Састанак Вучића и Макрона у Палати

Предсједник Александар Вучић и предсједник Француске Емануел Макрон састали су се данас у Палати Србија, у "четири ока", а предвиђено је да разговор траје око пола сата, након које ће се два предсједника обратити медијима.

Србија 15.07.2019 | 17:15
Састанак Вучића и Макрона у Палати
Двојица предсједника најприје ће пред новинарима разменити пет потписаних билатералних споразума, који су дио ширег пакета данас потписаних докумената у различитим областима, од економије, инфраструктуре, наоружања и војне индустрије до културе.

Послије тога, Вучић и Макрон ће се обратити јавности, а затим слиједи пленарни састанак делегација Србије и Француске.

Пет од двадесет споразума - из војне области
Пет од двадесетак споразума, који ће данас бити потписани у Београду у присуству предсједника Француске Емануела Макрона и Србије Александра Вучића, тиче се војне индустрије две земље.

Према речима војно-политичког коментатора Мирослава Лазанског, Француска је генератор западноевропске војне индустрије наоружања.

Она је, како је казао за РТС, по количини наоружања и квалитету у НАТО одмах иза САД, јер има озбиљну нуклеарну компоненту.

Лазански је посебно издвојио ПВО систем "Мистрал", који може да се инсталира на речну флотилу, на Лазару, Милошу и користи се за обарање летелица у ниском лету, а има и могућност маневра за избјегавање ласерског ометања.

Планирано је да се тај систем интегрише у систем ПАСАРС чиме ће се способност Војске Србије значајно подићи.

У питању је најсавременија технолоија, и стратешки циљ је да се војска Србије њиме опреми, како би подигла способности да одговори на савремене претње.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Наq_ратз

15.07.2019 16:40

А ђе је Додик?

ОДГОВОРИТЕ