и покварен народ,некада је био добар а сада морално нула.

Name

Дује

15.07.2019 21:56

тај број це од 01 01 2020 бити енормно веци кад глуваци политичари не предузимају ниста за побољшање стандарда

Name

Њемачка

15.07.2019 22:14

Волио сам своју земљу и мислио да је никада нећу напустити. Све до октобра прошле године моја породица се борила против вјетрењача. На жалост схватили смо да године улудо пролазе. Изгледа да ту више нема никога ко је спреман урадити оно што је потребно да се народ ослободи из канџи ратних профитера, мафијаша на власти. На свакој несрећи овог народа су профитирали. Дабогда им сваки залогај горак био, до десетог кољена. Сада сам са породицом у Њемачкој. Ту смо нашли мир и живот достојан човјека.

Name

Знам ко не сели

16.07.2019 22:22

Не селе само породице Додик и компањони,кумови,мислим они не исељавају,они иду у своје,у своке виле,станове,компаније,фирме и сл.а ви гласајте за њих,само купите добар пакет нтернета да мозете дјецу,унуке и фамиљу гледати и цути.Срерно Срби поздрав из Данске,да Бог да вам Додик владао хиљаду година.За разлику од мене,рањеника из задњег рата он се бори и борио за ову опустосену и обесправљену Релублику Српску,ви то ваљда најбоље знате,зато га и гласате.Стоко!

Name

Среца

16.07.2019 22:24

Ако је иста среца у побједи Додика,Цовица и Бакира онда је то да је народ схватио,бар онајнкоји се нада њиховом паду и промјенама да овде нема зивота и креце у неке нове побједе док има јос снаге,младости и воље за борбом за боље сутра,овде га нема.

Name

Србин

16.07.2019 22:28

У федерацији се буне борци,радници,Хрвати скоцили на Цовица ради Алуминијума,код нас ма јок,изугубимо Бецко,ниста,изгубимо славу,грб,химну,ниста,изгубимо три банке,пропадне рафинерија,опјацкају нас Литванци,Руси (ако су икада и постојали,све Додикова братија),и ниста,убијају нам дјецу,еј УБИЈАЈУ НАМ ДЈЕЦУ,и ниста,тацно ме срамота сто сам припадник овог народа.

Name

Влада РС

15.07.2019 18:14

Ма кога је то брига, нека иду!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пипс

15.07.2019 21:08

Срамота је да овако дивну земљу морамо напустити. Морамо. Значи не желимо, али морамо. Морамо да би преживели.

Name

Тако је!

15.07.2019 21:14

Ево, погледајмо само која се то два имена стално врте код ових коментара и прогноза, то су Драско Маринковиц и Стево Пасалиц. Ради се о два ухљеба и послусника резима, због каквих управо и бјези народ одавде, јер не види никакву перспективу останка медју слицном марвом.

Name

муп пц

16.07.2019 22:29

Тако је владо, остацемо само ми и сами себи цемо аплаудирати и лупати се по раменима, а онда и сами себе сутнути у гузицу, сељацку наравно!

Name

здравко

15.07.2019 18:22

По којој то матемаци рсацунас .Ти си заиста оптимист . То се рачуна колико ове године оде идуће дупло од претходне и тако сваке сљедеће године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

да

15.07.2019 18:43

У праву си. То зе зове ГЕОМЕТРИСКА ПРОГРЕСИЈА

Name

здравко

15.07.2019 19:33

Озбиљно.

Name

Ре да

15.07.2019 22:03

Без "Ј"

Name

Нема бриге

15.07.2019 18:33

Неце простор БиХ остати без станивника. Па зар нисмо свједоци да у БиХ свакодневно додје висе миграната арапског порјекла него сто земљу напусти домицијалног становниства. За 20 година овдје це драстицно бити измјењен састав становника,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рагиб

15.07.2019 20:24

Бас је њима стало да остану овдје. Нису то неки радници, зивотарити могу и у својој земљи. Нема овдје социјале од које мозес зивити и послије пензије.

Name

РОМАНИЈА

15.07.2019 18:35

90% људи који се исељавају из цијеле БиХ су срби , РС це остати пуста јер власти РС тезе ка томе, попљацкати све и унистити до темеља , то је све резирано у кухињама запада, а све фол велики срби, наси политицари супљу просипају а резултати и дјела нула, једино гдје се могу видјети то је у црквама уз камере, носање црквени застава, ломљење погаца, парастоси, литургије , србовање уз попадију која се претворила у сотоне а за народ ниста не раде, од србовања се не зиви вец од рада и фабрика, наси политицари ниједну фабрику нису отворили, сва памет стала под саторе и јагњијаде уз народњаке , ракију , иконографију. Народ кад нам оде на запад никад се неце вратити, ко је будала да се врати сутра из једног Беца у неко село на Романији или у херцеговацки пусти крс?? Ајте људи моји. Једини рецепт за опстанак нас срба је економија и привреда уз добре плате, без тога ми цемо нестати, онда нам не треба РС којој нема никог и гдје су велике територије потпуно пусте, примјер је од Требиња до Фоце, нецете 10 људи срести, ни 10 аута сви се иселили, то је убијање народа под маском српства на ста се будале пале и лозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

15.07.2019 19:38

Одличан коментар, само се питам зашто се ратовало 4 године, ова ситуација показује и другу страну медаље, сам рат осим што доноси велику несрећу је и тешки парадокс, млади људи завршили у гробу да би данашњи млади одлазили, која је ту логика,..?

