Sastanak Vučića i Makrona u Palati

Predsjednik Aleksandar Vučić i predsjednik Francuske Emanuel Makron sastali su se danas u Palati Srbija, u "četiri oka", a predviđeno je da razgovor traje oko pola sata, nakon koje će se dva predsjednika obratiti medijima.

Srbija 15.07.2019 | 17:15
Sastanak Vučića i Makrona u Palati
Dvojica predsjednika najprije će pred novinarima razmeniti pet potpisanih bilateralnih sporazuma, koji su dio šireg paketa danas potpisanih dokumenata u različitim oblastima, od ekonomije, infrastrukture, naoružanja i vojne industrije do kulture.

Poslije toga, Vučić i Makron će se obratiti javnosti, a zatim slijedi plenarni sastanak delegacija Srbije i Francuske.

Pet od dvadeset sporazuma - iz vojne oblasti
Pet od dvadesetak sporazuma, koji će danas biti potpisani u Beogradu u prisustvu predsjednika Francuske Emanuela Makrona i Srbije Aleksandra Vučića, tiče se vojne industrije dve zemlje.

Prema rečima vojno-političkog komentatora Miroslava Lazanskog, Francuska je generator zapadnoevropske vojne industrije naoružanja.

Ona je, kako je kazao za RTS, po količini naoružanja i kvalitetu u NATO odmah iza SAD, jer ima ozbiljnu nuklearnu komponentu.

Lazanski je posebno izdvojio PVO sistem "Mistral", koji može da se instalira na rečnu flotilu, na Lazaru, Milošu i koristi se za obaranje letelica u niskom letu, a ima i mogućnost manevra za izbjegavanje laserskog ometanja.

Planirano je da se taj sistem integriše u sistem PASARS čime će se sposobnost Vojske Srbije značajno podići.

U pitanju je najsavremenija tehnoloija, i strateški cilj je da se vojska Srbije njime opremi, kako bi podigla sposobnosti da odgovori na savremene pretnje.

(Tanjug)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Naq_ratz

15.07.2019 16:40

A đe je Dodik?

ODGOVORITE