Емануел Макрон слетио у Београд

Предсједник Француске Емануел Макрон допутовао је у Београд у дводневну посјету током које ће му домаћин бити предсједник Србије Александар Вучић.

Србија 15.07.2019 | 15:55
Емануел Макрон слетио у Београд
Макрон је на Међународни аеродром Никола Тесла слетио око 15:25 сати.

Вучић је, уочи посјете француског предсједника Емануела Макрона, поручио да та посјета представља и потврду да су Србија и Француска на добром путу да достигну више нивое политичке и економске сарадње, какве заслужују њихово постојано пријатељство и прокламовано стратешко партнерство.

У 16.00 сати предвиђена је церемонија свечаног дочека испред Палате Србија. Након тога ће у 16.15 сати услиједити састанак двојице предсједника. 

Предсједници Француске и Србије, Емануел Макрон и Александар Вучић свечано су на аеродрому Никола Тесла открили плочу поводом званичног почетка радова на модернизацији београдског аеродрома, коју ће спровести француски концесионар, компанија Ванси ерпортс (ВИНЦИ Аирпортс).

На плочи пише:

"Дана 15. јула 2019. године, председник Републике Србије, њ. е. Александар Вучић и предсједник Републике Француске, њ. е. Емануел Макрон обележили су почетак радова на модернизацији Аеродрома ''Никола Тесла, коју спроводи компанија "ВИНЦИ Аирпортс".

Ванси ерпортс, концесионар аеродрома "Никола Тесла" на 25 година, обавезао се да ће уложити у развој инфраструктре на аеродрому укупно 732 милиона евра.

Концесија београдског аеродрома је једна од највећих и најзначајнијих страних инвестиција у нашој земљи, с обзиром да ће укупа улагања Вансија у аеродром бити 1,46 милијарди евра, а ту спадају једнократна накнада, минималне годишње концесионе накнаде и капитална улагања.

Неке од најважнијих инвестиција у које ће Ванси уложити у развој инфраструктуре предвиђају да у првих пет година буде извршена санација и реконструкција главне полетно-слетне стазе, изградња уметнуте полетно-слетне стазе, изградња нових рулних стаза и реконструкција помоћних, као и изгарадња брзих излаза са писте, реконфигурација терминала и изградња нових објеката и унапређење система.

План Ванси је да у наредних 25 година број путника порасте годишње три пута односно са 5,3 милиона, колико је имао у 2017. години, на 15 милиона, а број авиооперација да се дуплира са 59.000 на 120.000, колико се очекује.

Ванси је 22. децембра прошле године преузео управљање аеродромом, након што је 21. децембра уплатио концесиону накнаду од 501 милион евра.

Уговор о концесији на 25 година потписан је 22. марта 2018. године.

Концесиона накнада од 501 милион евра је подељена, тако што је на име дивиденде тај новац распоређен у буџет Републике Србије у износу од 417 милиона евра, док је остатак од 84 милиона евра припао малим акционарима.

Годишња концесиона накада износи између 4,4 милиона евра до 15,1 милиона евра и уплаћивање се у периоду од 25 година у зависности од остварених резултата.

Са стратешким паратнером очекујемо се даљи велики развој наше ваздушне луке, заједно са Ер Србијом која је најбрже растућа и доминантна авиокомпанија у региону.

Међународни тендер је спроведен од 10. фебруара 2017. кроз фазу претквалификација, фазу необавезујућих понуда и фазу обавезујућих понуда, а одлука је донијета 5. јануара 2018. године.

Ванси је један од највећих оператера, који послује у 12 земаља свијета, заједно са 45 аеродрома и има више од 180 милиона путника.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

БГ

15.07.2019 14:02

Добио овластење од западних сила да додје у Београд И преда ултиматуме, И да рокове, сва друга прица је сарена лаза И мазање оцију од БГ власти, видјецете, па на крају они су били једни од перјаница бомбардовања И униставањ а Србије, а да не говоримо опризнавању тзв. Косова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

15.07.2019 14:18

Па нијели Француска бомбардирала Србе а сад велики пријатељи ахахахахаха која сега...

ОДГОВОРИТЕ