Name

Одлазак

15.07.2019 19:47

Одлази народ, појединци и цијеле породице из цијеле БиХ.Прво одлазе Хрвати због чињенице да имају хрватски пасош који им даје могућност да се запосле у ЕУ (Аустрија, Њемачка, Ирска). Срби и Бошњаци напуштају, али теже и сналазе се на разне начине преко Словеније, Словачке или везама преко фамилија. Када првог септембра буде у службеном гласнику Њемачке буде објављен нови закон који омогућава људима из Србије, БиХ, Црне Горе и Македоније тада ће настати тотални егзодус. У Њемачкој је огромна потражња за радном снагом (возачи Б, Ц, Е категорије, радници на пумпама, ресторанима, продавницама, фабрикама, градилиштима, инжињери, доктори, фармацеути, медицински техничари). То ће оставити ове просторе без младе радне снаге и ти људе или ће тамо формирати породице или превести у Њемачку цијелу породицу.Само ће остати и пензионери и полтрони власти у државној управи и у јавном сектору док се не приватузује па буду отјерани због нестручности и што нису потребни јер су посао добили без логике већ страначког запошљавању. Без радника ће остати приватни сектор, неће бити људи да развозе робу, продавнице ће се затварати и кафане и кафићи јер неће бити конобара, а ни народа да дође на кафу.Касно је за било шта да се уради да се народ не исељава јер не постоји та плата која ће људе задржати јер је систем пропао и нема више наде за просперитет. Ко ће населити ове просторе нека брине ова власт и пензионери и полтрони који за њих гласају.

Name

Влада Рс Ре Одлазак

15.07.2019 20:27

Ма кога је то брига, нека иду!

Name

за ре и одлазак

15.07.2019 20:42

Одлицни комементари. Цијела територија БиХ је прелијепа, природа какве нема у бајкама, ријеке, језера, планине, врела, море, градови, равница, укратко свијет у малом, довољно велика за све људе, осим за политицаре који од закувавања зиве и афера пљацкајуци све сто стигну заводеци диктатуру у сва три народа. У овој земљи се мозе боље зивјети него у свици, ал стока док нас води нема ајра никоме, људи у сва три народа су добри , добри су односи, ал лоповлук и криминал, корупција отјерасе све одавде. Кад сва три народа узму тојаге па заједно багру налупају и скину с власти е онда це све кренути , нама требају инвеститори и памет да се доведу , улазу, граде, задрзе младе и образоване, и све остале, бит це нам добро свима. Немамо ми тристо зивота да све стално вртимо јово на ново, а сто моја дјеца не би возала мецке нпр.и свију вас? Зивот је један и не тросимо га у срања и гледајмо да нам буде добро свима. То је формула успјеха. Не мозе једним бити добро а другим лосе, нема ту среце, ајте да буде свима добро. За поцетак три мајмуна с гране поскидати, Милорада, Цовица и Бакира и њихове странке, мора кренути боље. Доста је висе ј.....народа у здрав мозак, они имају све а ми на хљебу и зноју који је крваво зарадјен и опет гладујемо. Јебе се њима за народ. Само дај нама и ником висе. Па докле висе људи моји цемо ово дозволити? Километар ауто пута у БиХ коста 100 милиона марака усред равнице, па ко је висе луд од нас? Пљацкају нас а ми сутимо, до када???

Name

РеРоманија

15.07.2019 22:03

све је како си навео.Али јадан смо ми народ кад нам неко треци намеце владаре.Бирамо увијек оне од којих само имамо стете.Кад би нам подметнули теле за владара ми би опет з то теле гласали.До нас је.Није нам крив нико.Ни запад ни сународњаци.Сами смо криви.Кад то прихватимо мозда тад буде неког помака.

Name

ре

15.07.2019 18:38

Ово су нека чудно болесна времена ј..е се криминалцима на власти , што БиХ остаје без свога становништва.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ас

15.07.2019 18:57

Наравно у једном смјеру јер не знају кад могу да се врате. Мозда за пар дана или пар година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Канађанин

15.07.2019 19:09

ОСТАЈТЕ ОВДЕ (на Балкану), узивајте у додиковом благостању са платом од 400 $. Нисте свакако ни за шта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лолица

15.07.2019 21:28

Долар је јак каквих 400$ неда миле висе од 400 марака царе марака

Name

Ре

16.07.2019 22:34

Ма ја сам за рат опет, овај пут у друге мете, ове квргаве којима није мјесто на асфалту.

Name

Амир Чамџић

15.07.2019 19:16

Фонд за стимулацију рађања / паралела пензијском фонду Да покашамо о решењу проблема? Наравно повећање животног стандарда, али без обзира на то држава мора увести стимулацију рађања деце. Некада за време Тита (СФР Југославије) држава је поред радног места давала дечији доплатак, који је био у висини између данашњих 50 до 75 евра по детету, што уз плату није било уопште мало. Данас би држава требала у буџету планирати средства за стимулацију рађања или основати неки фонд за стимулацију рађања, нешто попут пензијског фонда, па кад се могу збринути стари нека се збрину и деца све до 18 година живота. Баш попут пензијског фонда и у фонд за стимулацију рађања би се уплаћивало од плата а недостајућа средства би држава финансирала из буџета према фонду, као што ради и у погледу пензијског фонда. Фонд за стимулацију рађања може се назвати и другачији, например Фонд за децу и омладину, али суштина је иста, држава мора наћи решење за морталитет, уколико га не нађе Срби ће за само 25 година по основу морталитета остати без милион људи, а то је демографска катастрофа, од које неће бити опоравка. Држава мора "одрешити кесу", мора стимулисати рађање, по сваком детету од рођења до 18 година живота по минимално 50 до 75 евра, као стечено право, без могућности укидања ко и пензије. Држава се брине старима који изумиру кроз пензијски фонд али требала би бити пречина бринути о деци која треба да се роде. Да не буде да само кукакамо, ево ја нудимо и решење, како да се спречи куга звана морталитет који ће одер се овако настави за 25 година "убити милион Срба"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амир Чамџић

15.07.2019 20:13

Уколико се некоме чини превише до 18 године живота детета, може се смањити и до 14 године живота, али ја лично сматрам да је до 18 године сасвим у реду. Када се може бринути о старцима, требало би и о деци.

Name

Амир Чамџић

15.07.2019 20:26

Ово се мора крајње озбиљно схватити, линк хттпс://yоуту.бе/лО9УyфУЛ6Wг Треба решавати проблем, системски.

Name

Амир Чамџић

15.07.2019 20:28

Уколико неко сматра да је превише до 18 године живота, може и до 14 године живота. Ја ипак мислим да је пречина бринути о деци него о старцима.

Name

Амир Чамџић

15.07.2019 20:40

Неко ће можда приговорити фонд за децу и омладину "нови намет на плате". Није, само се праведније распореде доприноси и порези на плату, па нека не иде све пензионерима и држави већ и за децу и омладину. А што се тиче буџета, па ионако се из буџета финансира и превише глупости и енормно високе незарађене плате.

Name

РЕ

15.07.2019 21:36

Киндергелд у Њемачкој 300 € за једно дијете месечно. Нема боље наталитетне политике од исељења младих у Њемачку. Свака млада жена ће родити 3 дјеце, жене ће бити здраве јер су цигарете 6 €, па ће и деца бити здрава. Ако неком од те дјеце проради ген па да хоће да се врате, добро је, ако неће да се врате опет добро нека су живи и здрави.

Name

Емир Грант

15.07.2019 19:22

Они паметнији су отисли давно, цим је бравара заболила нога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амир Чамџић

15.07.2019 20:10

Па нису сви били непријатељи Југославије, неко је ту државу и волео и веровао у ту државу.

Name

БиХ

15.07.2019 22:26

ПАМЕТНИ ЉУДИ ОДЛАЗЕ САМО БУДАЛЕ И ЛОПОВИ ОСТАЈУ.

Name

Симо

15.07.2019 21:17

Све ово треба оставити Милу и екипи опозоције и позиције власти. Иста багра иста говна сто даље од њих. Ко год мозе и треба јест да се ради у европи али се и има

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галеб

15.07.2019 22:38

Нико небјези од БиХ РС свагдје цовјек мозе организовати зивот па И РС ,Марсу И било гдје Него бјези од милокрада и његових рекетаса Криминалаца ,плацкаса и самозване криминалне полиције која брани те криминалце У РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак

16.07.2019 07:24

Ја кад сам тражио држављанство Србије да могу ићи радити у Србију мени се упосленик Српске амбасаде буквално наругао како сам ја муслиман. Дакле, њега није занимало што сам ја стручни кадар којег треба свака земља, не... он се наругао томе што сам ја муслиман, тако да не очекујте једну већ више пропасти..... јер ми смо назадан народ који не размишља о Економији, Животу већ само о прошлости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре: Босњак

16.07.2019 21:45

Е мој брате, ја сам Србин из РС па цекам њихово дрзављанство висе од 2 године. А знас засто сам предао захтјев? Било је бесплатно, а знао сам колико цу цекати, а при томе имам 3 сина. Да им брате, сад кад ме позову да узмем дрзављанство, путем медија јавно захвалим и саопстим да се сликају са својим пасосем, јер мени и моојој дјеци је досадило да трпимо овај зулум и биједу и зато одлазимо у Њемацку.